Pokračovanie článku: Slovensko čaká ostrá kampaň. Čaputová varuje Hegera, Fico sa oháňa NAKA a Matovič zasa Sulíkom

Matovič to zvalil na Sulíka

„Naši koaliční partneri prišli s termínom 30. september, pani prezidentka to odobrila, my sme dodržali dohodu a schválili sme tento termín,“ ozrejmil po hlasovaní šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Líder hnutia Igor Matovič neodpovedal na otázku, či je spokojný s hlasovaním.

„V tejto neistote je dobré mať takýto maják. Vieme, že máme osem mesiacov do volieb a chystáme sa na zásadnú predvolebnú kampaň, v ktorej budeme všetci bojovať za záchranu demokracie na Slovensku,“ povedal. Na sociálnej sieti pripomenul, že SaS sa rozhodla povaliť vládu kvôli protiinflačnému alebo tzv. prorodinnému balíčku.

„Kvôli 200 € na dieťa Sulík povalil vládu. Nikdy nepochopím, ako môže niekto tak nenávidieť rodiny, aby kvôli pomoci rodinám proti jeho vôli, najprv rozbil koalíciu, potom povalil vládu a nakoniec spôsobil predčasné voľby,“ napísal. „Čaká nás 8-mesačný veľmi ťažký boj. Držme si všetci, čo to myslíme so Slovenskom vážne, palce,“ dodal.

Cirkus sa podľa Kollára skončil

Cirkus s referendami a termínmi volieb sa skončil, skonštatoval predseda NR SR Kollár s tým, že poslanci Sme rodina podporili všetky navrhované termíny volieb. Mrzí ho „farizejstvo“ zo strany opozície. Poukázal na to, že najskôr sa hlasovalo o 27. máji, potom o 24. júni a ani pri jednom sa nenašlo 90 hlasov poslancov. Následne sa hlasovalo o septembrovom termíne, ktorý opozícia nepodporila. Podľa Kollára tak opozícia riskovala úradnícku vládu.

Poslanci schválili septembrový termín volieb. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Boris Kollár, parlament Poslanci schválili septembrový termín volieb.

„Som veľmi rád, že sa tento cirkus skončil, opozícia ho využívala len na to, aby znova vytvárala chaos,“ dodal. Aktuálnu situáciu označil za neštandardnú, keďže koaličná zmluva zvyčajne prestáva platiť pol roka pred voľbami. Do tejto doby sa bude Sme rodina podľa jeho slov snažiť riadne fungovať s partermi. Matovič v tejto spojitosti povedal, že verí, že sa s bývalými koaličnými partnermi zhodnú na znení tzv. džentlmenskej koaličnej dohody. Spomenul pritom len Sme rodinu a Za ľudí.

Video
Kollár po schválení septembrového termínu

Šéfka Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová v reakcii uviedla, že predčasné voľby nikdy nič dobré nepriniesli. „Ale po povalení vlády SaS, Smerom/Hlasom a extrémistami a po odmietnutí SaS podporiť novú vládu, je to, žiaľ, jediná schodná cesta,“ uviedla v reakcii. „Voľby, ktoré nás čakajú, rozhodnú o osude Slovenska. Rozhodnú, či sa krajina vedená zlodejmi a populistami vydá na cestu korupcie, priemernosti a postupného úpadku, alebo spoločne zabojujeme za spravodlivosť, slobodu a prosperitu, aj keď to nebude jednoduché,“ povedala.

© Autorské práva vyhradené

136 debata chyba
Viac na túto tému: #september #Richard Sulík #Igor Matovič #Boris Kollár #Zuzana Čaputová #predčasné voľby 2023