Hlas spúšťa národnú petíciu, požiadavkami chce zaviazať budúcu vládu

Strana Hlas spúšťa Národnú petíciu za zmenu s troma požiadavkami. Chce nimi zaviazať budúcu vládu. Na pondelkovej tlačovej konferencii to oznámil jej predseda Peter Pellegrini.

03.04.2023 17:24
Peter Pellegrini Foto: ,
Líder strany Hlas Peter Pellegrini.
debata (10)

Prvou požiadavkou petície je, aby budúca vláda zastavila zvyšovanie cien energií a potravín súkromnými korporáciami. Strana tak navrhuje vrátiť kontrolu nad strategickými energetickými spoločnosťami do rúk štátu. „Nikto nechce porušovať zákon. Nikto nehovorí ani o tom, že ideme niekomu niečo zhabať, avšak na druhej strane štát musí mať jasnú kontrolu,“ poznamenal Pellegrini. Nová vláda by sa tiež mala zaoberať cenotvorbou potravín a v prípade potreby by mala zasiahnuť „tvrdou rukou“.

Petícia by tiež mala zaviazať vládu, aby chránila dôchodcov, rodiny a slabých pred zdražovaním. Mala by im garantovať skutočný 13. dôchodok a mimoriadnu finančnú pomoc formou automatu, uviedol Pellegrini.

Pokračuje, že posledným bodom je zníženie platov politikov, ak sa vláde po roku nepodarí zastaviť prepad životnej úrovne Slovákov. „Mala by platiť zásada, že pokiaľ sa po nástupe do vlády nezlepší životná úroveň ľudí alebo sa im zhorší, či ostane zlá, tak sa musí zhoršiť aj úroveň politikov,“ poznamenal Pellegrini.

VIDEO: Pellegriniho stávka, pokosí vám záhradu. Za čo?
Video

Pre Hlas bude názor ľudí vyjadrený v petícii záväzný. Petícia by podľa neho mohla byť súčasťou volebného programu strany a aj súčasťou podmienok na vstup Hlasu do vládnej koalície.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini