Treba sa venovať právomociam, ktoré prezident už má

Poradca premiéra Roberta Fica ústavný právnik Eduard Bárány hovorí, že súčasné právomoci prezidenta zodpovedajú priamej voľbe občanmi. Tieto právomoci by sa však mali podľa Bárányho ešte viac vykladať ako reálne mocenské právomoci a nielen ako protokolárne akty.

13.01.2014 11:30
debata (6)
Ústavný právnik Eduard Bárány. Foto: Robert Hüttner
Eduard Bárány Ústavný právnik Eduard Bárány.

Prezidentský kandidát Ján Čarnogurský vyhlásil, že má informácie, že Robert Fico zadal svojím poradcom, aby vypracovali analýzu, ako po jeho zvolení posilniť prezidentské kompetencie. Pracujete ako poradca premiéra na takej analýze?
O obsahu a úlohách, ktoré robím ako poradca, nebudem informovať.

Nevznikne však podozrenie, že si chce Robert Fico ako prípadný prezident posilniť právomoci aj bez toho, aby sa menila ústava?
Ťažko si viem niečo také mimo ústavy predstaviť.

Prostredníctvom zmien obyčajných zákonov by sa dali posilniť právomoci hlavy štátu aj bez zmeny ústavy. Napríklad prezident by menoval prezidenta Policajného zboru či šéfa väzníc. Čo si myslíte o tejto teórii?
Zatiaľ som sa s ňou stretol len u doktora Čarnogurského.

Čo by takáto zmena technicky priniesla?
Ustanovenie do ktorejkoľvek funkcie, ktorú upravuje obyčajný zákon, je možné zveriť aj hlave štátu. Ale u nás sa takouto cestou nešlo. Úvahy na túto tému som naozaj začul len u pána Čarnogurského.

Ďalší kandidát Radoslav Procházka by vymenil vedenie Ústavného súdu. Išlo by o nezvyčajný krok?
Výraz nezvyčajný je veľmi slabý. To už by bol taký zásah do súdnej moci, že neviem, či v niektorej z krajín Rady Európy sa v posledných rokoch udial čo i len pokus o niečo podobné. Predstava, že ak niekto niekoho menuje, môže ho aj odvolávať, je v oblasti justície mylná.

Mal by mať prezident konkrétny dôvod na takýto krok?
Nevidím v tom len nejaký dôvod, ale vôbec sa mi nezdá táto cesta. Nejaký dôvod sa vždy dá napísať viac či menej zručne. Ak by sa hlava štátu rozhodla aj odvolávať predsedu alebo podpredsedu Ústavného súdu z riadiacich funkcií, tak by to bol závažný zásah do nezávislosti týchto dvoch súdnych funkcionárov.

Prezident je volený priamou voľbou, zodpovedajú tomu aj súčasné právomoci hlavy štátu?
V zásade zodpovedajú, i keď, samozrejme, samotný fakt priamej voľby by sa mal odraziť na výklade tých častí ústavy, ktoré upravujú práve prezidentské právomoci. Mali by sa ešte viac vykladať ako reálne mocenské právomoci a nielen ako protokolárne akty.

Čiže nevidíte cestu ďalšieho posilňovania právomocí, ale viac sa venovať tým právomociam, ktoré už prezident má?
Skôr sa treba venovať právomociam, ktoré hlava štátu už má.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014 #Eduard Bárány