Strana Jablko vyzbierala viac ako desaťtisíc podpisov na svoju registráciu

Vznikajúca strana Jablko požiada Ministerstvo vnútra (MV) SR o registráciu v polovici apríla, v polovici mája plánuje ustanovujúci snem. Vyzbierala už vyše 10 000 potrebných podpisov od občanov. Na sneme chce prijať stanovy aj manifest strany. Informovala o tom europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová na štvrtkovej tlačovej konferencii. Avizovala, že ak strana nebude mať šancu na úspech vo voľbách, pôjde cestou spájania sa alebo z volieb odstúpi.

13.04.2023 11:19 , aktualizované: 11:42
Bratislava Jablko Ďuriš Nicholsonová Foto: ,
Na snímke uprostred predsedníčka politickej strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová počas tlačovej konferencie strany. 13. apríl 2023
debata (6)

„Podpisy sme vyzbierali skôr ako sme pôvodne predpokladali,“ uviedla Ďuriš Nicholsonová s tým, že ešte čakajú na ďalšie z regiónov. Ozrejmila, že podmienkou na vstup do strany Jablko má byť podpis manifestu, ktorý chcú prijať na ustanovujúcom sneme. Obsahovať má napríklad odmietnutie extrémizmu a právnej neistoty.

V máji sa strana podľa Ďuriš Nicholsonovej pozrie na aktuálne prieskumy preferencií, vyhodnotí svoje postavenie a zváži možnosti. „Prvá možnosť je rokovanie o spájaní sa,“ uviedla. Ak by pred voľbami nemali výtlak, strana je pripravená stiahnuť sa z volieb a odporučiť svojim voličov iný subjekt. Zatiaľ nepovedala ktorý. Na odstúpenie z volieb nebude vyzývať iné subjekty. Myslí si však, že by to mala byť povinnosť každého politika. Upozornila, že ak v septembrových voľbách prepadnú hlasy demokratických voličov, výsledok môže byť katastrofa a do vlády sa môžu dostať extrémisti.

Pri prípadnom spájaní sa s inými stranami bude pre Jablko dôležitá programová štruktúra, presadzovať chce napríklad štrukturálnu reformu regiónov. Ďuriš Nicholsonová uviedla, že rokovala napríklad s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom ešte predtým, ako vytvoril stranu Demokrati.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Ďuriš Nicholsonová #Strana Jablko