Fico: Nikoho zo spolupráce nevylučujeme

Po voľbách by za ideálny považoval vznik dvojkoalície Smeru s jedným partnerom. Kto by to mal byť, však predseda Smeru Robert Fico nepovedal. Ale aj trojkoalícia je vždy podľa neho lepšia ako pravicový zlepenec.

02.03.2016 18:00
Robert Fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico.
debata (76)

Podarí sa po voľbách vládu zostaviť rýchlo?

Ak padne taký výsledok, že bude možné zostaviť vládu z dvoch strán, tak to bude veľmi rýchlo. Všetko však závisí od rozhodnutia voličov.

Za ideálnu považujete dvojkoalíciu Smeru a jedného partnera. Kto by ním mal byť?

Držíme sa zásady nikoho nevylučovať z možnej spolupráce. Postavili sme päť kritérií, sú to kritériá kvality vlády, nie program. Teda najlepšie vláda garantujúca stabilitu, zhoda v migračnej kríze, teda odmietnutie kvót, ochrana národnoštátnych a záujmov ako napríklad zápas o pitnú vodu, pokračovanie v sociálnych balíčkoch a spoločný postup v predsedníctve EÚ.

Hovorí sa, že v Smere je skupina, ktorá chce do dvojkoalície Most-Híd a druhá SNS. Vy patríte ku ktorej skupine?

Takto sa to u nás nedelí. O tejto téme sme veľa hovorili, výsledkom sú naše kvalitatívne kritériá. Ak nám to vyjde, každý bude rešpektovať partnera, ktorý bude spĺňať spomínané kritériá. Ale v Smere nie sú žiadne skupiny.

Odpovede podpredsedu Smeru Roberta Kaliňáka v online rozhvorore s čitateľmi Pravda.sk.

Ak by ste išli do vlády so SNS, neobávate sa výčitiek eurosocialistov?

Kým v iných medzinárodných politických zoskupeniach sa strany navzájom podporujú, v socialistickej rodine je zvláštna tradícia kritizovať, vyhrážať sa suspendovaním. My sme autentická sociálna demokracia. Málokde v Európe nájdete takú, ktorá by išla tak ďaleko ako my v sociálnych balíčkoch. Preto si myslím, že je na veľkú diskusiu, či to má takto ďalej pokračovať vo vnútri socialistickej rodiny, alebo či budeme hľadieť na obsah politiky vlády. O budúcej vláde sa rozhodne v Bratislave, nikto zvonka nebude do toho hovoriť.

Béla Bugár označil vládu Smeru a SNS za najhoršie riešenie.

A čo iné má hovoriť.

Ak na dvojkoalíciu budete mať málo hlasov, príde na stôl trojkoalícia?

Pripúšťam aj možnosť vzniku širokého pravicového zlepenca, pretože aj na ten majú chuť. Do určitej miery nás v tom utvrdzuje tiež skutočnosť, že SNS nevylúčila možnosť spolupráce s pravicou. Ale aj trojkoalícia je vždy lepšia ako pravicový zlepenec.

Viete si otvorene priznať, kde ste sa dopustili najvážnejších chýb?

Zakázali sme zisk zdravotným poisťovniam a potom nám to Ústavný súd zrušil. Ako by sme stratili dynamiku v rozhodnutí, že poďme vyvlastniť súkromné zdravotné poisťovne alebo poďme ich odkúpiť. Keby sme boli dôrazní, mohli sme byť ďalej. Stojím si však za tým, že sme urobili kus roboty, ak boli chyby, bola za ne vyvodená veľmi vážna zodpovednosť.

Práve v zdravotníctve bolo viacero káuz, nepodcenili ste situáciu v tomto rezorte?

Boli aj kauzy. Treba si vedieť priznať chyby. Neuveriteľne však funguje dvojaký meter v tom, že veci, ktoré by sa za vlády Ivety Radičovej ani len nikoho nedotkli, u nás skončili odvolávaním ministrov a ďalších predstaviteľov. Možno tá miera citlivosti sa mení, a to je dobré pre transparentnosť. Ak si porovnám obdobie ministrov Zajaca, Uhliarika, tak naše obdobie sa zďaleka nevymykalo z toho, čo sme videli v minulosti. Opatrenia, ktoré urobil náš minister zdravotníctva za posledný rok, pokiaľ ide napríklad o spoločné nákupy, je to obrovský krok dopredu.

Do zdravotníctva idú miliardy eur, ale nemocnice sa zadlžujú. Čo s tým chcete robiť?

