Víťaz je jasný, koalícia nie

Štyridsaťštyri dní pred voľbami prieskumy naznačujú, že Slovensko sa otáča ku koaličnej vláde. Hlavným hráčom je Smer Roberta Fica, na vytvorenie vlády však bude potrebovať jedného partnera. Asi najväčším rébusom je, kto to bude. A aké sú okrem dvojkoalície iné možnosti?

21.01.2016 15:00
debata (59)
zväčšiť Prieskum preferencií podľa MVK a Polis. Foto: Pravda
prieskum, scenáre koalícií Prieskum preferencií podľa MVK a Polis.

Podľa aktuálnych voličských preferencií takmer nijaké, pravicové strany by totiž nezískali dostatok mandátov na odsunutie Smeru a vytvorenie pravicového kabinetu. Museli by sa spojiť aj s SNS, čo je vylúčené.

Čo sa týka dvojkoalície, teoretické možnosti sú Smer s SNS, Smer s Mostom-Híd, Smer so Sieťou, respektíve s KDH. Ale to sú len počty na papieri, o všetkom rozhodnú ľudia 5. marca a kto s kým skončí vo vláde, bude už v rukách politikov.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Aj politológ Michal Horský hovorí, že to vyzerá, že Smer vytvorí povolebnú dvojkoalíciu. „Podľa posledných výrokov okruh kandidátov na dvojkoalíciu sa znížil a zdá sa, že ide o stranu Sieť a SNS. Netreba však vylučovať aj možnosť trojkoalície, o ktorej hovoril šéf volebnej kampane Smeru Marek Maďarič, že strana je pripravená aj na trojkoalíciu. Boli by to pravdepodobne strany Most-Híd a KDH,“ povedal politológ Horský. Ako však dodal, ak sa KDH dostane do parlamentu.

Aký postoj majú teda strany k podobe novej vlády? Najsilnejšia strana Smer doteraz nevylúčila z okruhu možných partnerov žiadneho, ktorý prekročí prah parlamentu. „Zostal by som pri konštatovaní, že vláda sa zostavuje až po parlamentných voľbách,“ vyjadril sa tento týždeň premiér a šéf strany Robert Fico.

Líder Mostu-Híd Béla Bugár uviedol, že rozmýšľa o alternatíve bez Smeru a urobí všetko preto, aby mohla vzniknúť. „Naším cieľom je vytvoriť vládu bez Smeru. O tom rozhodujú teraz politické strany tým, čo prezentujú, a potom voliči,“ uviedol. Nechcel reagovať na prípadné partnerstvo s Ficovou stranou.

Líder kresťanských demokratov Ján Figeľ pre Pravdu povolebnú koalíciu so Smerom vylúčil. Tvrdí, že do volieb idú, aby zvíťazili a politicky to znamená striedať Smer. KDH však stráca a podľa agentúry Polis spadlo na šesť percent.

„Rozhodnú voľby a občania, nie prieskumy a agentúry. Koalíciu so Širokým a s Ficom neplánujeme ani nepripravujeme. Slovenský príbeh je o takých záujmoch a princípoch, kde sa KDH so súčasnou politikou Smeru vylučujú,“ vyhlásil šéf KDH.

Národniari priamo nepovedali, či je pre nich prijateľnejšia spolupráca so Smerom, alebo s pravicovými stranami. Líder SNS Andrej Danko odkázal „na hodnotové prieniky“.

Neutíchajúce sú debaty, či Sieť skončí v opozícii alebo vo vláde. Jej predseda Radoslav Procházka víri vodu už niekoľko týždňov. V stredu na otázku Pravdy, aká bude odpoveď Siete v prípade, že dostane po voľbách od Smeru ponuku na vytvorenie vlády, odpovedal, že taká, na akej sa zhodne predsedníctvo a poslanecký klub.

„Tam sú všetci nastavení zabojovať o poverenie na zostavenie vlády a o možnostiach, pravdepodobných rovnako ako koalícia SNS s SMK, nikto ani len neuvažuje,“ uviedol.

Procházkovi sa od vlaňajšieho decembra ako bumerang vracia na stôl téma, ako to so Smerom vlastne myslí, teda to, že pritom lavíroval. V decembri podľa českého portálu aktualne.cz na otázku, či je za určitých podmienok ochotný pripustiť, že po voľbách bude ochotný spolupracovať so Smerom, odpovedal: „To je jasné, že áno.“

Vysvetlil, že jeho cieľom je presadiť plán Siete, ktorým je vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru a zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov. Podľa Procházku, však Smer nevyužil v parlamente príležitosti schváliť takúto legislatívu z dielne Siete.

