Umieračik pre SDKÚ, šok pre KDH

Pri jednej sa to čakalo takmer s určitosťou. Pri druhej sa to možno tušilo, ale konečný výsledok bol napokon aj tak šokom.

07.03.2016 14:00
Pavol Frešo, SKDU, volby 2016 Foto: ,
Pavol Frešo vo volebnej miestnosti.
debata (42)

Dve politické strany, ktoré doteraz patrili doslova k parlamentnému inventáru, sa po sobotňajších voľbách budú z parlamentu porúčať.

„Tušené“, no predsa dosť prekvapujúce k. o. dostalo od voličov KDH Jána Figeľa. Treba však zdôrazniť, že naň viac-menej len nečinne čakalo. Už pred voľbami tu totiž boli náznaky, že hnutie, ktoré v roku 1990 založil a 10 rokov viedol predseda a premiér jednej z vlád Ján Čarnogurský, ktoré malo v novodobej histórii Slovenska po všetkých osem volebných období zakaždým zastúpenie v snemovni a ktoré sa až päťkrát podieľalo aj na vládnutí, tentoraz parlamentné kreslá vôbec nebude mať isté.

Frešo sa stal hrobárom strany, ktorá sa kľúčovo podieľala na troch minulých vládach.

Predseda Figeľ bol v kampani nepresvedčivý, nekonštruktívny až nudný. Programom, aj keď zameraným na dôležité témy zamestnanosti a podpory rodiny, hnutie nezaujalo. Pozorovatelia spochybňovali aj Figeľov projekt KDH plus, na základe ktorého sa na zvoliteľné miesta kandidátky dostali aktivisti vlaňajšieho referenda Za rodinu. Sporné bolo zaradiť na ňu aj enfant terrible končiaceho parlamentu, poslanca Alojza Hlinu. Hrozilo totiž, že množstvo sympatizantov týchto „nových ľudí“ prekrúžkuje „starú gardu“ KDH a začne jeho posun smerom k ultrakonzer­vatívnej strane.

Hoci kresťanským demokratom napokon k postupu chýbalo len asi dvetisíc hlasov, výsledných 4,94 percenta rozhodlo – najstaršia štandardná strana ide z parlamentu von. Pád KDH pod parlamentný prah patrí k najväčším volebným prekvapeniam. Figeľ už potvrdil, že je pripravený vyvodiť zodpovednosť. „Naším cieľom je vrátiť KDH do parlamentu. Patrí tam,“ vyhlásil včera, keď zároveň s celým vedením sľúbil na najbližšej Rade KDH ponúknuť rezignáciu. Už dávnejšie však preniklo, že si brúsi zuby na lukratívny post osobitného predstaviteľa pre slobodu náboženstva a viery v Bruseli. Pričom na vytvorenie tohto teplého miesta vyzval Európsky parlament – on sám.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Naopak, politický skon kedysi najsilnejšej pravicovej strany SDKÚ sa dlhodobo očakával. Takže keď jej včera naozaj zazvonil umieračik, prekvapilo to len málokoho. Veď už aj Frešov spôsob vedenia kampane pripomínal skôr happening a naznačoval, že ani on sám s ďalším parlamentným pôsobením strany príliš nepočíta. Nepomohli ani červené tenisky lídra strany a župana Bratislavského kraja Pavla Freša pri ostnatých drôtoch Schengenu, ani dokola opakované heslá o „bezficovi“, ani churchillovské „Nikdy to nevzdáme“. Frešo sa stal hrobárom strany, ktorá sa kľúčovo podieľala na troch minulých vládach.

SDKÚ odchádza z politického života s hanebným ziskom 0,24 percenta voličských hlasov, zrejme navždy, na smetisko dejín. Po vzostupe, keď doviedla štát do EÚ a NATO a reformami naštartovala jeho ekonomiku, neustála roky úpadku, postupne sa rozložila na kauzách ako vláčiky, tunel Branisko, podozrivý predaj Slovenských elektrární, nejasné financovanie, kupovanie poslancov či najmä Gorila, ale aj na intrigovaní mužských lídrov strany voči vlastnej premiérke Ivete Radičovej.

„Samozrejme, že je to veľmi, veľmi zlý výsledok,“ reagoval Frešo počas povolebnej noci. K otázke vyvodenia vlastnej politickej zodpovednosti povedal, že „to je niečo, čo je samozrejmé“. O ďalšom osude vedenia rozhodne podľa neho stranícky kongres. Predseda SDKÚ však predpovedá, že témy, ktoré pred voľbami nastolila práve jeho strana, teda budúcnosť schengenských hraníc a súvisiaci problém extrémizmu, sa aj vzhľadom na nové zloženie parlamentu v blízkej budúcnosti „ešte stanú veľkými“.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #KDH #koniec politických strán