Prieskum: V druhom kole volieb by bol Fico a Hrušovský

Keby sa prezidentské voľby konali tento mesiac, do druhého kola by postúpil Robert Fico so ziskom 44,6 percenta hlasov, ak by sa rozhodol kandidovať, a Pavol Hrušovský s 15,2 percenta.

31.07.2013 12:18 , aktualizované: 13:45
Prezidentský palác Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Na treťom mieste by skončil Radoslav Procházka so ziskom 14,8 percenta, nasledovaný Jánom Čarnogurským, ktorého by podporilo 11,8 percenta opýtaných. Andrej Kiska by získal 9,6 percenta hlasov a Peter Osuský by mal štvorpercentnú podporu.

Vyplýva to z výsledkov telefonického prieskumu, ktorý v dňoch 5. až 20. júla vykonala agentúra Polis Slovakia pre televíziu TA3 na vzorke 1 083 respondentov starších ako 18 rokov v celej SR, informoval konateľ agentúry Polis Ján Baránek.

Respondentov sa pýtali: „Keby sa voľby prezidenta konali tento víkend, ktorého z nasledujúcich kandidátov by ste volili?“ Preferencie vypočítali z 58-percentnej účasti, pričom 42 percent voličov ešte bolo nerozhodnutých alebo by sa na voľbách nezúčastnili.

Baránek: Prostredie KDH vygenerovalo troch vyrovnaných kandidátov

Posledný prieskum agentúry Polis k prezidentským voľbám ukázal, že existujú traja vyrovnaní kandidáti, a to z prostredia KDH. „V zásade sú tam traja vyrovnaní, Čarnogurský síce zaostáva, ale nie silno,“ povedal konateľ Polisu Ján Baránek. „Prostredie kresťanskej demokracie vygenerovalo troch kandidátov, na druhej strane sú s obrovským odstupom za Robertom Ficom,“ dodal.

Kto by sa dostal do druhého kola sa podľa Baránka nedá na základe tohto prieskumu povedať. „Rozdiel medzi Hrušovským a Procházkom je v rámci štatistickej chyby, inak povedané, majú rovnaký výsledok. Nevieme podľa tohto prieskumu, kto by išiel do druhého kola, lebo výsledok Procházku a Hrušovského je de facto rovnaký,“ ozrejmil.

Baránek priznáva, že výsledky prieskumu kopírujú scénu politických strán, no podľa jeho slov to neznamená, že možno automaticky spočítať percentá pravicových kandidátov pre podporu v druhom kole. „V prípadom druhom kole sa nemôžeme spoliehať na súčet výsledku prvého kola, tak to celkom nefunguje,“ upozornil.

20 debata chyba