Gašparovič vo voľbách zrejme podporí kandidáta Smeru

Prezident Ivan Gašparovič pravdepodobne podporí v budúcoročných prezidentských voľbách kandidáta Smeru. Hlava štátu to naznačila v rozhovore.

14.12.2013 10:24
Ivan Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič.
debata (90)

„O mne je známe, že ja som v oblasti sociálnych otázok veľmi blízky strane Smer a aj pokiaľ ide o otázku národnú, štátnu,“ povedal. „Takže z tohto sa to dá vydedukovať,“ doplnil Gašparovič, ktorého zasa Smer podporil vo voľbách v roku 2009. Meno kandidáta Smeru pritom ešte stále nie je známe, strana by ho mala predstaviť do konca tohto roka.

Podľa Gašparoviča by bolo veľmi zlé, keby sa hlavou štátu stal človek, ktorý by v tejto pozícii ešte len začal zbierať skúsenosti. „Ja si myslím, že prezident už musí byť vyzretá osobnosť rokmi, skúsenosťami aj vedomosťami,“ dodal. „Je dôležité, ako prezident vychádza s ostatnými prezidentmi alebo predstaviteľmi vlád. Je dôležité, či ten prezident, ktorý príde, bude môcť zdvihnúť telefón a zavolať poľskému prezidentovi a povedať – potrebujem toto. Je dôležité, či ho bude pri stretnutiach rešpektovať americký prezident. To sú veci, bez ktorých nový prezident bude veľmi ťažko začínať a fungovať,“ myslí si Gašparovič. Volič by mal preto podľa neho pri rozhodovaní brať do úvahy aj tieto veci.

Prezidentské voľby sa uskutočnia na jar 2014. Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov Národnej rady SR alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského. SMK do prezidentských volieb postaví člena predsedníctva strany Gyulu Bárdosa. Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Smer #kandidát #Ivan Gašparovič