Kňažkovi sa nepáči vláda jednej strany, vyzýva k zmene

Tribúnovi novembrových námestí Milanovi Kňažkovi prekáža, že po 26 rokoch je tu vláda jednej strany. „Tú sme tu mali 40 rokov. Dnes neexistuje nezávislá efektívna kontrola moci. To je začiatok konca demokracie,“ zdôraznil na podujatí v historickej budove Národnej rady SR, ktoré pripravili organizácie blízke kresťanským demokratom.

17.11.2015 19:50
Milan Kňažko Foto: ,
Milan Kňažko.
debata (291)
Slovenských opozičných politikov vyzval, aby zabudli na rozdiely. Krajina od nich podľa neho potrebuje liečebný proces, aby ju vrátili na dráhu, na ktorej obiehajú demokratické krajiny. “Pokúste sa zhodnúť aspoň na minimálnom programe a dohodnite sa na koaličnej vláde. Nenúťte ma, už mám sedemdesiat rokov, založiť ďalšiu stranu,“ vyhlásil a vyzval opozičných politikov poraziť zlepenec pod jedným názvom.

Podľa expremiérky Ivety Radičovej transformácia na Slovensku prebiehala zložitejšie ako v iných krajinách východného bloku, ale zvládli sme základné výzvy. „Obstáli sme pri budovaní demokratických inštitúcií, vybudovaní štátu, integrácii. Dnes sme slobodnejší,“ konštatovala. Podľa nej občianska spoločnosť a občiansky princíp sú podmienkou pre dôveryhodnosť Slovenska pre vlastných občanov i zahraničie. Radičovú zaujíma, čo ponúkame novej generácii. Politika bez ideí a zdravých ilúzií nie je podľa nej politikou. „Bez realistických sľubov nevieme vytvárať očakávania pre budúcnosť,“ uviedla. Upozornila, že sa v súčasnosti vytvára nová téma, či pod tlakom terorizmu a migrácie otázka bezpečnosti nebude nadradená otázke demokracie, teda otázkam slobody. Či otázky bezpečnosti si nebudú podriaďovať hodnoty demokracie. „V tom vidím najväčšie riziko,“ zdôraznila.

Figeľ: Pád komunizmu dokazuje, že zlo nezvíťazí, pokiaľ všetci nerezignujú

November 1989 nebol podľa predsedu KDH Jána Figeľa primárne o materiálnych zmenách, ale o požiadavke, aby národ mohol slobodne rozhodovať, aby to nebolo politbyro, žiadni súdruhovia a štátostrana, ktorá riadi život más. „Pád komunizmu nám dokazuje, že zlo, nech je akokoľvek mocné, nech sa opiera o arzenály zbraní a impérium, nezvíťazí, pokiaľ všetci nerezignujú. Totalitný štát odporcov likvidoval, iných zastrašoval a prenasledoval. Kupovať si a korumpovať človeka je prejav moci, ktorá ho chce ovládať, nie slúžiť jeho dobru. Zalepiť mu oči, aby nepožadoval zmenu,“ povedal s tým, že aj dnes vláda ponúka prídely tzv. istôt v rôznych podobách ako nástroj politického marketingu, ba volebnej korupcie.

Aké bude Slovensko, závisí od každého z nás. „Ak vidíme okolo seba korupciu a aroganciu moci, je to len preto, že väčšina to strpí a toleruje. Lebo tí, čo to robia, v nás vytvorili dojem, že my ich potrebujeme, aby ochránili Slovensko a naše životy napríklad pred globálnymi hrozbami. Že nám dajú vlaky zadarmo, ktoré samozrejme, že nie sú zadarmo, lebo ich platia daňoví poplatníci. Pripravujú obchvat Bratislavy za cenu, že by sme Slovensko za to prepojili južnou rýchlocestou z Bratislavy do Košíc, zorganizujú kompu cez Dunaj za cenu stavby mostu, vybavia rôzne dotácie pre vyvolené skupiny a obstarajú všetko spravidla výrazne predražené a hotovostné vratky zabalia do alobalu. To všetko sú prejavy skorumpovanej moci. Moci, ktorej chutí moc a ktorej chuť bez kontroly rastie,“ upozornil Figeľ. Napriek všetkým chybám a krízam je však podľa neho 26 rokov našej slobody úspešným príbehom.

Zmyslom našej slobody je podľa Figeľa dôstojný život ľudí. Keďže ten súvisí s bezpečnosťou a dôstojným miestom Slovenska v Európe, odhodlali sme sa na ukotvenie našej krajiny v EÚ a v NATO, pripomenul. Podľa neho spoločne čelíme hrozbe islamského terorizmu. „Aj Slovensko je na zozname nepriateľov ISIS. Militantný fanatizmus nemožno tolerovať. Treba ho eliminovať všetkými prostriedkami, aj s použitím vojenskej sily. Európa musí byť schopná a odhodlaná skutočne brániť svoje hodnoty, životy, zdravie, majetok svojich občanov a spoločné záujmy. Nemôže zostať ekonomickým obrom a bezpečnostným trpaslíkom,“ povedal. Vzhľadom na rozsah a dôsledky utečeneckej a migračnej krízy je podľa neho potrebné redizajnovať Schengenský systém s dôslednou spoločnou ochranou vonkajšej hranice únie.

Marcové parlamentné voľby budú podľa Figeľa dôležitejšie, ako si teraz pripúšťame. „Rozhodnú, či budeme autoritársky štát s vládou jednej strany bez účinnej kontroly moci, alebo demokratickou európskou krajinou s perspektívou pre mladých ľudí. Rozhodnú o tom, akú domovinu odovzdáme našim deťom – či to bude krajina korupcie, populizmu a nespravodlivosti alebo vyspelé a tvorivé Slovensko, ktoré bude právnym štátom a dobrým domovom,“ zdôraznil. Podľa neho KDH chce Slovensko bezpečné, spravodlivé a vyspelé.

291 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #17. november 1989 #Milan Kňažko #Ján Figeľ #Iveta Radičová