Slováci chcú na voľbách zarobiť, podávajú stávky

Na parlamentných voľbách môžu zarobiť aj bežní ľudia. Stávkové kancelárie už vypísali kurzy, treba len odhadnúť správny výsledok.

01.03.2016 15:00
debata (20)
Počet tipujúcich sa zo dňa na deň zvyšuje a pribúdajú aj takí, ktorí so stávkovaním nemajú skúsenosti. Najčastejšie vsádzajú na strany, ktoré by mali vo voľbách získať najviac percent hlasov či na volebnú účasť. Na istoty sa však tipovať neoplatí, stávkové kancelárie im pripísali nízke kurzy, ktoré neprinesú tísícové výhry.

Tipovať sa dá v rôznych kategóriách. Ľudia môžu staviť na celkového víťaza, na stranu, ktorá získa najviac percent hlasov, na percentá jednotlivých strán i na tie, ktoré sa prebojujú do parlamentu. Odhadovať môžu aj volebnú účasť.

Stávkové kancelárie podľa zistení denníka Pravda predpokladajú jasné víťazstvo Smeru. Na iné ako prvé miesto strane kurz ani nepridelili. Tipérom sa však neoplatí staviť na takúto „tutovku“, keďže prináša najmenšiu výhru. Kurz pre Smer je 1,01. Ak tipér staví na víťazstvo Smeru napríklad 10 eur a ten voľby vyhrá, výherca si pripíše na svoj účet 10,10 eura. Zarobí teda len 10 centov.

Situácia by bola iná v prípade, ak by stávkujúci išiel do rizika a tipoval by víťazstvo strany Sieť s kurzom 200. Pri rovnakej stávke 10 eur vyhrá 2 000 eur.

Ak si však stávkujúci vsadia na absolútne víťazstvo ďalších strán, môžu si prilepšiť oveľa väčšími sumami. Kurz strany SNS sa pohybuje okolo 300, KDH 500, Most-Híd 400 a OĽaNO 600. Pri tipovaní volebnej účasti je situácia podobná. Najviac pravdepodobná je účasť nad 55,50 percenta voličov. Ak niekto staví na tento počet voličov, vyhrá 1,2-násobok svojej stávky. Ak staví na to, že voliť pôjde menej ako 55,50 percenta Slovákov, vyhrá 3,6-násobok vloženého vkladu. V prospech alebo neprospech hráča a o výške výhry môžu rozhodnúť aj desatinné miesta.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

„Teraz sa tipuje najviac, ktorá strana získa viac percent, aká bude volebná účasť a či sa strana dostane do parlamentu,“ opisuje aktuálnu situáciu v stávkových kanceláriách Victory Tip Andrej Pekarči. Staviť na výsledky volieb podľa neho láka aj ľudí, ktorí so stávkami doposiaľ nemali nič spoločné. „Voľby tipujú aj ľudia, ktorí to nikdy nerobili a pýtajú sa na základné tipérske veci,“ dodal Pekarči. Rovnaký účinok majú všetky voľby, nielen tie parlamentné.

„Voľby sa týkajú každého občana nad 18 rokov. Je to téma, ktorá rezonuje v celej spoločnosti. Nielen v rodinách, ale aj v širších skupinách sa diskutuje o tom, aké bude nové zloženie vlády,“ vysvetľuje sociológ Stanislav Buchta, prečo na voľby tipujú aj amatéri. Športové stávky sa podľa neho dotýkajú len úzkej skupiny ľudí, ktorí sú športovo znalí, kdežto voľby oslovia bez rozdielu každého.

S vidinou výhry dokážu niektorí staviť skutočne vysoké sumy. Dokazujú to aj posledné parlamentné voľby. „Najvyššia stávka v roku 2012 bola 15-tisíc eur na volebnú účasť. Hráč tipoval menej ako určité percento, bol úspešný a vyhral približne 26-tisíc eur,“ spomína si Pekarčík. „Ide o osoby, ktoré sa pravdepodobne zúčastňujú podobných stávok. Snaha zariskovať a to, že sa domnievajú, že poznajú víťazov, ich privádza k tomu, aby stavili také vysoké sumy,“ myslí si sociológ.

Voľby pred štyrmi rokmi priniesli v stávkach aj prekvapivé zvraty. Jeden zo šťastlivcov, ktorý pri kurze 572 stavil len 50 centov, vyhral 286 eur. Úspešný bol aj hráč, ktorý vsadil 1 000 eur a jeho odhad mu vyniesol deväťtisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #stávky #voľby 2016