Smer siahne po korunnom princovi

Kto nahradí Roberta Fica po prípadnom zvolení za prezidenta na poste premiéra a predsedu Smeru? To je otázka, ktorú už teraz riešia v strane, aby prechod moci bol hladký a nespôsobil vnútorné pnutia. Zvlášť to platí preto, že Smer vládne sám a nemôže dovoliť zaváhania, ktoré by mohli ovplyvniť jeho ďalšie fungovanie.

19.12.2013 11:00
debata (10)

Už padajú prvé mená politikov, ktorí by mohli nastúpiť po Ficovi. Premiérom by mohol byť korunný princ Smeru, súčasný minister vnútra Robert Kaliňák.

Rovnako kľúčovou otázkou je, či sa Smer bude uberať rozdelením funkcií šéfa strany a premiéra. Na Slovensku zatiaľ veľká skúsenosť s takýmto modelom nie je. Príkladom je prípad, keď premiérka Iveta Radičová musela hľadať oporu aj v materskej SDKÚ, ktorú viedol Mikuláš Dzurinda. V strane bol šéfom Dzurinda, vo vláde Radičová a Dzurinda bol jej podriadením ministrom zahraničia. V praktickom prevedení však tento model zlyhal, viedol len ku konfliktom.

Politika dvoch centier moci, jedno v ústredí Smeru a druhé na Úrade vlády, by mohla časom pôsobiť destabilizujúco. „Pre vnútornú integritu strany by asi bolo lepšie, keby sa zachovala táto jednotná línia predsedu a premiéra,“ usúdil sociológ Martin Slosiarik. Podľa neho to nie je nevyhnutnosť, ale na Slovensku je skôr tradíciou a všeobecne sa očakáva, že pozície šéfa strany a premiéra zastáva jeden a ten istý človek.

Aj politológ Tomáš Koziak je tiež presvedčený, že by sa mala uprednostniť možnosť prepojenia obidvoch funkcií jedným politikom. „Určite je oveľa lepšie, keď mandát predsedu vlády je posilnený aj funkciou predsedu strany,“ povedal Koziak. Podľa neho to dáva premiérovi silnejší mandát a ide aj o praktickejšiu záležitosť pri koaličných rozhovoroch. Teraz to síce nie je prípad Smeru, ktorý vládne sám, ale akútne to môže byť už v ďalšom volebnom období.

Smer si aj necelé dva roky po parlamentných voľbách udržiava vysokú popularitu, okolo 40 percent. Strana je takpovediac postavená najmä na osobe predsedu Fica. Čo sa však bude so Smerom diať po prípadnom zvolení Fica a jeho odchode z čela strany, dnes nedokáže nik jasnejšie predpovedať.

Sociológ Slosiarik predpovedá, že nemusia to byť priamo rozbroje, ale Smer nebude už silne vnútorne integrovaný. „Doteraz to bola strana jedného muža. Názor Fica bol silný a prevážil iné. Teraz to bude viac rôznorodejšie a nikto nebude mať v strane takú silnú pozíciu, ako mal Fico. Aj voči potenciálnym voličom to môže pôsobiť viac nejednotne,“ naznačil sociológ.

Politológ Koziak vidí zásadné zmeny v strane, ak by Fico odišiel do Prezidentského paláca. „Fico je integrujúci činiteľ, je to značka, ktorú volia ľudia, lebo mu dôverujú. Strana bola budovaná na jeho mene a je to jeho politické dieťa,“ konštatoval politológ.

Za problém považuje, že vedľa Fica nie je človek, ktorý by bol jeho adekvátnou náhradou. „Jeho nástupca musí byť akceptovaný veľkou väčšinou strany, aby nepodľahla dezintegračným tendenciám. Musí to byť aj človek akceptovaný verejnou mienkou,“ vymenoval predpoklady nového lídra Smeru.

Podľa Koziaka by mohol tieto kritériá spĺňať práve Kaliňák, úplne však o tom nie je presvedčený. Nového lídra totiž čakajú problémy, každý horší výsledok ako ten posledný sa už bude pripisovať práve jemu.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #Smer #politológ