SDKÚ by mala v stredu oznámiť, koho podporí na prezidenta

SDKÚ by mala v stredu oznámiť, koho strana podporí v prezidentských voľbách. Má o tom rozhodnúť stranícke prezídium.

17.12.2013 16:48 , aktualizované: 17:08
debata (3)

Ako povedal predseda SDKÚ Pavol Frešo, v tejto chvíli sa čaká na kandidáta Smeru a SDKÚ sa hneď potom rozhodne, koho podporí tak, aby jasne dala najavo svoju integračnú pozíciu. Premiér Robert Fico oznámi prezidentskú kandidatúru v stredu po 14.00 na stretnutí s členmi vlády, poslancami za Smer a tiež veľvyslancami akreditovanými na Slovensku.

Frešo zatiaľ meno kandidáta, ktorého SDKÚ podporí, povedať nechce. Podľa neho však modrí podporia takého kandidáta, ktorý by mal šancu dostať sa do druhého kola volieb. „Samozrejme, musí to byť stredopravý kandidát, ktorý by mal aj istý integračný potenciál,“ povedal Frešo. V SDKÚ sa hovorí najmä o podpore Pavla Hrušovského. Zaznievajú však aj mená Andreja Kisku, Milana Kňažka či Radoslava Procházku.

SDKÚ s podporou podľa Freša doteraz čakala, lebo si chcela počkať, či nedôjde k dohodám na spoločnom kandidátovi. „Prispievali sme k tomu tým, že sme pomenovali, kto by bol najlepší kandidát a keď nie najlepší kandidát, tak tým, že nepostavíme vlastného kandidáta. Čiže SDKÚ sa chovala veľmi racionálne a triezvo,“ uviedol. Podľa neho len čo Smer postaví svojho kandidáta, tak je čas, aby SDKÚ povedala, koho podporuje. „Je čas na to, aby sme sa zaňho poriadne postavili potom všetci,“ dodal.

Bugár: Pre platformu je rozhodnutie SDKÚ o prezidentovi kľúčové

Z hľadiska Ľudovej platformy je podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára rozhodnutie SDKÚ o prezidentskom kandidátovi kľúčové. Ako povedal, každá reťaz je taká pevná ako jej najslabší článok a teda každá strana z tejto trojice prispieva k tomu, ako je vnímaná Ľudová platforma.

“Pavol Frešo od začiatku tlačil na pílu. Tvrdil, že opodstatnenosť Ľudovej platformy potvrdí, ak budeme mať spoločného prezidentského kandidáta. Čakáme na nich. Naposledy hovorili o konci decembra, možno v januári. To je strašné,“ povedal Bugár.

Podľa Bugára buď SDKÚ vie z toho, čo je, čo má vybrať, kto by bol najlepší a racionálne sa rozhoduje alebo navrhne nejakého kandidáta ako SMK, aby to pomohlo strane. Z hľadiska Ľudovej platformy je rozhodnutie SDKÚ kľúčové. Ak takto má fungovať Ľudová platforma, potom to nemá význam. Ak jedna strana z trojice nevie zaujať stanovisko k prezidentskému kandidátovi, je to problém, ale nie platformy, ale tej strany, ktorá týmto spôsobom spochybňuje Ľudovú platformu,“ povedal Bugár s tým, že SDKÚ nie je dostatočne rýchlym partnerom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #prezidentské voľby #Pavol Frešo