Čudné okolnosti zbohatnutia Kisku

Milionár s tvárou ľudomila. Príbeh Andreja Kisku, horúceho kandidáta na prezidenta, nie je až taký čistý, ako by sa zdalo. Jeho podnikanie a cesta k bohatstvu, o ktorých sa veľa nehovorí, vyvolávajú totiž pochybnosti.

14.02.2014 20:00
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska.
debata (1108)

Kiskove splátkové firmy a nebankovka niekoľko rokov ponúkali ľuďom financovanie na úver s ročným úrokom až okolo tridsiatich percent. Kto splátky neuhradil, čelil exekúcii. Kiska s partnermi biznis vybudovali a v roku 2005 predali bankovému domu.

Kiska však zostal v Dozornej rade Consumer Finance Holdingu, ktorý finančné spoločnosti združuje, až do leta 2012. Bol v ňom dokonca aj v čase, keď sa už prezentoval ako prezidentský kandidát. Slovenská obchodná inšpekcia holding pokutovala za to, že v roku 2011 klamal spotrebiteľov. Kiskov brat holdingu šéfuje dodnes.

Podľa politológa Michala Horského môže existovať podozrenie, že Kiskov majetok má úžernícke pozadie. "Je to na Slovensku najmenej vhodné odporúčanie na prezidentský úrad. To sa nepodarilo v žiadnej z okolitých krajín,“ poznamenal politológ.

V kampani Kiska vyzdvihuje skôr svoje podnikateľské úspechy. To, že úvery od jeho firiem boli označované v nezávislých porovnaniach za drahé a výsledkom boli aj exekúcie majetkov ľudí, na svojej internetovej stránke nespomína. Zároveň vyzdvihuje, že pomáha ľuďom chorým napríklad na rakovinu cez charitatívnu organizáciu Dobrý anjel. Na prevádzku projektu dal asi milión eur, pričom na predaji finančných spoločnosti Kiska a jeho partneri mali získať cez 50 miliónov eur. Kiska tvrdí, že jeho podiel z predaja po zaplatení záväzkov a daní bol vo výške cez 10 miliónov eur.

Kiska a Dobrý anjel

Jeden milión eur venoval Andrej Kiska na chod neziskovej organizácie Dobrý anjel, ktorú sám spoluzakladal. Na predaji svojich splátkových firiem VÚB banke pritom zarobil, ako sám hovorí, cez 10 miliónov eur.

Do dnešného dňa bežní občania prispeli Dobrému anjelovi sumou viac ako 21,5 milióna eur. Všetky vyzbierané peniaze idú na finančnú pomoc rodinám s nezaopatrenými deťmi, kde je niekto chorý na rakovinu alebo má inú vážnu chorobu a rodina je vo finančnej tiesni.

Predtým, ako sa Kiska rozhodol kandidovať na prezidenta, sa oprel práve o Dobrého anjela. Koncom letných prázdnin v roku 2012 využil mnohotisícovú databázu e-mailových adries prispievateľov, ktorým organizácia v rámci Anjelskej pošty posiela každý mesiac informačné správy. Pýtal sa ich, či sa má uchádzať o post hlavy štátu. Vlani v máji oznámil, že z neziskovky odchádza.
(su)

Kiska už toľko nevyzdvihuje fakt, že ním kontrolované spoločnosti požičiavali drahšie ako banky. A to v čase, keď Kiska pred rokom 2005 finančné spoločnosti riadil, ako aj následne do roku 2012, keď pôsobil v dozornej rade. Napríklad nebankový subjekt Slovenská požičovňa pred rokom 2005 požičiaval pri úroku asi 26 percent, čo bolo zhruba dvojnásobne viac, ako ponúkali banky. Cez Kiskovo Quatro si zase mohli ľudia požičať napríklad pri úroku 33 percent. Tento úrok platil napríklad v prípade, že si spotrebiteľ požičal na kúpu televízora vtedajších 10-tisíc korún a po šiestich mesiacoch Quatru vrátil 11 500 korún.

Po roku 2005, keď Kiska nebankovku a splátkové firmy predal, ale naďalej pôsobil v Dozornej rade Consumer Finance Holdingu, čelil holding pokutám od Slovenskej obchodnej inšpekcie. Tá mala viacero výhrad k rôznym produktom. „O skutočnej cene a podmienkach spotrebiteľského úveru sa spotrebiteľ dozvedá až zo splátkového kalendára, ktorý je mu však doručovaný až po podpise zmluvy, kedy už nemôže zrušiť účinky svojho konania,“ napísala Slovenská obchodná inšpekcia v rozhodnutí o udelení pokuty pre Consumer Finance Holding.

Obchodná inšpekcia pri udelení jednej z pokút vo výške 30-tisíc eur uvádza aj viacero príkladov porušenia zákona spomínaným holdingom. Napríklad jeden z klientov nebankovej spoločnosti QuatroCar bol podľa inšpekcie v októbri 2011 nepríjemne prekvapený pri žiadosti o predčasné splatenie úveru zobratého na kúpu ojazdenej Škody Octavia. Až doma si totiž všimol poplatok za poskytnutie úveru vo výške 2 280 eur.

