Pravica postupne začína vylučovať spoluprácu so Smerom

Pravicové politické strany postupne začínajú vylučovať možnosť povolebnej spolupráce so Smerom.

20.02.2016 13:53
debata (189)

Jedinou výnimkou je Skok! Tá má záujem o vstup do vlády aj so Smerom. „Karty rozdajú vo voľbách voliči a nikto nevie povedať, ako to bude. Dnes je možná akákoľvek kombinácia, napriek tomu, že predvolebné prieskumy dávajú len teoretickú šancu vzniku pravicovej koalície,“ povedal v sobotu predseda strany Juraj Miškov, podľa ktorého Skok! nebude zo spolupráce vylučovať nikoho, pretože psou povinnosťou každej strany je snažiť sa presadiť svoj program.

„Strany, ktoré rezignovali na presadenie svojho programu a otvorene hovoria, že pôjdu do opozície, hovoria ľuďom, že nepotrebujú program. Ich program je zdrapom papiera. Ich jedinou agendou je sedenie v poslaneckej lavici, branie poslaneckého platu a kritizovanie vlády,“ vyhlásil Miškov.

Voliči si pred voľbami podľa neho zaslúžia počuť pravdu o tom, čo chcú strany presadiť, ako a s kým to chcú presadiť. „My sme to jasne povedali. My to chceme presadiť s každým, kto bude mať mandát na zostavenie vlády. Preto nevylučujeme zo spolupráce nikoho. To nie je o tom, že by sme túžili po spolupráci alebo koalícii so Smerom. Koalícia to nie je romantické manželstvo, to je presadzovanie vlastného programu za cenu nejakých kompromisov,“ dodal predseda strany Skok!

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Nie celkom jednoznačne sa k povolebnej spolupráci so Smerom vyjadrila strana Most-Híd. „Naším cieľom je vznik stabilnej pravicovej vlády. Klesajúce preferencie Smeru a rastúca podpora Most-Híd naznačuje, že je to stále viac a viac reálne. Robíme všetko preto, aby sme tento cieľ dosiahli,“ povedal v sobotu podpredseda Most-Híd László Solymos.

Pre SNS bude podľa predsedu strany Andreja Danka partnerom na povolebnú diskusiu každá strana, ktorá bude v NR SR. „Voliči rozhodnú,“ povedal.

Spoluprácu so Smerom-SD už dávnejšie vylúčili SaS a OĽaNO – NOVA. Jasné nie Smeru dnes hovorí aj KDH. „Náš predseda sa vyjadril jasne a jasnejšie sa ani nedá. Tandem Fico – Široký dopĺňať nebudeme. Našou ambíciou je Smer vo vláde vymeniť a postaviť alternatívu,“ povedal dnes pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan. Podľa neho bude záležať od ľudí, či dajú šancu pravicovému zoskupeniu strán realizovať ozdravnú politiku v školstve, zdravotníctve a vo vzťahu k živnostníkom. Vylúčenie Smeru z možnej povolebnej spolupráce nie je rozhodnutie orgánov, ale Abrhan – ako pozná členov predsedníctva KDH, nepozná niekoho, ktorý by uvažoval inak. „Názory Jozefa Mikloška, ktorý takúto koalíciu pripúšťa, sú nepodstatné, lebo nie je člen predsedníctva,“ dodal Abrhan.

Rovnako dôrazne povolebnú spoluprácu so Smerom vylučuje aj #SIEŤ, ktorá má podľa podpredsedu strany Andreja Hrnčiara záujem o skutočnú zmenu pomerov na Slovensku a tá sa nedá dosiahnuť spoluprácou s niekým, kto nesie výsostnú zodpovednosť za stav krajiny vrátane jej zdravotníctva a školstva. „Smer navyše odmietol zásadné priority #SIETE v podobe zavedenia hmotnej zodpovednosti politikov a úplného zákazu schránkových firiem vo verejnom priestore. Preto je pre #SIEŤ spolupráca so Smerom vylúčená,“ zdôraznil v rozhovore pre agentúru SITA Hrnčiar.

Ďalšou stranou, ktorá sa vyhraňuje voči Ficovi je SDKÚ, aj keď tá by sa podľa prieskumov verejnej mienky už do parlamentu nedostala. „Ako jediní sme si dali aj na bilbordy slogan „Bez Fica“. Nedávame teda vyhýbavú odpoveď. Slovensko potrebuje zmenu, a tú vie zaručiť len spolupráca pravicových strán,“ povedal v sobotu predseda SDKÚ Pavol Frešo.

