Smer vyhral voľby, Fico očakával lepší výsledok

„Na situáciu, ktorá vznika treba chladnú hlavu,“ povedal na úvod tlačovky predseda strany Smer Robert Fico. Pred novinármi sa zástupcovia strany objavili až krátko pred piatou hodinou ráno. Dalo sa tak iba hádať, aká nálada vládne v strane.

06.03.2016 05:27 , aktualizované: 07:03
voľby 2016, Volebná noc v centrále strany... Foto: ,
Predseda strany Smer-­SD Robert Fico počas tlačovej konferencie vo volebnej centrále po ukončení volieb do Národnej rady SR v roku 2016.
debata (114)

Fico sa poďakoval všetkým voličom, ktorí prišli k volebných schránkam a zvlášť voličom strany Smer. Priznal, že očakávali lepší výsledok o štyri až päť percent. „Po osemročnom vládnutí prichádza únava materiálu, vyhrali sme však opäť, po štvrtý raz, voľby,“ povedal predseda strany Smer. Zdôraznil, že strana má povinnosť pokúsiť sa zostaviť vládu.

Zároveň naznačil, že v nedeľu sa lídri jednotlivých strán stretnú na diskusiách, kde vznikne priestor pre prvé rozhovory o možnej povolebnej spolupráci. Priznal, že ho prekvapil vysoký počet politických subjektov, ktoré sa dostanú do Národnej rady SR. Rokovania nebudú jednoduché a Fico nechcel špekulovať s kým áno a s kým nie. Zopakoval, že Smer nikdy nevylučoval spoluprácu so žiadnou stranu.

Spomenul výzvy, ktoré kabinet čakajú, okrem migračnej krízy aj predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ.

„Zostavovanie vlády bude asi trvať dlhšie ako zvyčajne,“ povedal Fico s tým, že to nebude ľahké. Podľa Roberta Fica vždy treba mať k dispozícii nadpolovičnú väčšinu, až potom je možné sa uchádzať o poverenie na zostavenie vlády.

„Ľudia rozhodli… Ak sme presvedčení, že niektorá politická strana nemá byť v parlamente, treba ju zakázať zo zákona,“ odpovedal Fico na otázku novinárov o úspechu strany banskobystrického župana.

„Smer je v novodobej histórii Slovenska najúspešnejší projekt,“ uzavrel predseda Smeru Robert Fico.

Aj na Súmračnej ulici bola noc dlhá

Volebná noc v centrále najsilnejšej strany bola dlhá. Lídri až do rána čakali, kým nezverejnia čo najrelevantnejšie výsledky. Dovtedy boli novinári odkázaní na kusé informácie a na to, kedy sa ktorého politika podarilo odchytiť.

Smeráci totižto ani raz neprišli pred novinárov. Zatvorených a izolovaných ich od celého sveta strážila ochranka. Ťažko bolo získať nejaké vyjadrenie k voľbám. Za oknami sa mihali len siluety postáv. Podľa nich sa dalo zistiť, že sa tam skutočne niekto nachádza. Novinári doslova číhali, či niekto predsa len nevystrčí hlavu.

Súmračná ulica, kde sídli centrála Smeru, vzbudzovala pozornosť okoloidúcej verejnosti a obyvateľov už od samého večera. Úzku ulici zaplnili prenosové vozidlá televízii. Asi štyridsať novinárov sa tlačilo pred hlavných vchodom centrály. Bolo asi osem hodín večer. Spoločne čakali, kedy sa v tam objavia hlavní hrdinovia. Ochránkari však vchod do budovy strážili. Dnu mohli ísť len členovia strany. Novinári čakali na príchod politikov vonku. Na prácu im určili priestor presscentra na prízemí budovy dostatočne oddelený od straníkov.

Večer sa politici schádzali postupne. Medzi prvými krátko po deviatej prišiel minister životného prostredia Peter Žiga. Krátko po ňom sa dostavil aj jeho stranícky kolega, ktorý šéfuje pôdohospodárstvu, Ľubomír Jahnátek. Ani jeden nechcel komentovať voľby. "Uvidíme, ako to pôjde, ešte sa volí,“ povedali v tom čase ministri.

Zakrátko sa zjavila aj eurposlankyňa Monika Flašiková Beňová. "Ak sa Kotleba dostane do parlamentu bude to veľká hanba pre Slovensko,“ komentovala predbežný výsledok lídra Ľudová strana – Naše Slovensko. "Zvlášť teraz, keď nás čaká predsedníctvo EÚ, budeme mať fašistu v parlamente,“ dodala ďalej s tým, že je to chyba všetkých ľudí aj novinárov, pretože stranu Smer vykresľujú ako katastrofu.

Novinári vonku čakali netrpezlivo ďalej. Stále sa očakával príchod premiéra Roberta Fica. Fotografi ho chceli zachytiť ako prichádza, novinári boli zvedaví na jeho komentár k voľbám.

Zjavil sa asi pätnásť minút pred desiatou. Nebol v najlepšiej nálade, na otázky odpovedal stroho s tým, že je to miš-maš a vyjadrí sa, až keď budú oficiálne výsledky. Rýchlo zmizol za dverami budovy. Bolo jasné, že už len ťažko z niekoho dostaneme čo len jednu vetu.

Podľa predbežných výsledkov to v Smere však nevyzeralo na bujarú oslavu. Hodnoty pod tridsať percent nesvedčili o tom, že bude smerákom do reči. A presne tak aj bolo.

Ako prvého sa podarilo odchytiť Ľuboša Blahu. "Ak by bol Kotleba v parlamente, bola by to veľká tragédia pre Slovensko, lebo od druhej svetovej vojny sme v ňom nemali fašistov,“ komentoval situáciu. Výsledky exit pollu považoval za nezmysel. Nepripustil, že by dosiahli takú nízku hranicu.

Press centrum v smeráckej centrále praskalo vo švíkoch. Okrem domácich novinárov sledovali situáciu aj viacerí zo zahraničia – z Česka či Rakúska. Noc potom plynula pomerne pomaly. Bolo pol piatej ráno, keď pred novinárov predstúpil premiér so svojím volebným štábom…

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #parlamentné voľby #voľby 2016