Portugalsko žiada úniu o finančnú pomoc

Po Grécku a Írsku je Portugalsko treťou krajinou, ktorá žiada finančnú pomoc od Európskej únie. Oznámil to v stredu večer portugalský premiér José Sócrates.

06.04.2011 21:06 , aktualizované: 22:49
euro, bankovky, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

„Vláda sa rozhodla požiadať Európsku komisiu o finančnú pomoc,“ vyhlásil premiér v krátkom vystúpení pre médiá.

Európska komisia po vystúpení portugalského premiéra uviedla, že Sócrates informoval predsedu komisie Josého Barrosa o zámere požiadať o aktiváciu eurovalu. Barroso prisľúbil, žeBrusel žiadosť Lisabonu prerokuje tak rýchlo, ako to bude možné. Predstavitelia eurozóny a analytici odhadujú, že Portugalsko bude potrebovať záchranný balík 60 až 80 miliárd eur.

Sócrates pripomenul, že opozícia v parlamente minulý mesiac odmietla úsporné opatrenia socialistickej vlády, čo vyústilo do demisie kabinetu a zhoršilo finančnú situáciu v krajine a jej prístup na trhy dlhopisov. Žiadosť o pomoc bola „nevyhnutná“, povedal premiér. Šéf opozičných sociálnych demokratov Pedro Passos Coelho po premiérovom vystúpení uviedol, že žiadosť má podporu jeho strany.

To, že Portugalsko potrebuje finančnú pomoc od Európskej únie, naznačil v stredu pre denník Jornal de negocios už portugalský minister financií Fernando Teixeira dos Santos. Vyjadrenie ministra bolo prvé, v ktorom člen portugalskej vlády oficiálne priznal, že krajina sa kvôli pokračovaniu dlhovej krízy bez vonkajšej pomoci nezaobíde.

„V tejto ťažkej situácii, ktorej sa dalo vyhnúť, sa domnievam, že je potrebné uchýliť sa k mechanizmu financovania dostupnému v európskom rámci,“ povedal minister pre on-line verziu ekonomického denníka. Narážal na politickú krízu a blížiace sa predčasné voľby. Jeho vyjadrenie potvrdila hovorkyňa ministerstva financií.

Portugalská vláda, ktorá minulý mesiac rezignovala a teraz funguje ako úradnícky kabinet do volieb, trvala ešte na tom že zahraničnú pomoc krajina nepotrebuje. Poprední portugalskí bankári v utorok vládu vyzvali, aby sa usilovala o krízový úver, ktorý by do volieb upokojil finančné trhy. Domáce banky tiež pohrozili, že prestanú kupovať vládne dlhopisy.

Ekonómovia sa domnievajú, že Portugalsko bude musieť najneskôr po voľbách požiadať EÚ o pomoc v rámci nového stabilizačného mechanizmu. Podľa nich už Lisabon rokuje s EÚ o preklenovacie pôžičke.

Európsky komisár pre ekonomiku Olli Rehn označil predpokladaný krok Lisabonu prijať úver od EÚ za „zodpovedný“.

„Je to zodpovedný krok na zabezpečenie finančnej stability eurozóny,“ povedal komisár pre štvrtkové vydanie denníka Financial Times Deutschland, ktorý večer zverejnil krátku pasáž z celého rozhovoru.

Krajiny v stredu predala celý ponúkaný objem štátnych pokladničných poukážok za približne jednu miliardu eur, úroky z nich však výrazne vzrástli. Výnosy z portugalských dlhopisov sa prudko zvyšujú najmä od demisie vlády a sú už tak vysoké, že v podstate robia financovanie štátneho dlhu dlhodobejšie neudržateľné.

Podľa ministerstva financií aukcia len potvrdila zhoršenie situácie, ktorú spôsobilo marcové odmietnutie ďalších úsporných opatrení v národnom parlamente, po ktorom vláda podala demisiu.

Ministerstvo po aukcii vyhlásilo, že urobí všetko, aby zabezpečilo dostatok finančných prostriedkov. Zároveň poprelo, že rokuje s EÚ o zabezpečení pomoci.

„Zo súčasných úrokových sadzieb môžeme usudzovať, že škody spôsobené odmietnutím úsporných opatrení sú nenapraviteľné,“ uviedlo ministerstvo.

Šéf portugalskej bankovej asociácie Antonio de Sousa povedal, že významná finančná pomoc je v súčasnosti nevyhnutná. Miestne finančné ústavy už prakticky nemajú kapitál, aby mohli nakupovať vládne dlhopisy. „Banky už nič nemajú,“ povedal Sousa.

Ratingová agentúra Moody´s v stredu znížila rating najväčším portugalským bankám. Nasledovala tak agentúru Fitch, ktorá rating znížila v utorok.

13 debata chyba