Hegerovi Demokrati sa spájajú s Nicholsonovej Jablkom. Dostane ich do parlamentu?

Mimoparlamentní Demokrati o hlasy voličov v septembrových parlamentných voľbách zabojujú spoločne so vznikajúcou stranou Jablko europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej, oznámil Eduard Heger na sociálnej sieti. V predvolebných prieskumoch sa Demokrati pohybujú okolo troch percent, Jablko okolo jedného percenta.

05.06.2023 12:01 , aktualizované: 12:15
heger, nicholsonová Foto: ,
Mimoparlamentní Demokrati Eduarda Hegera idú do volieb spoločne so vznikajúcou stranou Jablko europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej.
debata (136)

Presadzovať chcú spoločné priority, uviedli na tlačovej konferencii. Podľa Hegera sa programy oboch strán v mnohých oblastiach dopĺňajú. Názvy strán sa meniť nebudú.

„Pokiaľ ide o spájanie, mali sme na stole len niekoľko možností, pretože hnutie Progresívne Slovensko a strana Sloboda a Solidarita oznámili veľmi skoro, že do parlamentných volieb pôjdu samostatne. Z našej strany žreb padol na Demokratov," vysvetlila zakladateľka Jablka.

Osobnosti zo strany Jablko dostanú posledných päť miest na kandidátnej listine Demokratov.

„S takýmto kompromisom sme spokojní,“ deklarovala Ďuriš Nicholsonová s tým, že pôvodne požadovali posledných 20 miest na kandidátke. Druhou požiadavkou bolo, aby sa financie vložené na transparentný účet Demokratov zo strany Jablka využili na propagáciu jej kandidátov. Podčiarkla, že dohoda je o demokracii a nie o stranách, ktoré ju vytvorili. Zdôraznila potrebu spolupráce menších strán a nevidí prekážky v tom, aby v spájaní pokračovali.

Europoslankyňa zatiaľ neprezradila, ktoré mená budú na kandidátke figurovať, avšak s ňou môžu počítať.

Zakladateľka Jablka zároveň informovala, že strana ešte nie je zaregistrovaná na Ministerstve vnútra SR, očakávajú to v najbližších dňoch. Vysvetlila, že pri viacerých vyzbieraných podpisoch si neboli istí ich pravosťou, preto proces zberu predĺžili a podpisy tak rezortu vnútra odovzdali až 20. mája.

Predseda strany Demokrati Eduard Heger zdôraznil ambíciu vytvoriť aj po voľbách proreformnú vládu. „V mnohých našich programových tézach nachádzame spoločné cesty,“ uviedol šéf Demokratov.

Zároveň tvrdí, že spájanie síl je cestou k tomu, aby zabránili prepadu akéhokoľvek hlasu, ktorý pomôže na Slovensku uchrániť demokraciu.

Líder Demokratov zároveň nechcel komentovať, či sa na kandidátke objaví aj strana Mikuláša Dzurindu Modrí – Európske Slovensko alebo ďalšie menšie politické strany. „Kde je vôľa, tam je cesta. U nás vôľa je, ale na to, aby bola aj cesta, musí byť voľa na všetkých stranách," vysvetlil Heger.

Mimoparlamentní Demokrati Eduarda Hegera idú do...
Mimoparlamentní Demokrati Eduarda Hegera idú do...
+2

Ďuriš Nicholsonová už dávnejšie informovala, že jej subjekt vyzbieral podpisy potrebné na registráciu strany, a avizovala, že ak nebudú mať dostatočné preferencie, pôjdu cestou spájania alebo z boja odstúpia.

Demokrati rokovali o možnej spolupráci napríklad aj s Modrými okolo Mikuláša Dzurindu, ktorí idú do volieb s Mostom-Híd. Heger rokoval aj s KDH, ktoré chce ísť do volieb samostatne.

NRSR, budova, parlament, história, stavba Čítajte viac Prieskum: Smer a Hlas na čele, Progresívne Slovensko si pohoršilo, Sulík a Matovič by preliezli len tesne

Predčasné voľby do Národnej rady SR majú byť v sobotu 30. septembra. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zatiaľ termín oficiálne nevyhlásil.

Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eduard Heger Čítajte viac Jablko Ďuriš Nicholsonovej rokuje s Demokratmi: Verím, že sa tento týždeň posunieme
136 debata chyba
Viac na túto tému: #demokrati #Lucia Ďuriš Nicholsonová #strana Demokrati