V Demänovskej doline volili sklamaní turisti, no aj Zuzulová

Obec Demänovská dolina v okrese Liptovský Mikuláš zažíva v deň volieb návaly voličov, keď k urne nasmerovalo svoje kroky už okolo obeda viac ľudí ako je počet miestnych obyvateľov.

05.03.2016 13:47
parlamentné voľby 2016, demänovská dolina Foto: ,
Predseda okrskovej volebnej komisie v Demänovskej doline Miroslav Vozárik si na nezáujem voličov o voľby zatiaľ rozhodne sťažovať nemohol.
debata (1)

Voličský boom v Demänovskej doline priniesli víkendové preteky svetového pohára v alpskom lyžovaní, v rámci ktorých sa v sobotu do tri kilometre vzdialenej Jasnej prišlo pozrieť asi 20 tisíc návštevníkov najmä zo Slovenska, ktorí nezabudli ani na sobotné voľby.

Ich záujem voliť neovplyvnil ani fakt, že sobotné preteky kvôli zlému počasiu zrušili. Cezpoľní s voličskými preukazmi sa tak neplánovane nahrnuli k volebnej urne nielen ráno pred pretekmi, ale aj okolo obeda, keď už bolo rozhodnuté, že sobotňajší obrovský slalom sa prekladá na pondelok.

Krátko pred obedom už zelené autobusy, ktoré fungovali ako kyvadlová doprava medzi Jasnou a Liptovským Mikulášom, či záchytnými parkoviskami po ceste hromadne odvážali sklamaných turistov zvedavých v sobotu najmä na výkon Petry Vlhovej.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Mnohí z nich si cestou k autu, či k hotelu, kde boli ubytovaní dali prestávku a odbehli na obecný úrad, kde si chceli vo volebnej miestnosti splniť svoju občiansku povinnosť. Krátko po dvanástej stála pred volebnou miestnosťou rad, ktorý siahal až k vonkajším dverám.

„Som sklamaný, že preteky zrušili, no nič sa nedá robiť. Zostanem tu neplánovane o deň dlhšie, aby som si pozrel aj preteky, ktoré odložili na pondelok,“ povedal pri odchode z volebnej miestnosti 18-ročný prvovolič Martin z Bratislavy. Na svoje prvé voľby určite len tak nezabudne.

Podobne, no napriek tomu s úsmevom na tvári reagovala aj rodinka z Bratislavy. „Ľúto nám je hlavne pretekárok a organizátorov, ktorí to tu všetko zabezpečovali,“ prezradila pani Hela.

„Neplánovane sme museli zmeniť program a odvoliť už teraz,“ hovorili pred volebnou miestnosťou v Demänovskej doline aj trojica z Košíc – Katka Halagovcová, Iveta Jakabová a Mirka Sedláková. Do Jasnej chcú zavítať aj v nedeľu a tiež v pondelok.

Niektorí z cezpoľných voličov sa do volebnej miestnosti vybrali v plnej lyžiarskej výzbroji. Akurát nemali na nohách lyže. Bývalý športovec Jozef Otčenáš bol zo zrušenia pretekov sklamaný, no ako zdôraznil, v Jasnej býva premenlivé počasie a s niečim podobným bolo treba počítať.

Bývalý splnomocnenec vlády pre prijatie eura... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
parlamentné voľby 2016, igor barát Bývalý splnomocnenec vlády pre prijatie eura Igor Barát volil tiež v Demänovskej doline.

V dedinke Demänovská dolina s 308 obyvateľmi, z ktorých má právo voliť 280 v sobotu volili aj známe osobnosti. Asi o štvrť na jednu vhodil do urny hlasovací lístok aj bývalý splnomocnenec vlády pre prijatie eura Igor Barát,

„Pôvodne som chcel až večer po pretekoch, ale keďže preteky zrušili, plány som zmenil,“ povedal. Ako správny fanúšik slovenského lyžovania jeho pravé líce zdobila slovenská trikolóra.

Predseda šesťčlennej okrskovej volebnej miestnosti v Demänovskej doline Miroslav Vozárik prezradil, že asi o deviatej hodine ráno odvolila v ich volebnej miestnosti aj slovenská slalomárska hviezda Veronika Zuzulová.

Bývalý športovec Jozef Otčenáš bol zo zrušenia... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
parlamentné voľby 2016, demänovská dolina, Jozef otčenáš Bývalý športovec Jozef Otčenáš bol zo zrušenia pretekov sklamaný, no voľby si nenechal újsť.

„Počítali sme, že k nám príde odvoliť aj veľa cezpoľných a preto máme k dispozícii až 1 100 hlasovacích lístkov. Ak by aj tých bolo málo, ďalšie prinesieme z Liptovského Mikuláša,“ povedal Vozárik.

Voliči chodili do ich volebnej miestnosti v nárazových vlnách. Prvá veľká bola z rána v čase pred pretekami, keď sa ešte nevedelo, že sa neuskutočnia. Ďalšie nápory prišli okolo obeda, keď už návštevníci odchádzali z Jasnej.

„Koľko ľudí presne tu doteraz odvolilo fakt neviem. Ale okolo obeda ich mohlo byť tak asi päťsto. Väčšinou chodili cezpoľní, miestnych bolo menej,“ prezradil predseda okrskovej volebnej komisie v Demänovskej Doline.

Nápory voličov, ktorí prišli na preteky do Jasnej očakávali aj v neďalekej Pavčinej Lehote, no aj v Liptovskom Mikuláši, kde sú tiež ubytovaní viacerí turisti zvedaví na svetový pohár. Viacerí prezradili, že sa na Liptove zdržia o deň dlhšie a večer si pri televízore počkajú na predbežné výsledky volieb.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #parlamentné voľby #Demänovská dolina #voľby 2016