Kiska odovzdal petičné hárky s viac ako 61-tisíc podpismi

Občiansky kandidát na prezidenta Andrej Kiska v piatok v Národnej rade SR odovzdal 61 017 podpisov občanov na podporu svojej kandidatúry.

03.01.2014 11:47 , aktualizované: 14:22
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska.
debata (44)

„Tých 61-tisíc podpisov chápem ako vyjadrenie jasnej podpory ľudí pre nezávislého a nestraníckeho prezidenta. Prezidenta, ktorý sa dokáže postaviť a vytvoriť protiváhu každej vláde,“ vyhlásil Kiska na tlačovej besede.

Predseda parlamentu musí podľa zákona návrhy na kandidátov na funkciu prezidenta preskúmať do siedmich dní od ich doručenia. Oznámenie o prijatí alebo o odmietnutí návrhu predseda národnej rady doručí kandidátom do 24 hodín. Petičné hárky a poslanecké návrhy musia podľa ústavy kandidáti odovzdať do Kancelárie NR SR najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb, teda do 9. januára. Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov.

Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, prípadné druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska