Bugár: Neriešme, kto s kým. Riešme čo

Narážky na možnosť povolebnej spolupráce so Smerom ho rozčuľujú. Predseda strany Most-Híd Béla Bugár verí vo vznik pravicovej vlády, aj keď pripúšťa, „varíme z toho, čo máme".

02.03.2016 16:00
bela bugar, most hid Foto: ,
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár.
debata (34)

Tvrdíte, že ďalšia jednofarebná vláda Smeru je zlý variant, ale koalícia Smeru s SNS úplne najhorší. Prečo?
S vládou jednej strany máme jednoznačnú skúsenosť. Hoci nemusela robiť nijaké kompromisy, nevenovala sa najvážnejším problémom a nevedela na stôl položiť systémové riešenia. Čo sa jej aj po štyroch rokoch vypomstilo, napríklad v školstve či v zdravotníctve. Alebo, minister Richter vyhnal ľudí z druhého piliera a teraz priznal, že prvý je neudržateľný. So SNS vo vláde by to však bolo ešte horšie. Z prvej Ficovej vlády vieme, čoho sú národniari schopní. Predsedu síce majú nového, no pozrite sa na kandidátku a ľudí v pozadí.

Preferujete teda pravicovú vládu. No napríklad o Sieti ste sa pred časom vyjadrili, že jej ide o dominanciu, nie o spoluprácu. Saskárom či Obyčajným vyčítate koniec Radičovej kabinetu. Koho teda chcete za partnerov?
Pár dní pred voľbami ma nezaujíma hovoriť o iných stranách. Je tu záujem, aby sme pomohli vytvoriť pravicovú vládu. Pravdaže, varíme z toho, čo máme. No teraz musím v prvom rade veľmi silno prezentovať náš program. Hovoriť, ako by som ja riešil konkrétne problémy, ktoré ľudia reálne cítia. A získať čo najviac voličov. To by malo byť cieľom každej pravicovej strany. Ak to všetky urobia, pravicová koalícia vznikne.

Bola by pravicová vláda zložená zo štyroch či z viacerých strán akcieschopná? V čom by bola lepšia, ako prípadná dvojkoalícia so Smerom?
Práve skúsenosti z Radičovej vlády nám hovoria, že aj keď fungovala len rok a tri mesiace (pretože, citujem klasika, neskôr nám už dovolili len kúriť a svietiť), za ten krátky čas sme znížili deficit štátu o 1,6 miliardy eur. Pripravovali sme koncepčné riešenia, napríklad aj dôchodkového systému, len sa nestihli dokončiť. Buď máte v programe aj v hlave, ako by ste veci riešili, alebo len dokola opakujete, že máte väčšinu a nie sú žiadne spory. Saskári boli neskúsení, najprv hovorili do médií, až potom koaličným partnerom.

Takže vstúpili by ste do tej istej rieky aj s takouto stranou?
Zopakujem znovu, neriešme, kto s kým, riešme čo! Ľudia ma budú voliť na základe ponúknutých riešení. Nie podľa toho, že naznačím, s kým chcem a s kým nie. Stále len kto s kým, to je už akoby slovenský národný šport! Toto sú navyše voľby, v ktorých vopred veľmi neviete, čo sa stane. Veľa strán môže dostať tak 5,1, ako aj 4,9 percenta.

Smeru síce hovoríte jasné nie, ale sú tu viaceré indície, že uvažujete aj o vláde s ním.
Zase sa pýtate to isté. Odpovedal som. Môžeme aj skončiť…

Veríte si pred voľbami? Minulý výsledok 6,89 percenta ste nedávno označili za slabý.
Určite. V posledných prieskumoch sme rástli. Ak dobre využijeme zostávajúci priestor, môžeme tentoraz získať aj číslo dvojciferné alebo aspoň dvojcifernému blízke.

Pre niektorých vašich sympatizantov je prekážkou podpredsedníčka Lucia Žitňanská, ktorá k vám prešla z kolabujúcej SDKÚ. Expremiér Dzurinda sa o nej nelichotivo vyjadril, že ju mal radšej „vyraziť z kandidátky".
Ak niektorá strana kolabuje, neznamená to, že by sme mali zabudnúť na jej odborníkov. Žitňanská je pre Most-Híd nielen obohatením, ale aj pomocníčkou v boji proti korupcii. Nemyslím si, že všetci takzvaní starí politici sú zaťažení minulosťou. Morálka nemá kategóriu starší alebo mladší. Morálka je iba jedna.

