Je to nereálne a smiešne, komentuje politológ Sulíkove slová o výhre vo voľbách

Na kongrese Sasky sa nestalo nič také veľké, čo by túto stranu malo posunúť k víťazstvu. Ambíciu liberálov triumfovať v parlamentných voľbách zhodnotil politológ Tomáš Koziak.

22.04.2023 21:15
sulík Foto: ,
Pedseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie po kongrese strany v hoteli Družba v Demänovskej Doline, v okrese Liptovský Mikuláš 22. apríla 2023.
debata (31)

VIDEO: Sulík po kongrese aj o Pellegrinim: Ukázal, že nie je lídrom ničoho.

Video

„Výmena lídra strany, ak sa nenájde niekto lepší či výraznejší, kto by ju vytiahol k vyšším percentám, by bola zbytočná,“ komentoval znovuzvolenie Richarda Sulíka za predsedu strany Sloboda a Solidarita rektor z Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora Tomáš Koziak. Žiadny z dvoch protikandidátov, ktorí sa proti Sulíkovi postavili, podľa neho tieto schopnosti nespĺňa.

VIDEO: Sulík spomína na začiatky: Facebook bol pekelnou novinou a Droba fičal na Nokii.
Video

„Nemá tam nikoho, kto by po ňom prebral kormidlo. Mohol to byť Ivan Korčok, prípadne Martin Klus, keby zostal v strane. Potenciál na to mal, ale vzhľadom na to, akým spôsobom sa so Sulíkom rozišiel, to neprichádza do úvahy,“ pripomenul Koziak s tým, že šance na to nie sú ani v súvislosti s Korčokom. „Nevidím tam nikoho, kto by tú stranu posunul k vyšším percentám,“ podotkol.

Nad opakovanými slovami Sulíka „ideme vyhrať voľby“ sa politológ pousmial. „Samozrejme, že vzhľadom na preferencie, ktoré dlhodobo majú, vnútropolitickú situáciu a krátky čas do volieb, je to nereálna záležitosť. V tomto prípade je to prázdny a asi aj trochu smiešny slogan,“ mieni Koziak.

Nevidí žiadny dôvod, prečo by k tomu malo dôjsť. „Na ich kongrese sa nestalo nič také veľké, čo by ich k tomu malo posunúť. Nedošlo k žiadnym obrovským zmenám,“ podotkol.

richard sulík, Sas, Saska Čítajte viac Sasku povedie aj ďalšie štyri roky Sulík. Strana chce vyhrať voľby a tvrdí, že vie pokryť všetky ministerstvá

Liberáli podľa Koziaka skôr budú zápasiť o to, aby sa dostali cez päťpercentnú hranicu. „Otázkou ale je, čo pre nich znamená vyhrať voľby. Ak to, že budú mať päť percent a dostanú sa do parlamentu, to by bola svojím spôsobom výhra,“ poznamenal.

Postoju Sasky v súvislosti s Hlasom Koziak rozumie. „V každom prípade tým, ako sa Pellegrini zachoval v súvislosti s Kmecom, ukázal svoju slabosť a tiež neistotu v zahraničnopo­litických otázkach,“ vysvetlil. Ak by však liberáli vylúčili svoju povolebnú koalíciu s Hlasom, prišli by o svoju účasť v budúcej vláde. „Keby si Hlas mohol vybrať medzi Smerom s Republikou a v druhom prípade medzi Progresívnym Slovenskom so Saskou, som zvedavý, či by si Richard Sulík zobral na zodpovednosť vznik vlády v prvom zložení, alebo by bol súčasťou koalície v tom druhom,“ zauvažoval.

Prízvukuje, že práve otázka zahraničnej politiky je kľúčová. „Myslím, že všetko ostatné by, v prípade Pellegriniho, dokázala Saska tolerovať, ale určite nie rétoriku, akú má v tejto oblasti Robert Fico,“ hovorí politológ. Poukázal pritom na postoje šéfa Smeru na otázky v súvislosti s NATO, Európskou úniou či vojnou na Ukrajine.

VIDEO: Hríb, Vašečka. Saskári sa fotia s hosťami kongresu a usádzajú v sále.
Video

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #tomáš koziak #SASKA #predčasné voľby 2023