Ukrajinec, ktorý na Slovensku prebaľuje kuracinu, dostane od vlády milióny. Ficov kabinet mu odklepol dotáciu

Spoločnosť ILJIN SLOVAKIA a firma EU Poultry získajú od štátu investičné stimuly. Na stredajšom výjazdovom rokovaní v Handlovej o tom rozhodla vláda.

15.05.2024 11:38
Dmytro Borodavka, ceo EU Poultry Foto:
Šéf spoločnosti EU Poultry Dmytro Borodavka.
debata (4)
Ukrajinský podnikateľ, ktorý prebaľuje ukrajinské mäso do slovenských obalov hovorí o biznise s kurčaťami
Video
Zdroj: TV Pravda

ILJIN SLOVAKIA dostane na diverzifikáciu svojej produkcie v Pravenci pri Prievidzi 1,5 mil. eur a EU Poultry na zriadenie novej prevádzkarne na spracovanie hydinového mäsa a výrobu hotových jedál vo Veľkých Bošanoch v blízkosti Partizánskeho 4 mil. eur. Obe pomoci budú mať formu úľavy na dani z príjmov.

Dmytro Borodavka Čítajte viac Ukrajinský podnikateľ, ktorý prebaľuje ukrajinské mäso do slovenských obalov hovorí o biznise s kurčaťami, ktoré hnevajú Čechov

ILJIN SLOVAKIA sa aktuálne venuje výrobe jedného typu výrobku, ktorým sú brzdové moduly pre osobné motorové vozidlá. Určené sú pre výrobný závod Kia v Žiline a výrobný závod Hyundai v Nošoviciach pri Ostrave. Produkciu však chce rozšíriť o hliníkové ramená zavesenia kolies pre skupinu Volvo a skupinu Jaguar Land Rover a vzduchových pružín pre skupinu Stellantis.

„V rámci realizácie investičného zámeru prijímateľ plánuje stavebné práce, obstaranie nových technológií a obstaranie licencií," uvádza sa v materiáli. Celkovo chce podnik do projektu investovať takmer 11,2 mil. eur a vytvoriť 50 nových pracovných miest. Začatie výroby plánuje v apríli budúceho roka a dosiahnutie plnej plánovanej kapacity predpokladá v januári 2027.

EU Poultry chce do zriadenia novej prevádzky naliať takmer 47,8 mil. eur a zabezpečiť vznik 318 nových pracovných miest. Počíta s výstavbou novej výrobnej haly, skladu a administratívnej budovy a obstaraním troch nových výrobných liniek. Tie umožnia spracovanie hlbokozmrazeného mäsa a jeho prípadné obalenie v strúhanke, vypraženie v oleji a opečenie. Štart výroby odhaduje na január budúceho roka.

20231113 150945,  pr, nepouzivat Čítajte viac Slovenka riadi továreň na Kube. Výzvou bolo zvyknúť si na kubánsky životný a pracovný štýl

Za spoločnosťou EU Poultry stojí Dmytro Borodavka. Ten v minulosti podnikal v potravinárskom sektore na Ukrajine a v strednej Ázii. Z dôvodu geopolitického vývoja sa po roku 2014 rozhodol zmeniť podnikateľské plány a od roku 2016 pôsobí na Slovensku. Po počiatočnom obchodovaní s výrobkami z hydinového mäsa začal sám spracovávať hydinové mäso v závode v Horných Salibách neďaleko Galanty.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kuracie mäso #vláda SR #EU Poultry