SaS predstavila alternatívu k 3. sociálnemu balíčku Smeru

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) predstavila alternatívu k tretiemu sociálnemu balíčku Smeru.

08.02.2016 12:29
Richard Sulík Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík
debata (69)

Na rozdiel od premiéra Roberta Fica liberáli nechcú od ľudí vyzbierať miliardu eur, ktorou plánuje Fico financovať tretí balík, ale túto miliardu eur nechajú v peňaženkách občanov, aby sa sami rozhodli, ako tieto peniaze použijú.

„Nie je správne hrať sa na Ježiška, vybrať peniaze a rozdávať ich podľa akéhosi vymysleného kľúča,“ povedal novinárom líder SaS Richard Sulík. Vládny Smer podľa neho čaká od istých voličských skupín, že keď im v rámci sociálnych balíčkov niečo daruje, budú ich voliť.

Sulík pripomenul, že za prvé dva sociálne balíčky sa mohla znížiť rovná daň na 15 percent.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

SaS navrhuje zrušiť povinné minimálne odvody živnostníkom, živnostníci by si tak ročne prilepšili o 109 miliónov eur. Zrušením daňových licencií by firmám ročne ostalo viac ako 73 miliónov eur, zvýšenie limitu paušálnych výdavkov živnostníkov z päťtisíc na 12-tisíc eur by v ich vreckách nechalo ročne viac o 150 miliónov eur.

Zníženie dane z benzínu a nafty na minimum požadované Európskou úniou by motoristom ročne ušetrilo 302 miliónov eur. Zníženie dane z motorových vozidiel na minimum EÚ by ročne znamenalo pre firmy prilepšenie o 154 miliónov eur, zrušenie registračnej dane na motorové vozidlá by motoristom prilepšilo o 31 miliónov eur.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov by občanom nechalo vo vreckách viac o 74 miliónov, zrušenie zdravotných odvodov z dividend 10 miliónov a zrušenie povinných odvodov do umeleckých fondov jeden milión eur. Ďalších 96 miliónov eur by SaS použila na zníženie verejného dlhu.

SaS je podľa Sulíka poctivá pravicová strana, menej prerozdeľovania štátom znamená aj menšiu finančnú záťaž pre všetkých, ktorí tvoria hodnoty.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Richard Sulík #sociálny balík #voľby 2016 #SASKA