Figeľ, Hrušovský, Miškov, Krajcer. Mená, ktoré zmiznú

Voľby priniesli aj istú generačnú a tímovú výmenu. Volebné výsledky z parlamentu nemilosrdne katapultovali viacero známych a dlhoročných politikov, ktorí v minulosti dokonca Národnej rade šéfovali alebo sedeli v ministerských kreslách. Prinajmenšom v najvyššej politike teraz končia.

07.03.2016 13:30
kdh, Jan Figel, volby 2016 Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (11)

Prirodzene sú medzi nimi zástupcovia KDH, ktoré bude po prvý raz od roku 1990 v parlamente chýbať. Mnohí z nich začínali v politike ešte vo Federálnom zhromaždení v bývalom Československu. V 150-člennom poslaneckom zbore tak tentoraz nebude predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ, bývalý eurokomisár, ktorý tiež v Radičovej vláde viedol rezort dopravy. Ale aj Július Brocka, bývalý šéf rezortu práce za vlády Jozefa Moravčíka v roku 1994, či takisto Radičovej minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Z kola vypadol aj šéf snemovne z druhej Dzurindovej vlády a neúspešný prezidentský kandidát Pavol Hrušovský.

Parlamentným sitom prepadli aj pravicoví ministri za SaS z rokov 2010 až 2012. Bývalý šéf rezortu hospodárstva Juraj Miškov či minister kultúry Daniel Krajcer zo Sulíkovej strany po páde Radičovej kabinetu odišli a po istej anabáze si založili stranu SKOK!, ktorá však so ziskom 0,83 percenta vo voľbách totálne prepadla.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

V parlamentnej sále už nebude možné uvidieť poslancov SDKÚ, ktorá vo voľbách takisto dostala katastrofálne malú podporu a speje k zániku. Poslancom už nebude šéf strany Pavol Frešo. Ani poslanec, autor kontroverznej dôchodkovej reformy z roku 2003 a exminister práce druhého Dzurindovho kabinetu Ľudovít Kaník, ktorý v poslednej chvíli pred voľbami experimentoval s novou stranou Demokrati Slovenska, ktorej dal do názvu priamo svoje meno. Hoci pár dní pred voľbami vyzval svojich sympatizantov voliť SaS, vlastnú stranu z volieb nestiahol. Získala mu 0,07 percenta hlasov. O poslanecký plat príde aj poslanec Viliam Novotný, ktorý to po odchode z SDKÚ skúšal v ministrane Šanca. Tú nakoniec volilo 0,25 percenta Slovákov.

Bývalá tvár SDKÚ, dvojnásobná ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská počas volebného cyklu preplávala k partnerskému pravicovému Mostu-Híd a ako jeho podpredsedníčka a „dvojka“ na kandidátke si kreslo v parlamente zachránila. Podobne aj exminister školstva Eugen Jurzyca, ktorý prestúpil k SaS.

Poslanecký klub Smeru zase opúšťajú známe tváre. Viera Tomanová, ktorá aktuálne pôsobí ako detská ombudsmanka, či Anna Vitteková, ktorá sa stala podpredsedníčkou Úradu na ochranu osobných údajov. Obe však do parlamentu ani nekandidovali.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby 2016 #parlamentné kreslá