Heger povedie do volieb stranu Demokrati. Tajný snem ho zvolil za lídra, členmi budú Káčer, Naď aj Hirman

Na rozhodnutie o politickej budúcnosti dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera sa čakalo dlhé týždne. Svoj odchod z OĽaNO nakoniec oznámil v pondelok pred polnocou. O niekoľko hodín bol už známy aj termín tlačovej konferencie s Miroslavom Kollárom. Pred oficiálnym oznámením sa mal konať tajný snem, na ktorom zvolili Eduarda Hegera za lídra strany, ktorá podľa našich informácií zmení názov.

07.03.2023 11:30 , aktualizované: 16:21
heger, demokrati Foto: ,
Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.
debata (500)

Pre denník Pravda to potvrdil Kristián Čekovský, ktorý bude takisto členom strany a ktorý pred časom spolu s ďalšími poslancami klubu OĽaNO z hnutia vystúpili. Strana by sa mala volať Demokrati. Podľa informácií denníka Pravda z viacerých zdrojov by mal byť súčasťou aj odvolaný minister zahraničných vecí Rastislav Káčer či dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

VIDEO: Heger vysvetľuje svoj vzťah k OĽaNO
Video

Aktualizované 12:57 Kampaň budú financovať z prostriedkov strany Spolu, ktoré im boli vyplatené od štátu za výsledok vo voľbách. „Budeme sa uchádzať aj o podporu prostredníctvom transparentného účtu,“ uviedol.

Aktualizované 12:44 Matovič v Slovenskom rozhlase uviedol, že odchod Hegera a vytvorenie novej strany bola vlastne idea lídra OĽaNO a celé to malo byť koordinované. „Toto je moja vízia a vízia ľudí, ktorí stoja za mnou,“ odpovedal Heger. Nepriamo tak vylúčil, že by to bola pravda.

Aktualizované 12:37 Káčer chce, aby bola zo Slovenska lepšia krajina a nie taká, akej svedkom bol v Michalovciach. „Mne určite nejde o ministerskú stoličku. Je to zatiaľ môj najhorší džob, nikdy som nebol taký zaneprázdnený a za 20 rokov som najhoršie platený,“ reagoval Káčer.

Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati. Foto: Ivan Majerský, Pravda
heger, demokrati Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.

Aktualizované 12:36 Heger zdôraznil, že s OĽaNO rokovať nebude. Rokovať plánuje aj s ďalšími stranami. „Nehovorím o žiadnom spájaní s OĽaNO,“ povedal.

Aktualizované 12:32 „Priority jednotlivých koaličných partnerov sa v niektorých oblastiach líšili natoľko, že sa nedalo dosiahnuť dohodu a vzťahy boli napäté,“ reagoval po dlhšom úvode, v ktorom opakoval piliere novej strany, na opakovanú otázku, čo mu bránilo.

VIDEO: Heger vysvetľuje financovanie strany
Video
Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati. Foto: Ivan Majerský, Pravda
heger, demokrati Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.

Aktualizované 12:28 Heger rokoval so všetkými koaličnými partnermi a súhlasili, aby pokračoval v poverení. „Keďže sa Slovensko nachádza v zložitej politickej situácii a naša vláda je v poverené, preto budeme pokračovať v poverení,“ povedal.

Odpovedi na otázku, aký je rozdiel medzi OĽaNO a Demokratmi, sa vyhol. Neodpovedal ani na to, prečo vlastne odišiel z OĽaNO, aký bol v hnutí problém a čo mu bránilo presadzovať politiku, akú má v pláne presadzovať teraz.

Aktualizované 12:24 Predseda Šance a primátor Prešova František Oľha je hrdý na tento projekt. „Všetci, čo sú za mnou preukázali, že princíp spájania pod jednou značkou je im blízky. Myslím si, že Slovensko si zaslúži takýchto demokratov,“ povedal.

Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati. Foto: Ivan Majerský, Pravda
heger, demokrati Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.

Aktualizované 12:17 Súčasťou strany Demokrati budú aj štyria ministri jeho súčasnej vlády: minister obrany Jaroslav Naď, minister hospodárstva Karel Hirman, minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a minister životného prostredia Ján Budaj, ktorí budú zároveň podpredsedami strany.

