Na prezidentskú kandidatúru Mezenskej už zbierajú podpisy

Občianska iniciatíva začala zbierať podpisy na podporu kandidatúry poslankyne NR SR Heleny Mezenskej. Mezenská povedala, že akciu spustili vo štvrtok 19. decembra.

20.12.2013 11:19
Helena Mezenská Foto: ,
Poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská.
debata (84)

Keďže nechce byť samozvaným kandidátom, bude sa uchádzať o 15-tisíc podpisov občanov. Keď premiér Robert Fico oznámil svoj zámer stať sa prezidentom SR, začali poslankyňu podľa jej slov občania povzbudzovať, aby kandidovala. „Nenechám tých ľudí v tom,“ hovorí Mezenská. Juraj Kukla, ktorý o petícii informoval, vyzýva občanov, aby sa ponáhľali, pretože na zozbieranie podpisov ostáva čas do 9. januára.

Poslankyňa Helena Mezenská podľa iniciátorov petície bojuje za utláčaných občanov. Dodávajú, že to robí z presvedčenia, pre lepší život obyčajných ľudí, nedá sa skorumpovať, je rozumná a nebojí sa. Nebude robiť sluhu žiadnej politickej strane, sľubujú.

Prvé kolo budúcoročných prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov. Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH. Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd a SDKÚ. SaS navrhla Petra Osuského. Kandidátom Strany maďarskej komunity do prezidentských volieb je Gyula Bárdos.

Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu. Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. O post prezidenta chce tiež zabojovať známy kardiochirurg Viliam Fischer. Stanislava Martinčka nominovala vo februári na kandidatúru na post prezidenta SR Koalícia občanov Slovenska. Kandidátom na prezidenta je od stredy aj premiér a predseda Smeru Robert Fico.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014 #Helena Mezenská