Procházka v liste straníkom dementuje spoluprácu so Smerom

Predseda Siete Radoslav Procházka cez víkend prvý raz pripustil reálnu predvolebnú spoluprácu so Smerom, v liste straníkom to však následne dementoval. Uviedol, že považoval za samozrejmé, že povolebná spolupráca so Smerom je nemožná pre podmienky Siete na zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a zákazu schránkových firiem.

18.01.2016 13:58 , aktualizované: 16:44
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka.
debata (209)

„Urobil som chybu, že som po tom, ako nám smeráci v parlamente opakovane zamietli hmotnú zodpovednosť aj zákaz schránkových firiem, považoval za samozrejmé, že naše trvanie na týchto dvoch veciach činí povolebnú spoluprácu nemožnou. Ospravedlňujem sa, ak som vás zmiatol, už sa to nestane,” napísal Procházka v e-mailovom liste členom strany, ktorý má agentúra SITA k dispozícii.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Líder Siete takto dovnútra strany reagoval na nedeľnú reportáž televízie Markíza, v ktorom bola vystrihnutá jeho veta, pripúšťajúca presadenie hmotnej zodpovednosti politikov aj v spolupráci so Smerom. „Pre nás je kľúčové, aby sme presadili hmotnú zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem. Ak sa to podarí s nimi, ľudia si to zaslúžia," povedal v reportáži Procházka.

Na postoji Siete k Smeru sa podľa Procházku nič nezmenilo. “Pre plány Smeru, krátkodobé aj dlhodobé, zostávame práve my a náš volebný výsledok najväčšou hrozbou; pre Smer celkom logicky a nevyhnutne zostáva Sieť hlavným volebným súperom,“ uviedol líder preferenčne najsilnejšej opozičnej strany. „Naším cieľom zostáva fungujúci štát s vysokou kvalitou života pre naše deti, pre ľudí, ktorí sa tu živia prácou či podnikaním a takisto pre seniorov. Neverím, že by sme dobrý štát s kvalitným zdravotníctvom, školstvom, úradmi a súdmi vedeli urobiť so smerákmi, jednoducho nemám dôvod tomu veriť,” dodal Procházka.

Dôležitou súčasťou úsilia Siete zostáva podľa jej predsedu snaha sústrediť pravý stred do jednej súdržnej sily. “Riešením nie je osem strán napravo, ale ich zomknutie sa do spoločného šíku s jednotným velením. O to dôležitejšie preto je, aby sme práve my zabojovali o víťazstvo a o reálnu nádej na lepšie Slovensko,” píše v e-mailovej komunikácii s členskou základňou.

„Áno, medzi tombolou a tretím tanečným kolom na sobotňajšom Plese Spišiakov som s Jánom Tribulom z Markízy viedol rozhovor, v ktorom som prácne vysvetľoval, prečo si myslíme, že je dôležité, aby poverenie zostaviť vládu dostala práve Sieť a prečo sa práve o toto snažíme. S tým, že už som to potom chcel mať z krku a použil som formuláciu, ktorá pri účelnom zostrihu mohla vyvolať isté pochybnosti,“ vysvetľuje kolegom Procházka.

Fico sa k tomu nevyjadril

Robert Fico sa k téme hmotnej zodpovednosti pre politikov a zákazu pre schránkové firmy vyjadril v pondelok po rokovaní s iniciátormi dokumentu „Iniciatíva za vládu zákona – Rule of Law Initiative“. Fico na otázku, aký bude postoj Smeru k týmto dvom témam, uviedol, že na rokovaní sa zhodli, že nastal výrazný posun v prípade schránkových firiem a ich vstupovaniu do verejného obstarávania a verejných financií. Sme otvorení, ak prax ukáže a bude potrebné príslušný zákon doplniť, dodal. Pokiaľ ide o iné opatrenia, nerád by som komentoval volebný program iných strán. Každý prichádza so svojimi predstavami a myslí si, že to je to najsprávnejšie, dodal nepriamo na vyjadrenie Procházku. Priamo sa nechcel vyjadriť k žiadnej povolebnej spolupráci. K voľbám by sme mali pristupovať s väčším rešpektom, sú to ľudia, ktorí rozhodnú, ako bude vyzerať nová vláda, dodal Fico.

