V Jasnej sú na nápor voličov pripravení

Na svahu držať palce Petre Vlhovej a Veronike Velez Zuzulovej a potom voliť. Alebo najskôr voliť a potom ísť s vervou podporovať naše reprezentantky. Aj jedno, aj druhé môžu návštevníci víkendového Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej urobiť v blízkosti zjazdovky.

04.03.2016 14:00
demänovská dolina, volebná miestnosť, jasná Foto: ,
Volebná miestnosť v Demänovskej Doline sa nachádza v budove obecného úradu.
debata (11)

Ak si vybavia voličské preukazy, v sobotu môžu spolurozhodovať o budúcej podobe parlamentu v niektorej z volebných miestností pri Jasnej, ktoré sú už na nápor cezpoľných voličov pripravené.

Organizátori svetového pohára očakávajú, že v sobotu aj v nedeľu príde do Jasnej až 20-tisíc návštevníkov, prevažne zo Slovenska. Tí, pokiaľ sú na to nachystaní a do Jasnej prídu s voličskými preukazmi, budú môcť odvoliť v neďalekej Demänovskej Doline, alebo aj v niektorej z volebných miestností v Liptovskom Mikuláši.

Najbližšie od svahov to budú mať do Demänovskej Doliny s 308 obyvateľmi a 280 zapísanými voličmi, ktorá je od Jasnej vzdialená tri kilometre. Už včera stihli v budove obecného úradu prichystať volebnú miestnosť. Hoci je v Demänovskej Doline bežné, že počas volieb k nim pravidelne zavítajú aj cezpoľní voliči s voličskými preukazmi, podujatie takého veľkého rozsahu sa dosiaľ u nich s hlasovaním o budúcom parlamente nekrižovalo. Preto sú sami zvedaví, aká bude v obci volebná účasť.

„Vytlačiť sme dali 1¤100 hlasovacích lístkov. Ak by však bolo potrebné, tie sa budú v priebehu dňa dopĺňať. V prípade potreby ich privezú z okresnej volebnej komisie,“ povedala zapisovateľka okrskovej volebnej komisie v Demänovskej Doline Mariana Magurová. Pri posledných voľbách, keď sme na Slovensku rozhodovali o hlave štátu, prišlo do dediny voliť asi dvesto ľudí z iných miest Slovenska. Teraz by ich malo byť oveľa viac. Aspoň také sú očakávania.

„O skoršie otvorenie volebnej miestnosti z dôvodu zvýšeného náporu voličov sme u nás nepožiadali. Voliť sa bude v čase, aký stanovuje zákon,“ zdôraznila starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová a doplnila, že návštevníci pretekov budú môcť využiť aj volebné miestnosti v neďalekom Liptovskom Mikuláši.

Časť turistov, ktorí sú zvedaví na víkendové preteky, je už v Jasnej alebo v chatách v jej okolí. Manželia Porubenovci z Bratislavy bývajú v jednej z chát v Demänovskej Doline. Včera sa chystali na svahy lyžovať, v sobotu budú len pasívnymi divákmi. „Na preteky sa tešíme, našim reprezentantkám držíme palce. Voliť však nepôjdeme. Nevybavili sme si voličský preukaz a domov sa vrátime až v nedeľu,“ povedal Martin Poruben.

Chaty a ubytovacie zariadenia v Jasnej a Demänovskej Doline budú počas víkendu plné. Turisti už stihli zaplniť aj kapacity Hotela Tri studničky v Demänovskej Doline, podobne je to aj v iných zariadeniach v okolí. V Liptovskom Mikuláši sú ešte miesta voľné. Napríklad v hoteli Jánošík zatiaľ nápor turistov v súvislosti so svetovým pohárom podľa Lucie Polákovej z oddelenia marketingu necítia. Očakáva sa však, že záujem bude najmä o ubytovacie zariadenia v okrajových častiach Liptovského Mikuláša a tie budú cez víkend vypredané.

Hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková uviedla, že počítajú aj so zvýšeným náporom záujemcov o účasť vo voľbách. „Cezpoľných voličov očakávame vo voličskej miestnosti v gymnáziu v centre mesta, no aj vo voličských miestnostiach v mestských častiach Demänová, Budice a Palúdzka. Preto máme pripravených o päťsto hlasovacích lístkov viac, ako je počet u nás zapísaných voličov,“ poznamenala Čapčíková.

Tí, ktorí sa chystajú do Jasnej, by urobili najlepšie, keby si svoju voličskú povinnosť splnili hneď ráno alebo večer po skončení sobotňajšieho podujatia. Jeho program je totiž rozložený do dopoludňajších aj popoludňajších hodín. Prvé kolo slalomu v sobotu je naplánované na 10.30, druhé na 13.30 h. Po ňom bude vyhlásenie výsledkov. O 18.15 h je na programe odovzdávanie cien.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #preteky #voľby 2016 #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Jasná 2016