Líder OĽaNO Igor Matovič: Na Slovensku je peňazí dosť, len politici nesmú kradnúť

Korupcia je rakovinou Slovenska a Fico je jeho nádor. Mojím cieľom je odstrániť nádor a s ním aj rakovinu, povedal v online rozhovore líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

19.02.2016 01:00 , aktualizované: 11:42
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič počas online rozhovoru s čitateľmi Pravda.sk.
debata (544)

„Na Slovensku je peňazí dosť, len politici musia prestať kradnúť. A potom si zo Slovenska môžeme urobiť naozaj krásnu krajinu, kde pravidlá budú platiť pre všetkých, ľuďom dáme možnosť rozvíjať ich talenty a učinne dokážeme pomôcť slabším. Je to v našich rukách,“ pokračoval Matovič.

Neprekážalo mu, že sa kradlo aj vlády Ivety Radičovej, ktorej bol súčasťou? „Za vlády Ivety Radičovej za 18 mesiacov sa stali v podstate len dve rozkradačky – kauza daňový úrad v Košiciach a platinové sitká. Spolu so škodou cca 5 miliónov eur. Keď si pozriete dnes médiá, 5 miliónov eur táto banda je schopná ukradnúť za jedno doobedie. Poobede ďalších 5 miliónov eur. Celý rok a celých osem rokov. Rozdiel v korupcii medzi Ficovými vládami a Radičovej vládou je ako porovnávať slona a myš. Podľa odborných odhadov Smer za osem rokov svojej vlády rozkradol viac ako 20 miliárd eur.“

Prísľub, že nepôjde do koalicíe so Sieťou, stranou, ktorá má podľa čitateľa blízko k finančným skupinám, nedal. „Ak by to malo byť o tom, že vylúčime všetky strany, ktoré nemajú úplne čisté financovanie, tak by sme zostali osamotení my s NOVOU a SaS. Tak by sa nám Slovensko určite zmeniť nepodarilo. Bohužiaľ, parlamentná demokracia je o voľbe menšieho zla. Či už zo strany voličov, tak aj zo strany nás pri prípadnom zostavovaní budúcej vládnej koalície,“ odpovedal Igor Matovič.

Ak by bol súčasťou vládnej koalície, nebudú Obyčajni ľudia destabilizačným prvkom? „Nebojte sa, myslím, že všetci v pravici sa poučili a ak tú možnosť spoločne dostaneme, tak to bude naozaj dobrá vláda. Je predsa nemysliteľné, aby sme 26 rokov po revolúcii neboli schopní kvôli pár zlodejom dobehnúť nášho rakúskeho suseda, kde je nezamestnanosť polovičná a platy trojnásobné.“

A či sa nepokladá za šaša? „Niekto si myslí, že ma tým urazí, keď mi povie, že som šašo. So mnou to však nič nerobí. Snažím sa politiku robiť najlepšie ako viem a z hĺbky duše nenávidím zlodejov, ktorí okrádajú svojich vlastných voličov. Na to upozorňujem – akokoľvek – a niekomu sa to môže zdať šašovské.“

Obyčajní ľudia presadzujú zavedenie hmotnej zodpovednosti pre verejných činiteľov, sfunkčnenie zákona o preukazovaní pôvodu majetku, prísnejšie majetkové priznania pre verejných funkcionárov a odpolitizovanie štátnej správy. Zmeny by sa mali dotknúť aj verejného obstarávania a prideľovania eurofondov. Program hnutia OĽaNO-NOVA sa volá Zmluva so Slovenskom a obsahuje 23 kľúčových riešení pre ľudí.

Predseda obyčajných ľudí vylúčil z povolebnej spolupráce Smer a SNS, s akýmikoľvek ďalšími stranami si vie predstaviť napĺňanie predstaveného programu.

Aktuálne čelí obvineniam premiéra Fica, že v roku 2008 fiktívne previedol svoj podnik Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo podniku, aby sa vyhol daňovej kontrole. Matovič všetky tieto informácie dôrazne odmietol, predaj podniku vysvetlil tým, že chcel umožniť vymáhanie starých pohľadávok svojmu vtedajšiemu zamestnancovi Pavlovi Vandákovi. Matovič trvá na tom, že dane riadne platil a svoj vlastný podnik netuneloval.

Igor Matovič (42) sa do parlamentu dostal v roku 2010 spolu s Martinom Feckom, Erikou Jurinovou a Jozefom Viskupičom na kandidátke strany SaS. Roku 2012 už kandidoval s OĽaNO a získal 8,55% voličských hlasov. V aktuálnych prieskumoch sa OĽaNO/NOVA pohybuje od 5 až do 7%.

Pozrite si výsledky OĽaNO v parlamentných voľbách 2012 na Slovensku aj v jednotlivých obciach.

© Autorské práva vyhradené

544 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #online rozhovor #Igor Matovič #voľby 2016