Kollár vyhlásil termín parlamentných volieb. Štartuje oficiálna kampaň

Voľby do Národnej rady (NR) SR budú v sobotu 30. septembra. Termín v piatok vyhlásil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Termín predčasných volieb už bol zverejnený aj v Zbierke zákonov SR.

09.06.2023 09:06 , aktualizované: 11:45
SR Bratislava Kollár voľbynrsr2023 NR... Foto: ,
Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) počas vyhlásenia termínu parlamentných volieb v SR na 30. septembra 2023 v Bratislave 9. júna 2023.
debata (7)

Politické strany musia doručiť návrh kandidátnych listín do septembrových parlamentných volieb najneskôr do 2. júla 2023, informoval minister vnútra Ivan Šimko a riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy rezortu vnútra Eva Chmelová.

„Štátna volebná komisia má lehotu na zaregistrovanie kandidátnych listín do 22. júla,“ povedala Chmelová. Minister doplnil, že volebná kampaň sa začína dňom uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR.

Strany musia zaplatiť volebnú kauciu 17 000 eur. Vráti sa tým stranám, ktoré dostanú vo voľbách aspoň dve percentá hlasov.

Michal Šimečka, Progresívne Slovensko Čítajte viac Drsný odkaz: Šimečka dostal krompáčom do hlavy. Neodradí ma to, aj keď je to extrém

Politická strana môže minúť na kampaň najviac tri milióny eur. Do limitu nákladov sa okrem financií na kampaň započítavajú aj náklady vynaložené na propagáciu politickej strany v čase začínajúcom sa 180 dní predo dňom vyhlásenia volieb a tiež rozdiel medzi cenou daru alebo iného bezodplatného plnenia uvedenou v zmluve a cenou obvyklou.

Legislatíva za volebnú kampaň označuje akúkoľvek činnosť politickej strany, hnutia, ich koalície a kandidátov, za ktorú sa obvykle platí a smeruje k propagácii ich činnosti, cieľov a programu s cieľom získania volenej funkcie. „Rozumie sa tým činnosť v prospech aj v neprospech subjektov,“ spresňuje zákon.

Robert Fico, Mikuláš Dzurinda, Vladimír Mečiar, Claudia Schiffer Čítajte viac Po 20 rokoch čaká Slovensko letná kampaň. Komu pomôže? Zažil ju Fico aj Dzurinda, Matovič už nabehol do regiónov

Kandidujúce subjekty musia mať transparentný účet a vkladať naň finančné prostriedky výlučne prevodom z iného účtu, nie v hotovosti. Chmelová doplnila, že politické strany sú povinné oznámiť vznik transparentného účtu ministerstvu.

Volebná kampaň sa končí volebným moratóriom, teda 48 hodín pred dňom konania sa volieb.

Čaputová: Slovensko čelí dezinformáciám o voľbách
Video
Zdroj: TV Pravda

Voliť bude opäť možné aj zo zahraničia. „O voľbu poštou zo zahraničia je možné požiadať do 9. augusta, a to buď listom alebo elektronicky,“ priblížil Šimko. Rezort vnútra spustil na svojom webe službu podávania elektronickej žiadosti. „Voliči, ktorí budú hlasovať poštou zo zahraničia, si budú sťahovať hlasovacie lístky z webu,“ ozrejmila Chmelová.

Politické strany môžu delegovať členov do okrskových volebných komisií do 21. augusta. Sčítavanie hlasov vo volebných okrskoch sa uskutoční manuálne, druhou fázou bude elektronická sumarizácia hlasov. „Priebežné výsledky volieb budú na webe Štatistického úradu SR,“ podotkla Chmelová. Ministerstvo vnútra zdôrazňuje, že spoľahlivé kontrolné mechanizmy vylučujú falšovanie pri sčítavaní hlasov.

Vo volebnej miestnosti sa bude musieť volič preukázať výlučne občianskym preukazom. „Cestovný doklad nie je dostatočným dokladom, pretože na ňom nemáte uvedenú adresu trvalého pobytu, ktorou preukazujete príslušnosť k danému okrsku,“ priblížila.

Pamätáte si ešte na posledné letné kampane?

Slovensko zažilo kampaň počas prázdninových mesiacov pred voľbami v rokoch 1994, 1998 a 2002, pričom Smer sa prvýkrát volieb samostatne zúčastnil v roku 2002. Mečiar vytiahol modelky a svetové celebrity, Dzurinda bicykel a Fico futbal.

Fotogaléria
Jún 1998. V Prešove nastúpili hráči Sparty v...
August 1998. Vtedajší premiér Vladimír Mečiar...
+19Jún 1998. Vladimír Mečiar počas návštevy...

Voliť vo voľbách môžu podľa zákona občania SR, ktorí majú najneskôr v deň hlasovania aspoň 18 rokov.

Volič, ktorý bude v deň septembrových volieb na Slovensku, ale mimo svojho trvalého pobytu, bude môcť požiadať o hlasovací preukaz. „Hlasovacie preukazy sa budú v týchto voľbách vydávať o niečo neskôr, to znamená až potom, ako bude uzatvorená možnosť hlasovať poštou zo zahraničia,“ dodala.

Šimko: Manipulácia volieb je pri ich aktuálnom modeli nepredstaviteľná

Manipulácia parlamentných volieb je pri ich aktuálnom modeli fungovania a spôsobe sčítavania hlasov nepredstaviteľná, skonštatoval minister vnútra Ivan Šimko.

Kollár je presvedčený, že voľby budú slobodné, demokratické a určite férové
Video
Zdroj: TASR

„Za 33 rokov, pokiaľ išlo o výsledky volieb a referend, sa vyskytol jeden prípad, keď Ústavný súd SR rozhodol, že to nebolo korektné," povedal Šimko s poukazom na referendum z roku 1997, ktoré má prívlastok zmarené. Chybné hlasovacie lístky však podľa neho vtedy zaznamenali milióny ľudí „Toto je vec, ktorá sa nemôže urobiť tajne," uviedol minister. Šimko tiež pripomenul, že podpísané zápisnice aj s volebnými lístkami ostávajú uchované v zapečatenej urne. „Tak sa to bude vždy dať aj spätne prepočítavať," zdôraznil.

rokovanie, parlament, schôdza, Boris Kollár Čítajte viac Kollár: Plytké a hlúpe. NATO nikdy nezasahuje do volieb a nebude ani na Slovensku

Pokiaľ ide o prípadnú dezinformačnú kampaň, ktorá by mohla ohroziť bezpečnosť štátu, podľa Šimka sa rezort vnútra bude v prípade potreby problémom zaoberať. „Ale nijakým spôsobom nechceme zasahovať do toho, akým spôsobom budú svoju kampaň viesť politické strany," dodal minister vnútra.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasné voľby 2023