Dôchodkyňa išla voliť z Trenčína do Radošiny, nechcela premárniť hlas

Pre 81-ročnú Boženu Herákovú bola tvrdým úderom správa, že nemôže voliť v Trenčíne. Spolu s ďalšími seniormi prišla do spoločenskej miestnosti trenčianskeho domova dôchodcov, v ktorom býva. Tam sa od volebnej komisie dozvedela, že jej nemôžu vydať hlasovacie lístky, pretože tu nemá trvalé bydlisko.

05.03.2016 15:17
parlamentné voľby 2016, božena heráková,... Foto: ,
Božena Heráková nechcela premárniť svoj hlas, išla voliť z Trenčína do Radošiny, čo je asi 60 kilometrov.
debata (1)

To má stále zapísané v Radošine pri Piešťanoch, takže voliť musí ísť tam. „A to mám ísť taxíkom?“ neveriacky krútila hlavou dôchodkyňa. Voliť chcela za každú cenu, ale vôbec nevedela o tom, že si mala vybaviť voličský preukaz.

V sociálnom zariadení na Piaristickej ulici v Trenčíne býva asi rok a považovala za samozrejmé, že tu bude voliť, keď svoj dom v Radošine už predala.

„Bola som z toho nešťastná. Chcem ísť voliť, aby som svoj hlas nepremárnila. Už som na izbe plakala, keď mi telefonoval syn, že mi ide niečo priviezť. Tak som sa potešila, že sa s ním zveziem do Radošiny a budem môcť voliť. Ešte v sobotu sa vrátim, bude sa mi dobre spať,“ povedala Božena Heráková.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Inak neuveriteľne čiperná babička, ktorá si chce za peniaze z predaného domu kúpiť aj motorku Hondu 50, aby bola mobilnejšia. Zatiaľ jazdí na bicykli, jej skúter zostal v Radošine, lebo už bol starý a bez čísla.

Do domova dôchodcov prišli členovia volebnej komisie s prenosnou schránkou tesne pred poludním. Dôchodcovia ich už vyčkávali, starší ľudia berú voľby poctivo, účasť stále považujú za svoju občiansku povinnosť. Na tom sa zhodli všetci. A väčšina z nich zdôraznila, že doteraz nevynechali žiadne voľby.

„Či môj hlas pomôže alebo nepomôže, neviem, ale za povinnosť si to považujem. Som veľmi zvedavá, kto vyhrá,“ povedala dôchodkyňa Mária Urcikánová.

Podľa 82-ročnej Emílie Štefanovej je dôležité ísť voliť, aj ona sa volieb pravidelne zúčastňuje, pretože ako vraví, nie je jej jedno, kto nám vládne. Ďalší klient tohto zariadenia 86-ročný Pavel Petrovský vraví, že je mnoho dôvodov, prečo ísť voliť.

Starší ľudia považujú voľby stále za splnenie... Foto: Milan Kráľ, Pravda
parlamentné voľby 2016, dom dôchodcov trenčín, Starší ľudia považujú voľby stále za splnenie si občianskej povinnosti, v trenčianskom domove dôchodcov na prenosnú schránku čakali v spoločenskej miestnosti.

„Pre mňa je dôležité, aby sa zmenila táto vláda, volil som tak, aby prišla zmena. Nemusel som sa dlho rozhodovať, ktorú stranu voliť, tú som mal hneď. Len som rozmýšľal, koho zakrúžkovať,“ hovorí Pavel Petrovský.

Niektorí klienti tohto zariadenia majú ako trvalé bydlisko zapísanú svoju predchádzajúcu adresu a na voľby sa vybrali tam, kde predtým bývali. Jozef Jelínek (77) býva v domove na Piaristickej ulici už 16 rokov a za tento čas tu nevolil ani raz. Vždy chodí voliť do mesta.

„Rád sa prechádzam, pohyb nezaškodí, je zdravý. Je dôležité ísť voliť. Poznám ľudí, čo nechodia a potom nadávajú, že boli zvolení tí alebo tamtí. Takí by mali byť ticho, lebo keď mali možnosť rozhodnúť, sedeli doma. Keby išli voliť, možno by vyhrala tá ich strana,“ myslí si Jozef Jelínek.

Za klientmi, ktorí nemôžu chodiť, išli členovia volebnej komisie s prenosnou schránkou na izby k ich lôžku. Mesto má ešte jedno zariadenie pre seniorov na Lavičkovej ulici na sídlisku Juh, tam to majú klienti jednoduchšie. Voliť môžu po celý deň, pretože priamo v tomto zariadení je volebná miestnosť.

„Pre mnohých starších ľudí sú voľby niečim výnimočným, sviatočným. Ich odchod na voľby sprevádzajú rôzne milé veci, babičky si oblečú to najlepšie, čo majú, vymaľujú sa a vezmú si kabelku. Berú to ako vlasteneckú povinnosť, tak ako sa to bralo pred mnohými rokmi,“ poznamenal Ladislav Pavlík, riaditeľ rozpočtovej organizácie Sociálne služby mesta Trenčín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #seniori #parlamentné voľby #voľby 2016