Aktualizované 12:14 Demokrati zo spolupráce vylúčili Smer, Hlas, ĽS NS a Republiku. „Neexistuje možnosť, kedy by sme spolupracovali s Petrom Pellegrinim, Denisou Sakovou či Richardom Rašim,“ povedal. „Keď demokrati nespolupracujú a požierajú sa, demokracia je oslabená. Naopak, ak spolupracujú a vidíme to aj z histórie, Slovensko prosperuje a má úspech.“

„Vstupujeme do novej etapy, v ktorej demokrati musia občanom ponúknuť jasnú alternatívu,“ pokračuje Heger. Jeho strana bude mať päť pilierov – zdravé Slovensko, vzdelané Slovensko, bezpečné Slovensko, silné regióny a spolupráca s občianskou spoločnosťou a piatym pilierom je starostlivosť o najzraniteľnej­ších.

Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati. Foto: Ivan Majerský, Pravda
heger, demokrati Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.

Aktualizované 12:10 „Keď demokrati nespolupracujú a požierajú sa, demokracia je oslabená. Naopak, ak spolupracujú a vidíme to aj z histórie, Slovensko prosperuje a má úspech,“ povedal Heger s tým, že rokovania pokračujú ďalej a pozval aj ďalších odborníkov, aby sa pridali. Voličov ponúka umiernenú stredopravú politiku.

Aktualizované 12:08 Za Hegerom stojí aj Andrea Letanovská, europoslanec Vladimír Bilčík, Kristián Čekovský, Jaroslav Naď, Ján Budaj, František Oľha a ďalší. „Chceme byť spojencom, ktorý sa nebojí vyjadriť svoj názor,“ hovorí Heger. „Chceme, aby Slovensko bolo krajinou, kde spravodlivosť nie je tovar,“ povedal Heger.

Aktualizované 12:02 „Dnes tu stojím pred vami ako líder strany Demokrati,“ začal Heger rázne.

Aktualizované 12:01 Po boku Hegera a Kollára bude stáť aj Rastislav Káčer, Ján Budaj a Andrej Stančík. Talčová besedu o malú chvíľu začne.

Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.
Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.
+11Eduard Heger predstavil novú stranu Demokrati.

Hegerova nová strana

Na kandidátke sú miesta aj pre členov strany Šanca a budajovcov. Nie je tajomstvom, že po boku Hegera bude stáť aj dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď a zrejme aj minister životného prostredia Ján Budaj.

Nová strana Eduarda Hegera sa bude volať... Foto: Pravda
Demokrati, heger, kollár Nová strana Eduarda Hegera sa bude volať Demokrati.
Eduard Heger, OĽaNO Čítajte viac Nádej pravice? Veľký blok sa zatiaľ nekoná. Ak chce byť Heger alternatívou, musí vyjsť z tieňa OĽaNO

Súčasťou projektu však zatiaľ nebude Pavel Macko, ktorého strana o spájaní s Modrou koalíciou rokovala. „ODS vo vnútrostraníckom referende rozhodli, že budú pokračovať v úsilí o vytvorenie širšej Veľkonočnej dohody demokratických strán Pre lepšie Slovensko. S partnermi sa pokúsime vytvoriť alternatívu a dať šancu aj novým politikom,“ reagoval pre Pravdu.

Smer vyzýva prezidentku, aby vysvetlila, ako bude zabezpečovať riadny chod vlády

Smer kritizuje, že dočasne poverený premiér Eduard Heger a ďalší ministri už pôsobia v strane, ktorá neprešla voľbami.

„Dnes potrebujeme prezidentku, aby prevzala povinnosti a právomoci, ktoré má podľa Ústavy SR. Naďalej tvrdíme, že nikdy neboli tak splnené podmienky na zmenu termínu predčasných parlamentných volieb z 30. septembra na 1. júl, ako sa to stalo po tlačovej konferencii Hegera,“ povedal Robert Fico. Chce tiež vedieť, ako to Čaputová vidí s funkčnosťou poverenej vlády.

Hlava štátu by mohla podľa Fica úradnícku vládu vymenovať ešte tento týždeň. Smer je pripravený rokovať o podpore úradníckej vlády. Podmienkou je, aby boli predčasné voľby stanovené na prelome júna a júla.

Nová strana Demokrati vznikla podľa Fica na objednávku lídra OĽyNO Igora Matoviča. „Rozhodol sa vyslať Hegera na misiu do iného rybníka, kde verí, že táto zlátanina naberie určité percentá a potom budú môcť vytvoriť koalíciu,“ skonštatoval.

Hlas: Heger urobil podvod na voličoch, stále je čas na júlové voľby

Opozičná mimoparlamentná strana Hlas vyzvala Hegera, aby po odchode z OĽaNO vytvoril podmienky na menovanie úradníckej vlády a čo najskorší termín predčasných volieb. Hovorí o možnom júlovom termíne.

