Raši: Ak sa tento týždeň schvália skoršie voľby, mohli by byť 1. júla

Ak by sa ešte tento týždeň schválil skorší termín predčasných volieb, mohli by sa konať ešte 1. júla. Skonštatoval to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši.

06.03.2023 12:44
Peter Pellegrini / Richard Raši / Foto: ,
Sprava Peter Pellegrini a Richard Raši (obaja Hlas).
debata (14)

Zopakoval, že strana pôjde do volieb samostatne, ale kandidátna listina je otvorená prípadným kvalitným odborníkom, napríklad aj z Dobrej voľby. Aktívne však o tom podľa Rašiho nerokujú. Pri príležitosti pamätného Dňa obetí pandémie COVID-19 hovoril o zlyhaniach súčasnej vlády pri riadení boja s ochorením a o vysokej nadúmrtnosti.

Pellegrini, Raši, Čítajte viac Pellegrini má jasno. Hlas nie je výťah do parlamentu: Baťo z Dobrej voľby verí v dohodu

„Dnes je posledný deň, keď sa dali vyhlásiť voľby na jún. Bohužiaľ, kvôli strane SaS sa to nestane,“ uviedol Raši a namietal postup SaS. Tá bola podľa jeho slov jedným z iniciátorov vyslovenia nedôvery vláde a následne nepodporila čo najskorší možný termín volieb. Kritizuje, že aj v tejto súvislosti bude dočasne poverená vláda riadiť krajinu desať mesiacov. Apeluje preto na skorší termín volieb.

VIDEO: Skorší termín volieb má v rukách SaS, tvrdí Pellegrini. Schôdza k migom sa presunie na koniec tej marcovej
Video

V súvislosti s výročím prvého prípadu ochorenia COVID-19 na Slovensku pripomenul štatistiky, podľa ktorých malo Slovensko v rámci Európskej únie druhú najvyššiu nadúmrtnosť za roky 2020 – 2022. Podotkol, že ide o obdobie vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽANO). Vyčíta im, že sa neinšpirovali fungujúcimi opatreniami okolitých krajín, ale chaoticky riadila pandémiu na základe rozhodnutí bez vedeckého podkladu.

náhrada nákladov, lekár, doktor, liečba Čítajte viac Poplatky za návštevu lekára sú späť. Čo nedoplatil štát, teraz pýtajú ambulancie od pacientov

Podpredsedníčka Hlasu-SD Zuzana Dolinková upozornila, že sa blíži aj ďalšia ambulantná kríza. Tvrdí, že hoci vláda prisľúbila ambulanciám financie, stále ich neuvoľnila poisťovniam. Vyzvala preto dočasne povereného premiéra Hegera, aby okamžite robil kroky na uvoľnenie zdrojov, aby mohli poisťovne uzatvoriť zmluvy s ambulanciami a aby si pacienti následne nemuseli hľadať nových lekárov. Zároveň apelovala, aby Heger zabránil ohrozeniu čerpania financií z plánu obnovy pre zdravotníctvo.

Kritizoval aj nedostatočné čerpanie eurofondov v tomto období. Upozornil, že financie zrejme nestihneme vyčerpať a apeloval na dočasne poverenú ministerku investícií a informatizácie Veroniku Remišovú, aby transparentne informovala o využívaní európskych zdrojov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #predčasné voľby 2023