Podľa analytika Jána Baránka z posledných prieskumov vychádza, že vláda bez Smeru-SD sa zostaviť dať nebude. Ako povedal, voliči si želajú koaličnú vládu. „Spoluprácu so Smerom odmietajú strany, ktoré by Smer aj tak do koalície nezobral. Tie, ktoré by bral, tie spoluprácu jasne neodmietajú,“ upozornil.

Vznik koaličnej vlády po marcových voľbách do Národnej rady (NR) SR si želá väčšina respondentov prieskumu agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA, zverejnenom 16. februára. Najčastejšie (47,2%) spomínajú koaličnú zostavu strán Smer a SNS a ostatným možným koalíciám dávajú menej ako štvrtinovú pravdepodobnosť. Na otázku: „Myslíte si, že budúca vláda bude opäť vládou jednej strany, alebo koaličná, teda zložená z viacerých strán?“ sa 60,3 percenta opýtaných priklonilo ku koaličnej vláde (skôr koaličná ako vláda jednej strany – 48,3 % a rozhodne koaličná – 12 %) a 16,2 % k vláde jednej strany (rozhodne vládou jednej strany – 5 % a skôr vládou jednej strany ako koaličná – 11,2 %).

Na otázku nevedelo odpovedať 23,5 % respondentov. Z odpovedí na otázku: „Akú vládu by ste chceli, vládu jednej strany alebo koaličnú?“ vyplýva, že koaličnú vládu preferuje 68,2 % respondenta (skôr koaličnú ako vládu jednej strany – 48,8 % a rozhodne koaličnú – 19,4 %), vládu jednej strany by chceli 11,2 % respondenta (rozhodne vládu jednej strany – 5,8 % a skôr vládu jednej strany ako koaličnú – 5,4 %) a 20,6 % to nevie. Agentúra Polis Slovakia uskutočnila prieskum pre agentúru SITA od 6. do 14. februára na vzorke 1 670 respondentov starších ako 18 rokov na území SR.

Prieskum agentúry Polis Slovakia zisťoval aj názory na možné povolebné koalície strán. Účastníkov prieskumu sa pýtali: „Chceli by ste, aby vznikla nasledujúca koalícia?“ Z 12 možných alternatív z prieskumu vyšla ako najpravdepodob­nejšia koalícia Smer a SNS, ktorej vznik by rozhodne chcelo 23,6 percenta opýtaných a skôr áno ako nie by tejto koalícii povedalo 23,6 % respondenta. Ostatné koalície získali 24,3 percenta a menej spomedzi pozitívne pre ich vznik naklonených respondentov.

Takmer štvrtina respondentov (24,3 % – vyplýva z odpovedí „rozhodne áno“ a „skôr áno ako nie“) je za dve možné koalície, a to koalíciu Smeru-SD a Mosta-Híd a koalíciu troch opozičných strán #Sieť, KDH a Most-Híd. Spojenie strán #Sieť a KDH by uprednostnilo (z odpovedí „rozhodne áno“ a „skôr áno ako nie“) 22,7 % opýtaných a koalíciu Smeru a KDH by chceli (z odpovedí „rozhodne áno“ a „skôr áno, ako nie“) 22,3 % respondentov. Najmenej „želanou“ koalíciou by bola koalícia zložená zo subjektov #Sieť – SNS – KDH – Most-Híd – OĽaNO-NOVA – SaS.

Táto možná vládna zostava získala 65,8 % hlasu proti jej vzniku (7,9 % opýtaných by jej povedalo „skôr nie, ako áno“ a 57,9 % „rozhodne nie“). Ostatné možné koalície získali proti svojmu vzniku približne 50 až takmer 60 percent. Výnimkou je koalícia Smeru-SD a SNS so 42 % negatívnych názorov na jej možný vznik (18,9 % „skôr nie ako áno“ a 23,1 % „rozhodne nie“).

Približne každý tretí účastník prieskumu by po parlamentných voľbách v prípade vzniku koaličnej vlády chcel v nej vidieť strany SNS (30,6 %) a Smer (29,3 %). Respondenti na otázku: „Ak by mala vzniknúť koaličná vláda, ktoré strany by mali byť v takejto koalícii?“ ďalej do prvej päťky strán zaradili: #Sieť (20,7 %), KDH (18,2 %) a Most-Híd (16,9 %). Hnutie OĽaNO-NOVA by v koalícii chcelo vidieť 8,7 %, SaS 4,1 %, SME RODINA – Boris Kollár 3,7 %, inú stranu 1,8 % a odpovedať nevedelo 27,9 %. Respondenti mali možnosť viacerých odpovedí.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #voľby 2016