„Nemám dnes žiadny dôvod si myslieť, že sa zrazu niečo v nich zmení a po voľbách na to pristúpia. Ale, ak áno, kto som ja, aby som povedal, tak ja som nepočítal s tým, že vy by ste mohli súhlasiť s naším plánom,“ povedal portálu Procházka.

Počas víkendu na plese Spišiakov pre TV Markíza k možnosti spolupráce so Smerom povedal: „Pre nás je kľúčové, aby sme presadili hmotnú zodpovednosť politikov a zákaz schránkových firiem. A keď sa to podarí s nimi, ľudia si to zaslúžia.“ Na ďalší deň poslal členom strany e-mail, že urobil chybu, keď ich zmiatol. Ospravedlnil sa, že sa to už nestane a že Smer zostáva hlavným súperom.

Premiér Fico v pondelok pripustil, že ak prax ukáže, nebráni sa zmene zákona o schránkových firmách. Odmeranejší už bol k zámeru Siete zaviesť hmotnú zodpovednosť politikov. „Nerád by som komentoval volebný program nejakých iných strán, pretože každý prichádza s nejakými svojimi predstavami, každý si myslí, že toto je to najsprávnejšie,“ poznamenal Fico.

V každom prípade, toto nie sú prvé nejasné signály od Procházku. Nečitateľný bol aj začiatkom decembra po trojstretnutí so šéfmi Mostu-Híd a KDH. Béla Bugár sa usiloval, aby všetky tri strany už pred voľbami spolupracovali. Ako povedal Bugár, nedohodli sa pre postoj Procházku.

Podľa šéfa Siete cieľom nebolo dosiahnuť dohodu, ale povedať si do očí postoje, ktoré chcú dosiahnuť. Zvláštny postoj zaujal Procházka tiež ako prezidentský kandidát. Na prvý pokus priamo nepodporil pred druhým kolom volieb Andreja Kisku, vydarilo sa mu to na druhý pokus.

Podľa Horského Sieť a jej predseda sedia na sude pušného prachu svojich priaznivcov, ktorí nie sú vykryštalizovanou voličskou skupinou, ale voličov odpadlíkov od iných strán. „Preto stanoviská predsedu vnímajú citlivo a Procházka sa pri každom zásadnejšom stanovisku zrejme cíti neistý. Robí politiku, ktorú v rímskych časoch nazývali váhavou,“ dodal politológ.

Posledné prieskumy agentúr MVK a Polis posúvajú do parlamentu sedem strán. Kým podľa MVK by mal Smer 60 poslaneckých mandátov, podľa Polisu až 70. Na vytvorenie kabinetu by potreboval buď jednu, alebo dve pravicové strany.

Čisto neľavicová alternatíva bez Smeru by predpokladala vládu šiestich subjektov neraz s protichodnými záujmami. Je nepravdepodobné, že by napríklad Most-Híd vládol v koalícii s SNS. Istá nedôvera je aj k subjektu OĽaNO-Nova Igora Matoviča, ktorý tvoria nezávislé osobnosti. Predseda KDH Figeľ Matoviča ani SNS nezatracuje.

„Vnímam, že kandidáti OĽaNO sa zaviazali pre podporu stabilnej vlády. Rovnako vnímam, že SNS svojím zameraním nie je ľavicová strana. Slovensko potrebuje pozitívnu zmenu svojho doterajšieho smerovania,“ povedal Pravde šéf KDH.

Kabinet s OĽaNO vidí, naopak, problematicky podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon. „Taká vláda by stabilná nebola. OĽaNO nie je politický subjekt, ale zoskupenie niekoľkých indivíduí a nikto nevie zaručiť, ako sa zachovajú pri akejkoľvek vláde,“ povedal Simon. Napriek tomu si myslí, že alternatíva bez Smeru je možná.

„Zo všetkých oprávnených voličov Smer volí ani nie 25 percent a 75 percent občanov môže rozhodnúť. Je zodpovednosťou každého jedného, ako rozhodne,“ dodal Simon. Komplikovaným súžitím by bol aj tandem Procházku s Matovičom, ktorý kritizoval financovanie jeho prezidentskej kampane a strany Sieť.

Vláde bez Smeru veľké šance nedal politológ Horský. „Vládna koalícia, na čele ktorej by zrejme musela stáť aj trojica Richard Sulík, Igor Matovič a Daniel Lipšic, je málo pravdepodobná,“ povedal Horský.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebné prieskumy #parlamentné voľby #koalícia