Ak by ste sa stali súčasťou vládnej koalície, ste ochotný konečne prijať aj kreslo v exekutíve? Vyčíta sa vám, že do horúceho ministerského kresla veľmi nechcete.
To nie je o tom, že nechcem. Robím, čo je v danom momente prospešné. Ak ste minister, máte menej času na stranu. Už deväť mesiacov po založení Mosta-Híd sme vstúpili do Radičovej vlády. Strana ešte nebola skonsolidovaná, potrebovala pevnú ruku. Niekedy je takáto práca ťažšia ako ministerská.

Ste v politike prakticky od revolúcie. Nezvažujete už odchod, potrebu generačnej výmeny?
V roku 2007 som chcel odísť. Prišlo mi však obrovské množstvo podporných listov, e-mailov. Za dva týždne sme zozbierali vyše 30-tisíc podpisov na založenie strany. Keď vznikla, okamžite jej preferencie vyskočili nad päť percent. Pre tú akceptáciu a očakávania som sa rozhodol zostať. A budovať nie etnickú, ale občiansku stranu. Bol to dobrý krok. Aj voličom maďarskej národnosti hovorím: Toto je budúcnosť. Úspešní budeme len vtedy, ak nájdeme spôsob spolupráce s väčšinovým národom.

Nebude vám ľúto prepadnutých hlasov súčasnej Berényiho SMK, ak sa nedostane do parlamentu? Ste prístupný spolupráci, keby sa jej to podarilo?
K spolupráci potrebujete dvoch. Ak jedna strana len útočí, klame o nás, ak niekto zruší základnú organizáciu v Komárne len preto, že na komunálnej úrovni spolupracovala s nami, ako môžem uveriť, že spoluprácu myslí vážne? Ak, tak sa o nej prípadne porozprávame až po voľbách. Treba tiež pripomenúť, že keď SMK do Národnej rady neprejde, jej hlasy sa v druhom skrutíniu prerozdelia medzi strany, ktoré prejdú. Takže najviac by ich získal Smer.

Zasadíte sa v budúcom parlamente o zmenu kontroverzného zákona o dvojakom občianstve?
Ten zákon je zlý. Už za Radičovej sme navrhovali, aby ten, kto chce mať aj iné než slovenské občianstvo, nesmel pôsobiť v ozbrojených zložkách či na miestach, kde sa môže dostať k tajným informáciám. Inak nech má aj desať občianstiev, ak na Slovensku platí dane, a najmä, robí v prospech tejto krajiny.

V čom ste v otázke migrácie s Ficom zajedno a v čom rozdielni?
Takisto od začiatku hovoríme, žiadne povinné kvóty. Migranti u nás nechcú zostať, nás zase nemôžu iné štáty nútiť, aby sme ich sem vzali. Ani pre našich ľudí nemáme dosť pracovných miest. Aj to je pravda, že treba chrániť schengenské hranice, inak si musíme chrániť svoje vlastné. Lenže absolútne iní sme s premiérom v rétorike. Zneužívať volebnú kampaň na strašenie migračnou krízou, zovšeobecňovať, že každý moslim je zlý, ba terorista, prepáčte, to my odmietame.

Hovoríte o kritickej situácii v školstve. Nejde však len o platy učiteľov. Sieť škôl je predimenzovaná, a to aj vďaka málotriedkam s vyučovacím jazykom maďarským. A viaceré vysoké školy nemajú dobrý kredit, platí to aj o univerzite v Komárne.
Komárňanská univerzita je ešte mladá. A problém málotriedok je širší, sú aj inde ako na národnostne zmiešanom území. Ak všeobecne v dedine zrušíte školu, vyľudní sa. Menšiny obohacujú štát svojou kultúrou aj jazykom, ale sú zraniteľné a potrebujú ochranu. Keď im zrušíte málotriedky, rodičia, aby s deťmi nemuseli ďaleko cestovať, zrejme ich prehlásia do slovenskej školy. Ak sú málotriedky naozaj neudržateľné, treba najprv ponúknuť systém školských autobusov.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #voľby 2016