Hrušovský je oficiálny prezidentský kandidát KDH

Prezidentským kandidátom KDH je oficiálne Pavol Hrušovský. Rozhodla o tom Rada KDH, na ktorej vystúpil aj predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

12.10.2013 09:37 , aktualizované: 16:27
KDH, Hrušovský, Figeľ, Moravčík Foto: ,
Na snímke zľava predseda poslaneckého klubu KDH v NR SR Pavol Hrušovský, podpredseda KDH Miloš Moravčík a predseda KDH Ján Figeľ počas zasadnutia Rady Kresťanskodemokratického hnutia.
debata (101)

Hrušovského podporilo 75 z 91 prítomných členov KDH. „Rada KDH jednoznačne rozhodla o podpore Pavla Hrušovského ako kandidáta KDH pre prezidentské voľby 2014,“ vyhlásil po rokovaní predseda KDH Ján Figeľ. Hrušovský kandidatúru prijal, vo svoj úspech verí a chce byť prezidentom pre ľudí.

Hrušovský: Nejdem bojovať proti Čarnogurskému, ale o tvár Slovenska

Hrušovský nejde bojovať proti Jánovi Čarnogurskému, ale o tvár Slovenska. Vo svoj úspech v budúcoročných prezidentských voľbách verí. „Ak by som neveril, kandidatúru nepríjmem,“ vyhlásil na tlačovej konferencii po rokovaní Rady KDH.

Hrušovský chce byť prezidentom pre ľudí. „Chcem, aby sa do prezidentského úradu vrátila ľudskosť, aby zákony a Ústava platili pre všetkých občanov SR vrátane prezidenta. Chcem spájať ľudí. Chcem im rozumieť a navrhovať riešiť ich problémy " povedal Hrušovský. Dodal, že sa naďalej uchádza o podporu SDKÚ, rešpektuje, že sa frešovci chcú rozhodnúť až po novembrových regionálnych voľbách. Verí, že dôjde k dohode. "Vyhlásenia, ktoré zatiaľ vychádzajú z úst čelných predstaviteľov, sú optimistické na dohodu,“ poznamenal.

Figeľ považuje Hrušovského za dobrého kandidáta. „V jeho osobe ide nielen o politika, ale aj o štátnika. Schopnosť trpezlivého vyjednávania, moderovania politických procesov prejavil vo svojom živote viackrát,“ uviedol Figeľ. Hrušovský podľa neho ponúka „rešpekt pred Ústavou, zmysel pre ústavnosť, parlamentnú demokraciu a pre právny štát“. Je presvedčený, že dôvera, ľudskosť a otvorenosť Hrušovského môžu pomôcť obnoveniu princípov právneho štátu na Slovensku.

Hrušovského podporuje aj Most-Híd

Kandidáta KDH podporuje aj Most-Híd. Predseda Béla Bugár verí v jeho šance. „Náš kandidát má šancu dostať sa do druhého kola,“ vyhlásil s tým, že Most-Híd urobí všetko pre Hrušovského postup do druhého kola, kde by mohol zviesť súboj s kandidátom Smeru. Za úspech Hrušovského mieni bojovať aj jeho materská strana KDH.

Alojz Přidal, ktorý navrhol podporiť Jána Čarnogurského, hlasoval na rokovaní rady proti Hrušovskému. „Bol som proti, lebo to bol môj názor,“ povedal. Rešpektuje rozhodnutie rady a tvrdí, že Hrušovský nie je vo voľbách bez šance. Čarnogurského preferoval preto, že na rozdiel od Hrušovského „vidí častokrát aj za roh“. Koho napokon bude voliť, nepovedal. „Budem voliť podľa svojho svedomia,“ poznamenal.

Figeľ v súvislosti s Jánom Čarnogurským uviedol, že nezískal podporu partnerských strán a navyše sa rozhodol ísť cestou občianskej kandidatúry. Bugár potvrdil, že jeho strana by Čarnogurského nepodporila. „Našim kritériám nevyhovuje. Nezískal by u nás podporu,“ zdôraznil.

SDKÚ sa rozhodne na prelome novembra a decembra

Hrušovský má zatiaľ podporu dvoch z troch strán Ľudovej platformy. SDKÚ, sa ešte jasne nevyjadrila. Predseda SDKÚ Pavol Frešo Hrušovského vo štvrtok (10. 10.) označil za vážneho kandidáta, ktorý má šancu dostať sa do druhého kola a zviesť súboj s kandidátom Smeru. Nepovedal však jasne, či to znamená, že ho SDKÚ podporí.

Prezídium strany podľa Freša rozhodne na prelome novembra a decembra v zmysle uznesenia, ktoré prijalo. Z uznesenia vyplýva, že za najlepšieho kandidáta naďalej považuje expremiérku Ivetu Radičovú. Tá kandidovať odmieta. Hrušovský má podľa informácií TASR podporu niektorých členov SDKÚ, ďalší by podporili iného kandidáta. Miroslav Beblavý naďalej trvá na svojom vyjadrení, že Hrušovský nemá šancu a strana by mala podporiť iného kandidáta.

Hrušovský ešte v lete podmieňoval svoju kandidatúru podporou všetkých troch strán Ľudovej platformy. Na to, aby kandidoval, pritom nepotrebuje hlasy poslancov SDKÚ, vďaka KDH a Mostu-Híd má dosť hlasov. Mieni zbierať aj podpisy od ľudí. Trojica strán deklarovala záujem postaviť spoločného prezidentského kandidáta, čo sa jej však doteraz nepodarilo. KDH a Most-Híd vyzývali SDKÚ na podporu Hrušovského, alebo aby prišla s vlastným kandidátom. Toho však SDKÚ nemá, ku komu sa prikloní, sa ešte nerozhodla. KDH a Most-Híd neraz zdôrazňovali, že sa čas kráti a kandidáta treba postaviť, keďže kampaň už v podstate beží.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezi­dentský palác chce okrem Hrušovského zabojovať aj nezaradený poslanec Radoslav Procházka, podnikateľ a filantrop Andrej Kiska a prvý predseda KDH Ján Čarnogurský. Kandidatúru oznámil tiež Peter Osuský z SaS, invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec, ďalej Jozef Behýl, ale aj Milan Melník, ktorý už v minulosti kandidoval. Zoznam kandidátov doplnila aj Ľubica Blašková. Ako možný kandidát sa spomínal i Milan Kňažko.

Vládny Smer by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer).

101 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Hrušovský #KDH #kandidát #Ján Čarnogurský