Volebná korupcia. Za hlas pýtajú desať eur

Tisícky mužov zákona vyšli do ulíc, aby dohliadali na pokojný priebeh volieb. Viac pozornosti však nasmerujú na východné a stredné Slovensko, kde najčastejšie dochádza ku kupovaniu hlasov. To sa považuje za trestný čin volebnej korupcie, hrozí zaň jeden až päť rokov väzenia.

05.03.2016 10:00
debata (26)

Národná kriminálna agentúra (NAKA) už v piatok evidovala šesť prípadov volebnej korupcie. Ľudia predávajú svoje hlasy za peniaze, za jeden hlas pýtajú do 10 eur.

„Z predchádzajúcich skúseností vieme dobre, že volebná korupcia sa organizovala predovšetkým v oblasti sociálne vylúčených skupín,“ priblížil policajný prezident Tibor Gašpar.

Prípady kupovania hlasov sa týkajú predovšetkým stredného a východného Slovenska. Polícia očakáva, že k viacerým trestným činom dôjde práve dnes počas volieb. NAKA ešte posudzuje dva podnety, ktoré sa možno podľa Gašpara prepíšu na trestný čin marenia prípravy volieb.

Gašpar tiež prezradil, že polícia má informácie o osobách, ktoré sa pokúsia narušiť priebeh volieb. Povedal len toľko, že niektoré politické strany a hnutia chcú prostredníctvom členov volebnej komisie viesť politickú kampaň tak, že budú oblečení v tričkách s reklamou, prípadne antikampaňou konkrétnej politickej strany.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Ak člen volebnej komisie príde v takomto tričku, poriadok s ním musí urobiť predseda komisie.

„Musí takého člena vyzvať, aby od svojho konania upustil, teda aby si takéto tričko vyzliekol. Ak tak neurobí, môže predseda zavolať políciu. V prípade, že člen komisie neposlúchne ani mužov zákona, buď zo svojej pozície odstúpi, alebo ho odvolá jeho politická strana,“ vysvetlila Eva Chmelová, zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Odstúpeného člena komisie vystrieda náhradník z tej istej strany, ak ho strana nemá, náhradníka deleguje primátor alebo starosta.

Na priebeh volieb budú dohliadať dopravní, poriadkoví, železniční, kriminálni či hraniční a cudzineckí policajti. Pridajú sa k nim aj príslušníci NAKA. Celkovo bude nasadených približne päťtisíc policajtov, ktorí slúžia v 12-hodinových zmenách.

Ide teda o 865 hliadok a v rámci jednej zmeny je nasadených 1 730 mužov zákona. „Bol zriadený štáb prezidenta na zabezpečenie volieb, ako aj štáby krajských riaditeľov Policajného zboru,“ poznamenal Gašpar.

Policajti sa sústredia najmä na ochranu verejného poriadku v okolí volebných miestností, ale aj budov, kde sa budú sčítavať hlasy voličov. Ide napríklad o budovu Štátnej volebnej komisie či Štatistického ú­radu.

Gašpar tiež pripomenul, aby predsedovia volebných komisií nezabudli zamedziť vynášaniu nepoužitých hlasovacích lístkov z volebnej miestnosti. Ak tak voliči urobia, išlo by o priestupok, za ktorý im hrozí pokuta 33 eur. Za dodržanie tejto povinnosti v prvom rade podľa policajného prezidenta zodpovedajú predsedovia komisií.

Okrem korupcie zaznamenala polícia aj prípady marenia prípravy volieb. Eviduje 16 podnetov, v štyroch už bolo začaté trestné stíhanie.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #volebná korupcia #voľby 2016