Miroslav Kollár: Heger a líder? Tak ďaleko nie sme. Dzurindu som nevymenil, vo finále chceme jednu kandidátku

Mikuláš Dzurinda tento týždeň prekvapivo oznámil, že do Modrej koalície nevstúpi. Strana vznikla skĺbením Dzurindovho projektu a strany Spolu, ktorej šéfoval Miroslav Kollár. Ten dodnes oficiálne od Dzurindu dôvod odchodu nepočul a verí, že vo finále bude na palube aj expremiér.

02.03.2023 19:00
Tomáš Valášek, Miroslav Kollár, parlament Foto: ,
Nezaradení poslanci Tomáš Valášek (PS) a Miroslav Kollár (Spolu)
debata (35)

Kollár sa rozpráva aj s Robertom Mistríkom a vo finále by mali byť všetci na jednej kandidátke. Či bude Eduard Heger aj líder projektu, to je podľa neho predčasné hodnotiť, povedal v rozhovore Kollár.

Video
Heger o výstavbe Rázsoch: Pellegrini straší

Vysvetlili ste si už s Mikulášom Dzurindom, čo sa vlastne stalo?

Mikuláš Dzurinda nás doteraz žiadnym spôsobom neinformoval o jeho rozhodnutí a dôvodoch, všetko viem zatiaľ len sprostredkovane z jeho mediálnych vyjadrení.

Je jeho „odchod“, resp. rozhodnutie o nevstúpení do Modrej koalície definitívne?

Vzhľadom na to, že o tom neviem viac, ako som sa dočítal vo vyhlásení pre médiá to dnes vyzerá, že z jeho strany áno.

Bude ešte mať nejakú úlohu v rámci Modrej koalície, resp. viete si ho v nej predstaviť?

To neviem, dnes ešte nie je definitívne jasné, v akej podobe a s kým pôjdeme do volieb. Nevylučujem, že v prípade širokého spojenia bude v závere „na palube“ aj Mikuláš Dzurinda.

Dzurinda, Heger, Kollár Čítajte viac Z veľkého spájania veľké fiasko. Narazili na vízie o lídrovi? Dzurinda vycúval a Kollár rokuje s Hegerom

Ako pokračujú rokovania s Eduardom Hegerom?

Rozprávame sa o jeho a našich predstavách vytvárania uveriteľnej alternatívy pre proeurópskeho demokratického voliča.

Rokujete aj s KDH, prípadne ďalšími stranami? Bude KDH súčasťou takéhoto spájania?

Na rokovaniach s KDH som bol naposledy s M. Dzurindom vo februári, v tejto chvíli vnímam rozhodnutie KDH ísť do volieb samostatne. Ako to bude naozaj sa ukáže začiatkom júla, keď sa budú odovzdávať kandidátky.

Je v hre aj Robert Mistrík, prípadne oslovili ste napríklad aj Ivana Korčoka?

S Robertom Mistríkom som sa rozprával, keďže sa poznáme dlhšie, nezáväzne sme debatovali na tému našich predstáv o budúcnosti slovenskej politiky. S Ivanom Korčokom som nekomunikoval.

Viete si predstaviť Eduarda Hegera ako lídra Modrej koalície alebo ako toho, kto zjednotí stredopravé spektrum, resp. tzv. demokratické sily? Andrea Letanovská pre Sme uviedla, že počítate s Hegerom ako lídrom.

Myslím, že došlo k posunu slov pani Letanovskej, nemohla komunikovať závery, ktoré konštatuje Sme, pretože jednoducho dnes nekorešpondujú s realitou. To, že premiéra Hegera vnímajú ako hlavného potenciálneho „spájača“ voliči, ktorí by takýto subjekt volili, ukázali posledné prieskumy.

heger, budaj Čítajte viac Heger oslovil k spolupráci do volieb aj Budaja, o detailoch mlčí. Premiéra vraj nespochybnil nikto, ani Dzurinda

Letanovská však uviedla, že počítate s tou možnosťou, že predsedom strany by sa mal stať práve Heger. Je teda on zatiaľ jedinou možnosťou alebo je možné, že budete lídrom aj vy?

Myslím, že v prípade vyjadrení pani Letanovskej došlo k významovému posunu. V našich rokovaniach o možnej spolupráci pri vytváraní spoločnej platformy pre proeurópskych demokratických voličov nie sme takto ďaleko.

Dzurinda v diskusii Ta3 uviedol, že ste ho vymenili za hegerovcov. Je to tak?

Nuž, ja som nemohol nikoho vymeniť, pretože my ideme stále podľa pôvodnej dohody vytvárania širokej platformy pre spojenie proeuópskych demokratických síl. Neodišli sme od stola, ani sme nikoho nevytláčali, naopak, a opakujem sa, o odchode M. Dzurindu som sa nedozvedel od neho, ale len z médií.

Bol toto dôvod sporu? Že si Mikuláš Dzurinda nevedel predstaviť Hegera ako lídra, resp. že mal výhrady.

Nie, takýto spor sme neviedli. Napokon, na začiatku našich diskusií pred pár mesiacmi sme sa spoločne stretli s pánom Hegerom aj Naďom.

Aká je vaša predstava o spojení stredopravých strán? V zmysle či pôjde o jednu stranu a menšie sa pridajú na vašu kandidátku, alebo možno koalíciu.

Myslím, že vo finále to má byť jedna kandidátka.

Budete ešte meniť názov strany?

Dnes ešte neviem, v akej podobe sa budeme pridávať k širšiemu spojeniu.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #Eduard Heger #Miroslav Kollár