Mikloš o pôžičke Portugalsku zatiaľ mlčí. Rokovanie bude v piatok

Postoj Slovenska k pôžičke Portugalsku vláda zatiaľ nekomentuje. Ministri financií Európskej únie by sa mali témou portugalských problémov zaoberať už na piatkovom rokovaní v Budapešti. Povedal to vo štvrtok minister financií Ivan Mikloš.

07.04.2011 13:22
Euro, ruka, dávky Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

„Budeme rokovať tam, kde treba, za rokovacím stolom. Podmienky, za akých môžu krajiny požiadať a môžu dostať pomoc od ochranného valu sú jasne zadefinované a jasne dané. Diskusia bude o tom, či sú splnené alebo splnené nie sú,“ povedal.

Premiérka Iveta Radičová problémy, do ktorých sa Portugalsko pri refinancovaní svojho dlhu dostáva, pripisuje najmä nestabilnému politickému prostrediu po demisii premiéra Josého Socrata po neschválení úsporných opatrení v portugalskom parlamente. Situácia v susednom Španielsku, ktorého prípadná záchrana by vyšla niekoľkonásobne viac, je preto podľa Radičovej odlišná. „Španieli sa snažia presadiť všetky reformy, ktoré je nevyhnutné presadiť, aby krajinu zastavili v páde,“ konštatovala.

Odstupujúci portugalský premiér José Socrates upozornil prezidenta Európskej komisie José Barrosa, že jeho krajina plánuje požiadať Európsku úniu (EÚ) o finančnú pomoc. Barroso ho ubezpečil, že túto žiadosť vybavia najrýchlejším možným spôsobom, ktorý dovoľujú zavedené pravidlá. Predstavitelia EÚ povedali, že rokovania by mohli prebehnúť rýchlo, finančná pomoc sa však za bežných okolností poskytuje len v prípade, keď je podpísaná dohoda s vládou, ktorá je plne pri moci.

Portugalská odstupujúca vláda v stredu oznámila, že sa rozhodla požiadať EÚ o finančnú pomoc. Portugalsko sa tak stalo po Grécku a Írsku treťou krajinou, ktorá o medzinárodnú pomoc zažiadala. José Socrates povedal, že odmietnutie ďalších úsporných opatrení, ktoré parlament neschválil minulý mesiac, zhoršilo finančnú situáciu krajiny a žiadosť o pomoc sa tak stala nevyhnutnou.

Rokovania o pomoci však budú pravdepodobne komplikovanejšie ako v prípade Grécka alebo Írska. Obchádzajúci vládny kabinet v Lisabone tvrdí, že na ne nemá mandát a parlament, ktorý by mal prípadnú dohodu o krízových úveroch ratifikovať, je pred voľbami nefunkčný. Predčasné voľby v Portugalsku vyvolala opozícia, ktorá koncom minulého mesiaca v parlamente zablokovala návrh úsporných opatrení vlády, čo viedlo k tomu, že portugalský premiér José Socrates podal demisiu. Líder hlavnej opozičnej Sociálnodemokra­tickej strany vyhlásil, že žiadosť dočasnej vlády o finančnú pomoc podporuje.

5 debata chyba