Sulík: Sieť sadla Ficovi ma lep

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je Sieť ďalšou zo strán, ktorá sadla na lep premiérovi Robertovi Ficovi a pridala sa do súťaže o najkrajšiu nevestu Smeru.

„Niektorí opoziční lídri Ficovu návnadu zhltli a dnes pripravujú svojich voličov na spoluvládu so Smerom,“ konštatoval Sulík. Predseda SaS zdôraznil, že cieľom Smeru nie je vládnuť s koaličným partnerom, ale pokračovať v jednofarebnej vláde. „Vláda bez koaličného partnera sa Smeru osvedčila ako najlepší spôsob, ako obsadiť všetky posty v štáte vrátane silových zložiek, s nikým sa nedeliť o korisť a tunelovať verejný majetok prakticky beztrestne,“ vysvetlil Sulík.

Podmienky, za ktorých by si predseda Siete vedel predstaviť koalíciu so Smerom, považuje Sulík za veľmi slabé. Hmotná zodpovednosť politikov a vytlačenie schránkových spoločností z verejného priestoru podľa neho neriešia najväčšie problémy krajiny. „Svoju úlohu však plnia – namiesto problémov krajiny je témou kolaborácia so Smerom,“ dodal Sulík. Dôrazne vylúčil akúkoľvek povolebnú spoluprácu SaS a Smeru. „Z nášho pohľadu sú možné v nasledujúcom volebnom období len dve alternatívy. Reformná vláda bez Smeru, alebo nebojácna opozícia voči vláde Roberta Fica, keď Smer bude verejný priestor zase bezohľadne valcovať. V tejto otázke musia mať naši voliči pred voľbami celkom jasno, aby vedeli, koho a čo volia. So SaS majú istotu, že ich hlas sa nepresmeruje,“ uzavrel Sulík.

Miškov: Lídri nemajú guráž povedať ľuďom pravdu

Podľa lídra strany SKOK Juraja Miškova by mali všetci pravicoví politici jasne povedať, čo, ako a s kým chcú po voľbách dosiahnuť. SKOK sa podľa neho bude sústrediť na presadenie svojho plánu Singapur, zameraného na tvorbu pracovných miest a zvyšovanie platov, ktorý je ochotný presadiť s akýmkoľvek víťazom volieb vrátane Smeru-SD. Ako zdôraznil, najdôležitejšími problémami ľudí sú nezamestnanosť, nízke platy a situácia mladých ľudí.„Každý tretí mladý človek je bez práce, každý druhý chce zo Slovenska odísť. A pritom, pre budúcnosť Slovenska je každý z nich mimoriadne dôležitý," vysvetlil.

V dnešnej kampani sme podľa Miškova svedkami smutno-smiešneho predstavenia, keď ani jeden z pravicových lídrov nemá toľko guráže povedať ľuďom pravdu. „Pravdou je, že tieto voľby nebudú o tom, či vyhrá ľavica alebo pravica, nebudú súbojom červenej a modrej. Dnes je už asi každému jasné, že voľby vyhrá Smer a o osude krajiny a riešeniach problémov bude teda rozhodovať ako víťaz volieb alebo koalícia zostavená ním. Jedinou nezodpovedanou otázkou tak ostáva, kto s nimi vstúpi do koalície a bude mať možnosť riešiť problémy ľudí lepšie, ako to v koalícii so Smerom dokáže niekto iný," uviedol.

Podľa Miškova musia strany, ktoré chcú ľuďom naozaj pomôcť, reálne presadzovať dobré riešenia a nejde im iba o miesta v parlamente, byť pripravení akceptovať vôľu voličov. SKOK preto vyzýva všetky strany, najmä Sieť, KDH a Most-Híd, aby úprimne, jasne a bez vykrúcania povedali, či hovoria koalícii so Smerom áno, alebo nie. „A ak nie, ako a s kým chcú dosiahnuť to, čo sľubujú, ak Smer vyhrá," uzavrel Juraj Miškov.

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Radoslav Procházka #Sieť #SKOK #voľby 2016 #SASKA