Členovia ÚVK pre prezidentské voľby zložili sľub

Šestnásť členov Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre nadchádzajúce prezidentské voľby zložilo sľub do rúk predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer).

13.02.2014 14:58
debata

Na základe žrebovania sa predsedom komisie stal Peter Nyilfa, podpredsedom komisie je Tomáš Caban. Zapisovateľkou ÚVK je Eva Chmelová.

Do ÚVK mohli členov nominovať všetky parlamentné strany a hnutia, ako aj petičné výbory, ktorých návrhy na prezidentských kandidátov prijal predseda Národnej rady (NR) SR. ÚVK dohliada na priebeh volieb, na komisie nižších stupňov, rozhoduje o sťažnostiach a tiež zisťuje výsledky voľby, ktoré vyhlasuje.

Členmi ÚVK sa stali Pavol Baxa za petičný výbor na podporu kandidatúry Pavla Hrušovského, Tomáš Caban za petičný výbor na podporu kandidatúry Heleny Mezenskej, Štefan Dlugolinský za petičný výbor na podporu kandidatúry Jozefa Behýla, Ľubomír Chripko za petičný výbor na podporu kandidatúry Jána Čarnogurského, Matej Kurian za petičný výbor na podporu kandidatúry Radoslava Procházku, Vladimíra Ledecká za petičný výbor na podporu kandidatúry Andreja Kisku, Renát Mandelík za petičný výbor na podporu kandidatúry Stanislava Martinčka, Štefan Szántó za petičný výbor na podporu kandidatúry Jozefa Šimka, Štefan Škrabák za petičný výbor na podporu kandidatúry Jána Jurištu a Vladimír Zeman za petičný výbor na podporu kandidatúry Milana Melníka, Peter Nyilfa za petičný výbor na podporu kandidatúry Gyulu Bárdosa, Peter Mach za KDH, Jana Kiššová za stranu SaS, Kamil Homoľa za SDKÚ, Róbert Madej za Smer, Peter Odehnal za OĽaNO. ÚVK sa ihneď po zložení sľubu stretla na prvom pracovnom rokovaní.

Prvé kolo prezidentských volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta SR sú premiér Robert Fico (Smer), manažér a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ), Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Ústradná volebná komisia