Napriek sľubu Kaník neodstúpil

Dosť nepochopiteľný obrat. Ľudovít Kaník, ktorý so svojou stranou kandiduje v týchto voľbách, sa tento pondelok postavil pred televízne kamery a ohlásil, že jeho strana odstupuje z volieb.

03.03.2016 16:11 , aktualizované: 20:00
Ľudovít Kaník Foto: ,
Ľudovít Kaník.
debata (99)

Aby sa tak aj naozaj stalo, do štvrtka rána mal šéf strany alebo štatutár požiadať o stiahnutie kandidátky štátnu volebnú komisiu. K tomu ale nedošlo. Strana tak zostala vo volebnom súboji.

„Celú kandidátku nestiahla žiadna politická strana,“ potvrdila zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová.

Hovorca rezortu vnútra Ivan Netík pre Pravdu povedal, že s Kaníkom hovorila zapisovateľka v stredu. Ten jej mal prisľúbiť, že buď on, alebo štatutár strany prídu kandidátnu listinu na druhý deň stiahnuť. Podľa Netíka neprišli.

Prečo tak Kaník neurobil, sa nám nepodarilo zistiť. Vo štvrtok nedvíhal mobil, odpovedal iba na esemesku s tým, že jeho oficiálne stanovisko je na facebooku.

Na sociálnej sieti uviedol, že tak ako už bolo oznámené, strana odstúpila z volebnej súťaže. „Toto rozhodnutie platí a je nemenné,“ píše na stránke Kaník. Ďalej poznamenal, že pre zabezpečenie kontroly volieb sa rozhodli ponechať zástupcov strany v okrskových volebných komisiách, do ktorých ich vymenovali. „Naši zástupcovia budú naďalej pôsobiť v okrskových komisiách a nič sa na ich postavení a úlohách nemení,“ uviedol.

Ak by strana oficiálne požiadala o stiahnutie kandidačnej listiny, jej členovia by museli z volebných komisií odísť. V prípade, že by sa takto uvoľnil post predsedu komisie, musel by sa žrebom vybrať iný. „Tam, kde by klesol počet členov komisie pod päť, bolo by potrebné domenovať nových členov. Ďalej by bolo potrebné zabrániť distribúcii hlasovacích lístkov tejto strany do volebných miestností,“ vysvetlil Netík.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #ministerstvo vnútra