Prví muži štátu favoritov nespomenú

Bývalí prezidenti do kampane o novej hlave štátu neprehovoria a verejne sa za niektorého z kandidátov nepostavia.

27.01.2014 12:00
debata (3)

Rudolf Schuster svojho favorita nepovie a s veľkou pravdepodobnosťou sa nevyjadrí ani Michal Kováč. Konkrétne meno zatiaľ nepovedal ani úradujúci prezident Ivan Gašparovič, aj keď ešte vlani naznačoval, že by to mohol byť kandidát vládnej strany Smer.

Rudolf Schuster. Foto: SITA, Ivan Fleischer
Rudolf Schuster Rudolf Schuster.

„Nemám vybraté meno a ani to nepoviem. Ja sa nemám zapájať do predvolebnej kampane. Zostanem nezávislým,“ povedal Pravde exprezident Rudolf Schuster. Na voľbách sa však chce zúčastniť. Exprezident Michal Kováč zvažoval, koho podporí, ale ešte sa nerozhodol pre konkrétneho kandidáta. Ako uviedol pre Pravdu, do volieb už asi ani meno kandidáta nepovie. „Z takého dôvodu, že prezident predsa len, keď povie meno, tak ovplyvní voličov. Neviem, či má na to právo,“ usúdil.

Kým Michal Kováč povedal, aké hodnotové postoje by mal budúci prezident zastávať, Rudolf Schuster bol zdržanlivejší a nechcel sa vyjadrovať. Podľa neho ide o všeobecne známe veci. „Nemám špeciálne kritériá pre prezidenta, už aj preto, že som tam bol. Každý je svojský,“ doplnil Schuster.

Detailnejší bol však pri otázke, či by mala mať nová hlava štátu politické skúsenosti. „Nemusí byť člen politickej strany, ale mal by rozumieť tomu, čo sú politické strany, poznať princípy, ako sa vytvára vláda,“ objasnil exprezident.

Podľa Michala Kováča by budúci prezident mal rešpektovať svojich voličov a usilovať sa o jednotu občanov. Mal by sa tiež usilovať o napredovanie štátu a o pokoj v spoločnosti. Poznamenal, že nie je potrebné, aby sa prezident radil k ľavici alebo pravici, ale mal by robiť politiku, o ktorej je presvedčený, že je užitočná.

Michal Kováč. Foto: Pravda, Archív
Michal Kováč Michal Kováč.

Úradujúci prezident Ivan Gašparovič sa zatiaľ priamo nevyslovil, že podporuje prezidentskú kandidatúru premiéra a šéfa Smeru Roberta Fica. „Prezident je presvedčený, že novou hlavou štátu by mal byť skúsený a rozhľadený politik, ktorý je rešpektovaný v zahraničí. Taký človek, ktorého akceptujú jeho zahraniční partneri a pozná ho celá Európa, medzi kandidátmi je,“ povedal hovorca prezidenta Marek Trubač.

Ešte v polovici decembra, keď nebola známa oficiálna kandidatúra Fica, prezident Gašparovič agentúre Sita povedal, že v oblasti sociálnych, národných a štátnych otázok je veľmi blízky strane Smer. „Takže z tohto sa to dá vydedukovať," spresnil, akého prezidentského kandidáta by podporil.

Ivan Gašparovič. Foto: SITA
Ivan Gašparovič Ivan Gašparovič.

Politickí analytici sa skôr prikláňajú k názoru, že exprezidenti by mohli byť konkrétnejší pri podpore kandidáta na post hlavy štátu. Politológ Michal Horský označil stanovisko bývalých hláv štátu za zdržanlivé. „Chápem ho predovšetkým ako ohlas na ich účasť v priamej prezidentskej voľbe pri druhom neúspešnom pokuse získať prezidentský úrad,“ mienil politológ. Podľa Horského však nie je nezvyklé, ak hlavy štátov hovoria, koho by podporili a deje sa to aj v mnohých demokratických krajinách. „Aké by to bolo, keby sa upieralo hlave štátu právo povedať, akého nástupcu si vybrať vo voľbách,“ poznamenal Horský.

Politológ Tomáš Koziak by bývalým prezidentom nezazlieval, ak svoj názor nepovedia, lebo sú to už súkromné osoby. „Keby sa vyjadrili, opäť by ich to vtiahlo do politiky. Nech by povedali akékoľvek odporúčanie, stretli by sa s pozitívnymi alebo negatívnymi reakciami. Možno majú politiky dosť,“ mienil Koziak.

Sociológ Martin Slosiarik nevidí problém v tom, ak bývalý prezident vyjadrí svoj názor pred voľbami. „Už nie je aktívny v politike. Nepovažoval by som to za problematické, keby povedal nejaké meno,“ usúdil. Slosiarik si nemyslí, že by svojím stanoviskom ovplyvnil preferencie prezidentských kandidátov. Iná je podľa neho pozícia úradujúceho prezidenta, aby nebol obviňovaný z ovplyvňovania kampane. „Z istého hľadiska považujem za správne, že úradujúci prezident nehovorí konkrétne meno,“ povedal Slosiarik.

Podpora prezidentov v SR a ČR

Zatiaľ sa udiali na Slovensku priame voľby hlavy štátu trikrát a vždy bola situácia odlišná. V prvých priamych voľbách v roku 1999 kandidoval aj úradujúci prezident Michal Kováč. Ten sa však svojej kandidatúry vzdal. Urobil tak v priamom televíznom prenose počas debaty prezidentských kandidátov.

Prekvapujúca bola pointa jeho rozhodnutia. Vyhlásil, že tak robí v prospech prokoaličného kandidáta, ale jeho meno nepovedal. Vtedajší predseda SOP a prezidentský kandidát Rudolf Schuster sa Kováčovi okamžite poďakoval. Schustera podporovala napriek vnútorným rozporom vtedajšia vládna koalícia, viedli sa však debaty, prečo nepadlo v Kováčovom vyhlásení konkrétne meno.

V roku 2004 sa do volieb rozhodol ísť tiež úradujúci prezident Schuster. Do druhého kola sa nedostal ani neodporučil, koho majú občania voliť. Michal Kováč vravel, že lepšie je voliť Ivana Gašparoviča ako Vladimíra Mečiara za prezidenta, pretože Gašparovič nie je zaťažený takým bremenom ako Mečiar. V roku 2009 exprezidenti nepovedali, koho voliť.

V susednom Česku prezident Václav Klaus nepriamo podporoval súčasného prezidenta Miloša Zemana. Niekoľko mesiacov pred voľbami vyhlásil, že o prezidentský úrad by sa mali uchádzať politici, ktorí pre krajinu niečo vykonali a Zeman medzi nich patrí. Krátko pred druhým kolom volieb Klaus povedal, že prezidentom by mal byť človek, ktorý prežil celý život v Česku. Nepriamu podporu tak dal Zemanovi, kým prezidentský protikandidát Karel Schwarzenberg žil v emigrácii.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Gašparovič #prezidentské voľby 2014 #Rudolf Schuster #Michal Kováč