Sulík: Máme ambíciu mať najlepší program, budeme o ňom ešte diskutovať

SaS má ambíciu mať najlepší program do volieb. Počas utorkovej tlačovej konferencie to povedal predseda liberálov Richard Sulík po tom, čo predstavil beta verziu programu v oblasti spoločenských rezortov, teda v oblasti školstva, vedy a výskumu, kultúry a osobných slobôd.

06.06.2023 11:46
sas, sulik, grohling Foto: ,
Richard Sulík.
debata (9)

O programe budú predstavitelia SaS diskutovať s verejnosťou. Prvá odborná diskusia sa podľa Sulíka uskutoční 15. júna a týkať sa bude oblasti kultúry. „Po tom, čo prebehnú programové konferencie, zverejníme finálnu verziu programu, ktorá sa zrejme nebude líšiť veľmi od toho, čo zverejňujeme teraz,“ doplnil Sulík.

Sulík o Ódorovi: Je skvelý ekonóm, ale ani on nedokáže zázraky
Video
Zdroj: TV Pravda

Zmena financovania materských škôl, digitálne učebnice či duševné zdravie a inklúzia sú kľúčovými bodmi, ktorým sa chce SaS venovať v oblasti školstva. V téme zmeny financovania materských škôl chcú podľa podpredsedu SaS a poslanca Národnej rady SR Branislava Gröhlinga presadiť normatívne financovanie, teda, aby materské školy boli financované rovnako ako základné školy. „Zriaďovateľom materských škôl zostanú naďalej mestá a obce,“ povedal Gröhling. V tejto súvislosti sú naplánované aj jednotlivé stretnutia napríklad so Združením miest a obcí Slovenska či Úniou miest Slovenska.

Prečo sa známy konzervatívec Hlina rozhodol pre liberálnu Sasku?
Video
Zdroj: TV Pravda

Za dôležité označil exminister školstva aj duševné zdravie a inklúziu. Podporiť plánujú sledovanie duševného zdravia na školách, debatovať chcú aj o psychologickej podpore pre učiteľov. Cieľom SaS bude podporiť aj digitálnu gramotnosť žiakov.

V oblasti vedy a výskumu pripravila SaS viacero opatrení pre vysoké školy, medzi najzásadnejšie patrí rozdeľovanie financií pre školy po novom. Investovať chcú aj do vedy a výskumu, plánujú i zjednotenie grantových podpôr.

NRSR, budova, parlament, história, stavba Čítajte viac Prieskum: Smer a Hlas na čele, Progresívne Slovensko si pohoršilo, Sulík a Matovič by preliezli len tesne

Medzi priority SaS v oblasti kultúry patrí modernizácia, zelená obnova a digitalizácia či financovanie bez zbytočnej byrokracie. René Parák za SaS poznamenal, že budú presadzovať financovanie kultúry z daňovej asignácie. Namiesto súčasných dvoch percent z dane bude možné asignovať jedno percento zo základu dane. Podľa Sulíka má výraznejšia asignácia nahradiť financovanie cirkví.

V oblasti osobných slobôd sa liberáli naďalej zameriavajú na tému registrovaných partnerstiev. SaS podľa Sulíka chce, aby ľudia mali na výber a mohli sa osobne rozhodovať. „Zaviazali sme sa, že presadíme registrované partnerstvá,“ povedal za SaS Miroslav Žiak. Ďalšími prioritami strany v tomto smere je aj zníženie neprimeraných trestov za drogy či modifikácia Vatikánskych zmlúv.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #SASKA