Celková výška nákladov na úver (RPMN) tak podľa obchodnej inšpekcie nebola na úrovni 14,34 percenta, ale viac ako 36 percent. Ďalšia klientka zas podľa inšpekcie tvrdila, že by nikdy nepodpísala zmluvu o úvere na VW Polo, ak by vedela o poplatku 150 eur za pristavenie vozidla. Pri ďalšej pokute vo výške 40-tisíc eur boli konštatované porušenia zákona, ako ukladanie povinnosti bez právneho dôvodu, upieranie práva spotrebiteľa, uvádzanie nepravdivých, nedoložených, neúplných údajov či nekalé obchodné praktiky.

zväčšiť Infografika Foto: Pravda.sk
Kiska, infografika Infografika

Podľa výpisu z obchodného registra Andrej Kiska pôsobil v Dozornej rade Consumer Finance Holding od júla 2007 do júla 2012. Teda v čase, keď prebiehali kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie. Consumer Finance Holding neuspel v odvolaní a môže sa obrátiť už len na súd. „Môžeme zverejňovať len právoplatné a vykonateľné rozhodnutia,“ povedala Danuša Krkošová, hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Consumer Finance Holding je členom skupiny VÚB – Intesa Sanpaolo. „VÚB sa k téme nevyjadruje,“ uviedla hovorkyňa VÚB Alena Walterová.

Šéf kampane Andreja Kisku napriek prísľubu nakoniec odpovede k tejto téme denníku Pravda nezaslal. Kiska si, naopak, zvolil neštandardný postup, keď odpovede vrátane otázok zverejnil cez platený agentúrny servis. Odkázal, že nezbohatol na exekúciách, ale na predaji spoločností talianskej bankovej skupine VÚB Intesa.

Podľa informácií z internetovej stránky spoločnosti Consumer Finance Holding ovláda holding 60 percent trhu mimobankových finančných produktov. Súčasným predsedom predstavenstva je Jaroslav Kiska, teda brat súčasného prezidentského kandidáta Andreja Kisku. Consumer Finance Holding poskytuje financovanie prostredníctvom splátkového nákupu pod značkami Quatro, Triangel a Klikshop. Vydávanie kreditných kariet zabezpečuje divízia Slovenské kreditné karty. Pôžičky na financovanie nehnuteľností prebiehajú pod značkou Slovenská požičovňa a financovanie kúpy motorových vozidiel prináša značka QuatroCar.

Pri spotrebných úveroch sa priemerné úroky v bankách dlhodobo pohybujú okolo úrovne 15 percent za rok. V takomto prípade splátka štvorročného úveru sedemtisíc eur vyjde na 196 eur za mesiac. Za štyri roky tak klient finančnému domu vráti 9 408 eur. Ak by pre skryté poplatky ročný úrok nakoniec stúpol na 36 percent, mesačná splátka bude 279 eur. Klient by oproti pôvodným plánom mal zaplatiť o 3 948 eur viac, keďže celkovo by musel vrátiť až 13 392 eur.

Volebný štáb Andreja Kisku tiež tvrdí, že za činnosť Consumer Finance Holding Kiska po roku 2005 nezodpovedá. „V Dozornej rade CFH A. Kiska pôsobil po predaji firiem a vzdaní sa všetkých manažérskych právomocí ako zvolený zástupca zamestnancov reprezentujúci ich záujmy. Bez akýchkoľvek výkonných manažérskych právomocí,“ odkázal Kiskov tím. Podľa Obchodného zákonníka však dozorná rada dohliada na činnosť vedenia firmy. Andrej Kiska mal v tomto prípade ako člen dozornej rady dohliadať na svojho brata v predstavenstve.

Kiska odvolal debatu v Trende

Andrej Kiska v piatok náhle zrušil účasť v debate prezidentských kandidátov týždenníku Trend. Informoval o tom portál medialne.sk. Kiska v reakcii na zrušenie účasti uviedol: „V tomto prípade som bol pozvaný do diskusie všetkých relevantných prezidentských kandidátov. Dozvedel som sa však, že predseda vlády sa diskusie nezúčastní. Diskutovať 23 dní pred voľbami bez favorita prvého kola volieb, predsedu vlády, nedáva zmysel informačný ani politický." Informácia, že premiér Robert Fico sa nezúčastní, však bola kandidátom známa už niekoľko týždňov. Premiér odmietol účasť už v januári.

Šéf prieskumnej agentúry Polis Ján Baránek povedal, že neúčasť Fica bola ešte pochopiteľná. „Robert Fico debaty nepotrebuje. Bude mať svojich okolo 40 percent, ktoré mu pravidelne meriame a kopírujú voličov Smeru, či sa na nich zúčastní, alebo nie." Kiska podľa Baránka do diskusie ísť mal, lebo je najmenej známy. Nevie si predstaviť, aký vážny dôvod neúčasti Kiska má. „Iba ak by sa bál, že sa strápni,“ povedal Baránek pre portál.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska