Politológ: Ak Matovič ešte presvedčí voličov, bude to asi najväčšia absurdita od čias Ľudovíta Štúra

Úplne slobodná diskusia bez ochranky, tajných a urážok. Takto zhodnotil líder OĽaNO Igor Matovič svoj pondelkový pobyt v Michalovciach. Podľa politológa Juraja Marušiaka je po Matovičovom vystúpení v srdci Zemplína zrejmé, že sa snaží zbaviť zodpovednosti za svoje pôsobenie vo vláde. „Ak sa mu podarí ešte voličov presvedčiť, že on so súčasnou vládou nemá nič spoločné, tak to bude asi najväčšia absurdita v dejinách slovenskej politiky hádam od čias Ľudovíta Štúra," tvrdí politológ.

14.03.2023 13:30
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič na debate v Michalovciach
debata (70)

Matovič sa postavil pred zaplnenú sálu mestského kultúrneho strediska v Michalovciach s cieľom viesť diskusiu bez urážok a osočovania.

VIDEO: Záver diskusie v Michaloviach. Ďakujem, pán Matovič. Mladík ho ale asi nepotešil tým, čo mu povedal.

Video

Mnohí ľudia prišli na debatu s lídrom „obyčajných“ útočne naladení, čo sa prejavilo takmer okamžite po jej začatí. Matoviča zaplavili spŕškou pokrikov typu „hanba“, „zlodej“ a pod. Matovič sa však publikom strhnúť nedal a vyše dve hodiny viedol s prítomnými diskusiu na rôzne témy. „Dnešné repete sa nám podarilo,“ zhodnotil záver debaty šéf OĽaNO.

Narážal pritom na debatu ministrov Jaroslava Naďa a Rastislava Káčera na tom istom mieste spred minulého týždňa. Káčer vtedy časť publika označil za stádo paviánov. Odkázal im tiež, že účastníci protifašistického povstania na Slovensku počas druhej svetovej vojny by sa z nich povracali.

VIDEO: Igor Matovič bez ochranky: Keď niekto ma zastreliť chce, nech si ma zastrelí.

Video

Ak Matovič hovorí o tom, ako komunikovať bez urážok, tak sa na tom podľa politológa Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraja Marušiak dá len pousmiať. „Myslím, že len málokto na Slovensku prispel k vulgarizácii politiky, politického jazyka a k dehumanizačnému diskurzu vo vzťahu k politickým protivníkom tak, ako práve Igor Matovič. Netvrdím, žeby jeho súperi boli v tom nevinní, ale ukazuje sa, že jazyk používa Matovič úmyselne a je to prostriedok jeho manipulácie tak, ako aj to, čo predvádzal v Michalovciach," uviedol politológ.

Podľa Marušiaka je faktom, že Matovič je úspešný politický komunikátor, do akej miery mu to prinesie nejaké politické body, je podľa jeho slov ťažko povedať.

Igor Matovič na debate v Michalovciach.
Igor Matovič na debate v Michalovciach.
+18Igor Matovič na debate v Michalovciach

Z Matovičovho vystúpenia v Michalovciach je podľa politológa zrejmé, že sa líder OĽaNO snaží zbaviť zodpovednosti za svoje pôsobenie vo vláde, hoci po roku 2020 stál paradoxne na jej čele a neskôr aj na pozícii v jednom z kľúčových rezortov (rezort financií – pozn red.).

Marušiak tvrdí, že Matovič už vystupuje pomaly ako opozičný politik. „Ak sa mu naozaj podarí ešte voličov presvedčiť, že on so súčasnou vládou nemá nič spoločné, tak to bude asi najväčšia absurdita v dejinách slovenskej politiky hádam od čias Ľudovíta Štúra, teda od čias kedy o nejakej slovenskej politike môžeme vôbec hovoriť,“ uzavrel politológ.

VIDEO: Matovič v Michalovciach. Celá verejná debata.

Video
Igor Matovič v Michalovciach Čítajte viac Matovič prišiel do Michaloviec bez ochranky. Keď ma niekto chce zastreliť, nech si ma zastrelí

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #Igor Matovič