„Oddnes má krízou zmietané Slovensko na čele štátu odvolaného premiéra bez politickej príslušnosti a podpory v parlamente, ktorá by odzrkadľovala výsledky parlamentných volieb. A ktorý má ešte navyše v kompetencii dva rezorty, ktoré sa zásadne týkajú života ľudí,“ vyhlásila strana s tým, že dva rezorty sa ocitli v rukách človeka, ktorého zaujíma len jeho politická stolička. Strana označila Hegera za stelesnenie zlyhania a temnej minulosti amatérskej garnitúry.

SaS pôjde do volieb samostatne, Hegera vníma ako možného partnera

SaS pôjde do predčasných parlamentných volieb samostatne. Uviedol to jej líder Richard Sulík s tým, že ich strana je jasná, čitateľná a s dlhoročnými skúsenosťami. Novoohlásenú stranu Demokrati označil za možného partnera.

„Ponúkame stabilitu a skúsenosti, bez korupcie a chaosu. Som presvedčený, že toto osloví dostatočne veľa ľudí,“ uviedol Sulík. Príliš intenzívne spájanie podľa neho nesie so sebou riziko, že sa pospájajú ľudia, ktorí nevedia spolu fungovať. Jednotnosť v SaS je, ako tvrdí, dôležitá, ak chcú fungovať po voľbách v parlamente či vo vláde. Sulík priblížil, že na kandidátke SaS budú aj poslanci zo strany OKS. „Táto spolupráca je dlhoročná,“ doplnil Sulík.

KDH o Demokratoch: Nevidíme dôvod zapájať sa do OĽANO 2

Mimoparlamentné KDH považuje nový politický projekt dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera Demokrati za OĽANO 2. Nevidí dôvod sa do subjektu zapájať.

„Eduard Heger pred časom dostal od KDH ponuku miesta na našej kandidátke, lebo sme si mysleli, že patrí do nášho konzervatívneho hodnotového sveta. Ukázalo sa, že nie. Poučení z minulosti konštatujeme, že mačkopsy nefungujú. Potvrdilo to OĽANO a nevidíme dôvod zapájať sa do OĽANO 2,“ skonštatoval v stanovisku KDH jeho predseda Milan Majerský. „Po dvoch vládach Smeru a jednej vláde OĽANO si ľudia zaslúžia, aby sa mali lepšie,“ doplnil.

Hegerov projekt je podľa Majerského hodnotovo vzdialený od ich konzervatívneho videnia sveta. „Otázky o ďalšom spoločnom predvolebnom postupe sú teda bezpredmetné,“ uviedol pre TASR.

Polnočný koniec v OĽaNO

Dočasne poverený premiér Eduard Heger včera večer na sociálnej sieti oznámil, že definitívne odchádza z OĽaNO. „Dostal som od hnutia dôveru a príležitosť byť súčasťou vlády a neskôr riadiť našu krajinu. S hnutím som si prešiel dlhú spoločnú cestu. Zažili sme náročné i pekné chvíle. Robili sme aj chyby, pretože nie sme dokonalí, pretože sme len ľudia. Lepšie Slovensko však bolo našou prioritou,“ napísal na sociálnej sieti.

Podľa slov premiéra sa jeho úloha a poslanie v hnutí naplnili. „Mám vlastnú víziu o politike. Viem, že ak ju chcem naplniť, musím sa vydať vlastnou cestou. Život jednoducho prináša situácie, kedy sa musíme rozhodnúť. Ja to robím dnes,“ dodal Heger. Status mu komentoval aj líder OĽaNO, bývalý premiér a bývalý minister financií Igor Matovič. „Edo, veľa šťastia a dík za spoločnú cestu,“ napísal.

Predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Michal Šipoš verí, že sa poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi podarí spojiť všetky menšie demokratické strany, a to hlavne Kresťanskodemo­kratické hnutie a stranu Aliancia. Ich hlasy by podľa Šipoša vo voľbách prepadli a pomohli by tak mafii a extrémistom. Šipoš to uviedol na svojej sociálnej sieti po tom, čo Heger v noci na sociálnej sieti oznámil svoj odchod z OĽaNO.

„Heger sa definitívne rozhodol pre vlastnú politickú cestu. Jeho rozhodnutie beriem na vedomie a zároveň mu ďakujem za všetko pozitívne, čo pre hnutie OĽaNO, ako aj pre celé Slovensko urobil," doplnil Šipoš s tým, že on bude pod vlajkou OĽaNO aj naďalej pokračovať v boji proti korupcii a za lepšie Slovensko. „Čaká nás príprava na kľúčový zápas o zachovanie právneho štátu. Ideme naplno a sústredíme sa len na jeden cieľ – znovu poraziť mafiu," uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

500 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #Rastislav Káčer #Eduard Heger #Miroslav Kollár #strana Demokrati