Nemecká tlač: Ficovi nevyšla stávka na protimigračnú kampaň

Premiérovi Robertovi Ficovi nevyšla stávka na volebnú kampaň zameranú proti utečencom, ktorí v krajine takmer nie sú. Zhodujú sa na tom v pondelňajších komentároch nemecké denníky Süddeutsche Zeitung a Handelsblatt, ktoré sa vracajú k výsledkom sobotňajších parlamentných volieb.

07.03.2016 10:34
debata (22)

„Premiér s absolútnou väčšinou v krajine s prosperujúcou ekonomikou a mimo migračnej cesty zjavne viedol chybnú kampaň. Populista stavil na xenofóbnu kartu a šíril negatívne posolstvo proti moslimom, proti utečencom, proti liberálnej EÚ. Teraz je porazeným víťazom. Nielen, že prišiel o časť svojich voličov, ale stojí pred takmer neriešiteľnou úlohou zostaviť vládu,“ napísal denník Süddeutsche Zeitung.

„Fico pozbieral v krajine, kde prakticky nie sú utečenci, mnoho hlasov so svojím xenofóbnym a protiislamským kurzom. Šíril strach z moslimov. Jeho strana polepila krajinu sloganom ‚chránime Slovensko‘,“ napísal Handelsblatt. Podľa denníka voľby ukázali, že slovenská spoločnosť má negatívny postoj k cudzincom, Ficovi sa však jeho kampaň nevyplatila. „Vzhľadom k posunu krajiny doprava bude teraz tvorba vlády ťažká,“ uviedol denník.

Oba denníky si všímajú úspechu krajne pravicovej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. „Fico sa už teraz nezbaví duchov, ktoré vyvolal, pretože viac ako polovica slovenských voličov ukázala svoje sympatie so stranami, ktoré sú pravicovejšie a xenofóbnejšie, než tento sociálny demokrat. To ukazuje, aká jedovatá nálada je v krajine. A tiež to, ako je možné politicky a ekonomicky stabilnú demokraciu destabilizovať vyvolávaním strachu,“ napísali Süddeutsche Zeitung.

Denníky tiež upozorňujú na to, že Slovensko v druhom polroku prevezme predsedníctvo Európskej únie a Fico, ak zostane premiérom, bude musieť navonok zastupovať únijné kompromisy, proti ktorým sa v posledných mesiacoch hlasno vymedzoval. Handelsblatt však mierni obavy, ktoré by v Nemecku mohli so slovenským predsedníctvom vzniknúť po tóne volebnej kampane. Podľa denníka je Fico pragmatik a presvedčený Európan, na rozdiel od maďarského premiéra Viktora Orbána a predstaviteľa poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczińského.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #voľby 2016