Nové pravidlá pre parlamentné voľby sleduje misia OBSE

Nadchádzajúce parlamentné voľby bude sledovať medzinárodná pozorovateľská misia. Vyšle ju Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe/Úrad pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (OBSE/ODIHR, Office for democratic institutions and human rights). Účasť pozorovateľov bola jednou z tém piatkového rokovania Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

26.02.2016 16:15
debata (10)

Ako pre médiá po rokovaní povedal predseda komisie Eduard Bárány, šesťčlenná misia je už na Slovensku a komunikuje nielen s komisiou pre voľby a ministerstvom vnútra, ale aj s kandidujúcimi politickými subjektmi a tretím sektorom. „Právna úprava na Slovensku umožňuje komukoľvek byť pozorovateľom vo voľbách, čiže môže byť prítomný vo volebnej miestnosti. Samozrejme, nesmie zasahovať do činnosti volebnej komisie,“ upozornil Bárány.

Predstavitelia OBSE/ODHIR boli na Slovensku už v januári a oboznámili sa s novou volebnou legislatívou platnou na Slovensku. „Vzhľadom na to, že je to nová legislatíva, ktorá sa ešte nikdy neuplatňovala v praxi, toto sú prvé voľby, ktoré pôjdu podľa nového zákona, pozorovatelia sa rozhodli, že chcú pozorovať, ako aplikácia zákona dopadne v praxi,“ doplnila pre médiá zapisovateľka štátnej volebnej komisie a riaditeľka odboru volieb a referenda ministerstva vnútra Eva Chmelová.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Slovenskej republike z členstva v OBSE vyplýva povinnosť pozývať pozorovateľov organizácie na každé voľby. Počas posledných riadnych parlamentných volieb v júni 2010 sledovala ich prípravy a priebeh 11-členná misia OBSE. Predčasné parlamentné voľby, ktoré sa konali 10. marca 2012, nesledovala žiadna zahraničná pozorovateľská misia. Misia OBSE v roku 2010 dala SR odborné odporúčania, ktoré sa zhodovali s odporúčaniami na úpravy volebnej legislatívy od Skupiny štátov bojujúcich proti korupcii (GRECO) pri Rade Európy. SR ich zohľadnila pri tvorbe novej volebnej legislatívy, ktorá platí od 1. júla 2015. Nové zákony zjednotili základné pravidlá pre všetky druhy volieb vrátane vedenia volebnej kampane a po prvý raz sa v praxi uplatnia práve počas nadchádzajúcich parlamentných volieb. Konkrétne ide o dva nové zákony – o podmienkach výkonu volebného práva a o volebnej kampani a o súvisiacu novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach. Zákony predložené Ministerstvom vnútra SR schválil parlament v máji 2014 po niekoľkomesačnej diskusii s opozíciou a tretím sektorom. Ich prijatie ocenila i GRECO.

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán začala svoje piatkové rokovanie minútou ticha. Uctila si ňou pamiatku dlhoročnej zapisovateľky ústredných volebných komisií a bývalej riaditeľky odboru volieb a referenda ministerstva vnútra Lívie Škultétyovej, ktorá náhle skonala v utorok 23. februára vo veku 69 rokov. Správu o úmrtí Lívie Škultétyovej prijal šéf štátnej komisie pre voľby Eduard Bárány podľa vlastných slov so smutným prekvapením. Od roku 1990 do roku 2013 bola zapisovateľkou ústredných volebných komisií, „prežila v tejto funkcii všetky vlády na Slovensku a to boli neraz búrlivé roky,“ čo signalizuje, že všetky vlády mali vysokú dôveru v jej korektnosť a „bola tvárou slovenských volieb“, povedal pre médiá šéf štátnej volebnej komisie, ústavný právnik a sudca Eduard Bárány.

Ďalší pracovný program komisie sa venoval tiež financovaniu kampane politických strán a kampani na bilbordoch. Sumár k tejto téme však bude známy až po voľbách. Komisia diskutovala aj o vedení kampane na internete. Podľa Bárányho počas moratória, teda od 3. marca od 07:00 až do skončenia hlasovania by sa na komerčných webstránkach nemali objavovať politické propagačné materiály, ako sú rôzne bannery kandidátov či strán. „Nikto nechce, aby si strany sťahovali zo svojich webových sídiel nejaké materiály pred moratóriom, ale nemalo by sa stať, že si chcete pozrieť počasie a dozviete sa program politickej strany alebo sa vám objaví fotografia lídra niektorej strany,“ objasnil predseda štátnej komisie pre voľby.

Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca 2016 od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. O obsadení 150 poslaneckých miest môže rozhodnúť približne 4,4 milióna voličov. Prvovoličov, pre ktorých to budú vôbec prvé voľby, je približne 68-tisíc. Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196-tisíc. Voľby riadi Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a zverejní výsledky volieb.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #voľby 2016