Danko: SNS je pripravená rokovať so Smerom aj s pravicou. Vylúčil extrémistov

Najstaršia slovenská strana sa vracia do parlamentu, pod vedením nového lídra Andreja Danka povstala z popola. Po približne polovici sčítaných hlasov má SNS takmer 9 percent.

06.03.2016 03:40
Andrej Danko SNS predseda Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko.
debata (13)

Celková atmosféra v SNS bola po uzavretí volebných miestností dosť neurčitá. V strane podľa predsedu nevidia dôvod na veľké oslavy, pretože to nie je to, čo teraz ľudia potrebujú.

Centrála SNS otvorila novinárom počas volebnej noci dvere o 20:00. Prichystali im dve veľké miestnosti s občerstvením a miestom na prácu.

Od začiatku sa predstavitelia strany zdržiavali mimo médií a počas dlhého čakania sa chodil priebežne hlásiť len Jaroslav Paška, ktorého raz vystriedala podpredsedníčka strany Eva Smolíkova. Priebežné výsledky SNS nechcela veľmi komentovať.

Od začiatku predstavitelia strany zdôrazňovali, že budú pokladať za úspech akékoľvek čísla nad 5 percent. Predseda Andrej Danko na krátkom brífingu uviedol, že SNS je pripravená rokovať rovnako so Smerom ako aj s pravicou. Vylúčil však spoluprácu s extrémistickými stranami a stranami, ktoré majú štyroch členov.

Počas svojho prejavu povedal novinárom, že za vzostup Mariána Kotlebu nesú zodpovednosť, pretože politiku bulvarizovali a apeloval na to, aby sme sa všetci zamysleli nad tým, ako budeme navzájom komunikovať.

Podpredseda strany SNS Jaroslav Paška počas... Foto: SITA, Martin Medňanský
Volebná noc v centrále strany SNS, Jaroslav Paška Podpredseda strany SNS Jaroslav Paška počas volebnej noci.

Predstavitelia SNS príliš neoslavovali a aj vo vyjadreniach boli opatrní. Predseda pôsobil unavene, čo vysvetlil množstvom práce a nadchádzajúcim obdobím daňového priznania. Keď krátko pred pol treťou predstúpil pred novinárov povedal, že s napätím čakajú na definitívne výsledky. Za stranu sa chce vyjadriť až po oficiálnych výsledkoch.

„Slovenská národná strana tu bude bez ohľadu na to, kto bude predseda. Neodvolím si sám seba hodnotiť, na to sú politológovia a ľudia. Ale dovolím si povedať, že máme zodpovedne pripravený program a nehráme sa na politickú stranu, ale sme ucelenou stranou,“ povedal Danko.

Zdôraznil, že riadiť štát nie je jednorazové dobrodružstvo. Na otázku či prílišná vlažnosť kampane SNS neodlákala jej potencionálnych voličov, odpovedal, že SNS nemá ambíciu byť xenofóbna a jej cieľovou skupinou nie sú ľudia v uniformách. „Nemyslím si, že SNS má alternovať túto časť politického spektra,“ povedal Danko.

SNS má byť podľa neho stranou, ktorá bude Slovensko reprezentovať a nechce, aby ich ľudia takto škatuľkovali. Spomenul aj odvolanie Chovana z kandidátky a priznal, že to bolo aj kvôli jeho „tajnému“ rokovaniu so Smerom. Je presvedčený, že jediný oprávnený, kto môže rokovať s inými stranami, je jej predseda, teda on.

Vymedzil sa aj voči Smeru a povedal, že má veľa výhrad aj voči ich politike. Stranu Mariána Kotlebu zase označil za patriacu do minulého storočia a povedal, že radšej by nebol predsedom SNS ako by mal s nimi spolupracovať.

Zatiaľ neuviedol, aké rezorty by SNS chcela obsadiť. Chce si najskôr užiť to, že sa mu podarilo dostať SNS do Národnej rady a až potom s rozvahou riešiť ostatné. Prioritou sú pre neho zníženie daňových odvodov a pomoc ľuďom, nie rezorty.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #voľby 2016