SMK do prezidentských volieb postaví kandidáta Gyulu Bárdosa

Strana maďarskej komunity (SMK) plánuje v budúcoročných prezidentských voľbách postaviť ako svojho kandidáta člena predsedníctva SMK Gyulu Bárdosa.

07.12.2013 15:20
Gyula Bárdos Foto: ,
Gyula Bárdos.
debata (23)

Ohlásil to v sobotu po rokovaní rozšíreného predsedníctva SMK predseda strany József Berényi. „Chceme týmto krokom a touto nomináciou zdôrazniť, že sme plnohodnotnými a plnoprávnymi občanmi Slovenskej republiky a že na základe Ústavy SR aj my máme právo nominovať kandidáta na prezidenta. Myslíme si, že prostredníctvom nášho kandidáta sa dá zároveň obnoviť pravý slovensko-maďarský dialóg,“ uviedol.

Návrh Bárdosa ako kandidáta na prezidenta bude musieť ešte odobriť Republiková rada v tajných voľbách. Podľa Berényiho je postavenie vlastného kandidáta odvážnym, ale pochopiteľným krokom z hľadiska vývoja slovenskej verejnosti vrátane Maďarov na Slovensku. " Nominácia Gyulu Bárdoša do určitej miery tematizuje prezidentské voľby a to je našim cieľom," povedal predseda SMK. Podľa Berényiho by sa mali slovensko-maďarské otázky riešiť aj za prítomnosti kandidáta strany, ktorý môže vysvetliť priority maďarskej menšiny. „Slovenskej verejnosti chceme vysvetliť, prečo sú pre nás určité veci dôležité. Aby iní nehovorili o tom, ako by mali vyzerať slovensko-maďarské vzťahy,“ dodal.

Berényi verí, že prezidentský kandidát SMK má šancu vo voľbách uspieť. „Sme presvedčení, že náš kandidát nebude posledný. Podľa mňa dostane celkom slušný pomer hlasov,“ myslí si Berényi. Ak sa kandidát maďarskej komunity do druhého kola prezidentských volieb nedostane, SMK je pripravené rokovať v druhom kole s kandidátom, ktorí bude najbližší ich programu.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #voľby #SMK #Gyula Bárdos