Všetko, čo bolo ziskové, sa vytrhlo zo zdravotníctva a dalo sa do súkromných rúk, a všetko nákladové zostalo v rukách štátu. Je čas hovoriť, že ak chceme, aby sa nevytvárali dlhy, musíme mať k dispozícii aj zložky, ktoré prinášajú profit. Ak Penta bude naďalej obhospodarovať najlukratívnejšie časti zdravotníctva vďaka pánovi Uhliarikovi s prezývkou Pentliarik a pánovi Zajacovi a my sa budeme trápiť s nákladovými nemocnicami, stále budeme pred sebou tlačiť nejaký dlh.

Po kauze nákupu CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu odišiel z parlamentu Pavol Paška. V akej funkcii si ho viete predstaviť po voľbách?

Len na pripomenutie, žiadne cétečko sa nekúpilo. Vítam rozhodnutie podpredsedníčky parlamentu, ministerky zdravotníctva, ako aj predsedu parlamentu, lebo sa dostatočne veci nevysvetľovali. Zobrali na seba politickú zodpovednosť. Táto miera politickej kultúry by tu mohla byť aj v budúcnosti. Vôbec by som teraz nerobil žiadnu personálnu politiku, lebo nikto nemá nič isté vrátane mňa.

Téma korupcie je citlivo vnímaná. Aké opatrenia máte nachystané v boji proti korupcii?

Ekonomika šliape, nezamestnanosť klesá, verejné financie sú vo veľmi dobrom stave. Čo iné zostávalo tým, ktorí sú proti nám, len začať vytvárať o Slovensku obraz ako o čiernej diere. Keby to tak bolo, nikdy sem nepríde Jaguar Land Rover. Nikdy. My dnes nebojujeme s opozíciou, ale s tretím sektorom a časťou médií. Snažia sa vytvoriť podstatne horší obraz, ako je. Pozor, som posledný, ktorý by tvrdil, že korupcia nie je. Urobilo sa množstvo opatrení, ktoré zužujú priestor na netransparentné konanie. Zaviedli sme obmedzenie platby v hotovosti pre podnikateľov a fyzické osoby, čo výrazne obmedzuje používanie tzv. špinavých peňazí. Ďalej to bolo elektronické trhovisko, významné zmeny boli v zákone o verejnom obstarávaní. Aj nazeranie zahraničia na nás je iné, v rebríčku Transparency International sme oproti Radičovej vláde zaznamenali pozitívny posun. Miera citlivosti aj vďaka tomu, že išli po nás ako po údenom, je dnes úplne niekde inde. Nakoniec je to aj dobré. Ak by sme nešli do vlády my, tak bude pod drobnohľadom aj nová vláda. Ak tlačili na tieto veci, budú vystavení novým pravidlám, ktoré sme strpeli.

Smer mieni pokračovať v balíčkoch. Opozícia hovorí, že ide o marketing a že treba robiť také systémové opatrenia, aby balíčky neboli potrebné. Čo si o tom myslíte?

Každý hovorí o koncepciách, stratégiách, reformách. Čo je na tom nesystémové, ak sme dali po 150 eur deťom na lyžiarske zájazdy? Ide o 800-tisíc prenocovaní v našich zariadeniach. Existuje nejaký systémovejší prístup k podpore cestovného ruchu? Zatepľovanie rodinných domov, podpora nákupu kotlov na biomasu, na zníženie zdravotných odvodov ide 250 miliónov eur. Čo je na tom nesystémové? Obyčajná žiarlivosť, nič iné.

Počas kampane ste obvinili lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča, že je podvodník a že previedol svoj podnik na bieleho koňa. Prečo vy? Predsa to je vec pre políciu.

Tento politik si rád vymýšľa. Vymyslieť na predsedu vlády, že mám 670 miliónov dolárov v Belize s manželkou si vyžaduje stav pomätenosti mysle. Stále hovorí, že všetci sme banda zlodejov, robí to bez dôkazov a buduje si na tom svoju kariéru. Existuje judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva, že ak si niekto buduje kariéru na obviňovaní niekoho iného, je verejný záujem vedieť, ako sa správa vo svojom súkromnom a verejnom živote. Keďže médiá nechcú nič písať o opozičných politikoch, kým to nepovieme na najvyššej úrovni, tak som to urobil ja. Myslím si, že doklady, ktoré boli predložené, jasne preukázali fiktívny prevod firmy osobe, ktorá nemala ani korunu. Skrývanie účtovníctva po povalách bolo už len dohrou, jednoducho cirkus Humberto. Verejnosť veľmi rýchlo pochopila, o čo ide.

Ak skončí Smer v opozícii, budete chodiť celé štyri roky do parlamentu ako opozičný poslanec?

Na všetky veci budem odpovedať krátko po voľbách. Stále je tu významná časť spoločnosti, ktorá chce sociálnu demokraciu. Môžem len zagarantovať, že ak Smer skončí v opozícii, urobím osobne všetko pre to, aby sociálna demokracia naďalej zostala veľmi citeľná na politickej scéne.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #voľby 2016