Poznáme čísla strán, ktoré sa majú zúčastniť na voľbách

Dvadsaťtri politických strán, ktoré sa chcú zúčastniť na marcových voľbách do NR SR, zaregistrovala Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

09.12.2015 15:35
debata (84)

„Boli zaregistrované kandidačné listiny všetkých politických strán, ktoré zapisovateľka predložila štátnej komisii. Podarilo sa odstrániť i nezrovnalosti ešte pred predložením komisii v spolupráci so splnomocnencami strán,“ povedal predseda volebnej komisie Eduard Bárány. Medzi nezrovnalosti patrili napríklad drobné chyby v adrese či pisárske chyby. Niektoré je však podľa neho potrebné odstrániť, pretože zaregistrovaná kandidačná listina je základom pre to, čo bude uvedené na hlasovacom lístku.

Komisia losovala i čísla, s ktorými pôjdu politické strany do marcových parlamentných volieb. S číslom jedna to je strana TIP, s číslom dva Strana moderného Slovenska, trojku má strana OĽaNO-NOVA, štvorku Prosperita Slovenska, päťku strana Šanca, šestku Sme rodina – Boris Kollár, sedmičku Strana zelených Slovenska, osmičku koalícia Spoločne za Slovensko (Nový parlament, Právo a spravodlivosť a Slovenská ľudová strana), deviatku Maďarská kresťanskodemo­kratická aliancia, desiatku Vzdor – strana práce. S číslom 11 ide do parlamentných volieb Most-Híd, s číslom 12 SNS, s číslom 13 Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia, s číslom 14 KSS, s číslom 15 SDKÚ-DS, s číslom 16 Smer-SD, číslo 17 má KDH, 18 SKOK!, 19 Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a 20 strana #Sieť. S číslom 21 ide do volieb SMK, s číslom 22 Priama demokracia a s číslom 23 SaS. Strana HZDS odmietla zaplatiť volebnú kauciu, čím nesplnila zákonom stanovené podmienky, a tak ju komisia dnes nezaregistrovala. „Keďže táto strana, ktorá nie je pokračovateľom pôvodného HZDS, neuhradila volebnú kauciu a písomne vyhlásila, že ju uhradiť nemieni, nebolo možné ju zaregistrovať,“ vyhlásil predseda komisie Bárány.

Strana Prosperita Slovenska, s ktorou sa spojil poslanec NR SR Ľudovít Kaník, je zaregistrovaná komisiou s týmto názvom. Kaník však chce zmeniť názov na Demokratická skupina – Spolupráca, Dôvera, Kompetencia, Úspech. Skratka tejto strany je Demokratická skupina SDKÚ. Pre komisiu je podľa Eduarda Bárányho záväzný právny stav v momente rozhodovania, pričom názov strany je daný tým, čo uviedla na kandidačnej listine, ktorú musela odovzdať do polnoci 6. decembra. Ako dodal, nie je už následne možné robiť na kandidačnej listine nejaké zásadné zmeny. „Ak sa strana rozhodne uprostred volebnej kampane meniť názov, nič jej v tom nebráni, je to buď v jej prospech alebo na jej škodu. Podľa môjho názoru by malo byť uvedené to, čo strana uviedla do polnoci 6. decembra,“ poznamenal.

Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016 od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. Termín konania volieb oznámil 12. novembra predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Politické subjekty, ktoré sa chcú uchádzať o hlasy voličov, mohli začať volebnú kampaň podľa zákona dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR, teda 12. novembra. Volebná kampaň sa skončí 48 hodín pred dňom konania volieb, teda 3. marca 2016 o 7:00. Politická strana a politické hnutie môže na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac 3 000 000 eur. Na úhradu nákladov na volebnú kampaň môže politická strana použiť len finančné prostriedky vedené na osobitnom účte v banke (tzv. transparentný ú­čet).

Platí, že pri parlamentných voľbách sa dá hlasovať aj zo zahraničia, a to poštou. Týka sa to občanov SR s trvalým pobytom v zahraničí a voličov s trvalým pobytom na Slovensku, ktorí budú počas volieb v zahraničí. Obe skupiny voličov musia požiadať písomne alebo elektronicky o voľbu poštou. Tú musia voliči s trvalým pobytom v zahraničí doručiť ministerstvu vnútra najneskôr 50 dní predo dňom konania volieb, teda do 15. januára 2016. Voliči, ktorí majú trvalý pobyt v SR a v deň volieb nebudú na Slovensku, musia o voľbu poštou požiadať obec, kde majú trvalý pobyt.

Poradové číslo Politická strana
1. Tip
2. Strana moderného Slovenska
3. OĽaNO – NOVA
4. Prosperita Slovenska
5. Šanca
6. Sme rodina
7. Strana zelených Slovenska
8. Spoločne za Slovensko
9. Maďarská kresťansko-demokratická koalícia
10. Vzdor – strana práce
11. Most – Híd
12. SNS
13. Odvaha – Veľká národná a proruská koalícia
14. KSS
15. SDKÚ – DS
16. SMER – SD
17. KDH
18. SKOK!
19. Kotleba – ĽSNS
20. #Sieť
21. SMK
22. Priama demokracia
23. SaS
84 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby 2016