Kiska začne zbierať podpisy na prezidentskú kandidatúru v júni

Podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel Andrej Kiska, ktorý ohlásil záujem kandidovať na post prezidenta SR, ešte podpisy nezbiera. Začať chcel pôvodne po Veľkej noci. Z organizačných dôvodov však odsúva spustenie zbierania na jún. Potvrdil to manažér jeho kampane Tomáš Lehotský.

08.04.2013 12:08
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska
debata (9)

O Prezidentský palác sa Kiska mieni uchádzať ako občiansky kandidát. Na to potrebuje 15-tisíc podpisov. Kiska sa nechce uchádzať o podporu politických strán, má záujem o hlasy jednotlivých občanov, vrátane expremiérky Ivety Radičovej. Tá sa tiež spomínala ako možný prezidentský kandidát, túto možnosť však odmietla.

Podnikateľ tiež na svojej tlačovej konferencii zo 4. marca v Bratislave uviedol, že nikdy nebol členom žiadnej politickej strany a ani sa do žiadnej nechystá vstúpiť. Nemieni ani zakladať vlastnú, a to ani v prípade, že neuspeje v prezidentských voľbách.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. Zabojovať o Prezidentský palác chce Andrej Kiska, aj prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ Peter Šťastný, pripravenosť kandidovať potvrdil aj poslanec Radoslav Procházka.

Spomínali sa aj mená ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a expremiérky Ivety Radičovej, obaja však túto možnosť odmietli. Hovorí sa aj o šéfovi poslaneckého klubu Pavlovi Hrušovskom, ktorý sa zatiaľ definitívne nevyjadril. Vládny Smer by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomínal premiér Robert Fico (Smer). V kuloároch sa objavuje aj meno predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer).

9 debata chyba