Radoslav Procházka v online rozhovore: Dobrú ústavu musia schváliť občania

Naozaj dobrú ústavu budeme mať iba vtedy, ak si ju ľudia sami vypýtajú a následne aj schvália v referende, povedal v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk prezidentský kandidát Radoslav Procházka.

17.02.2014 03:00 , aktualizované: 11:34
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka odpovedá na otázky čitateľov Pravda.sk v online rozhovore pred prezidentskými voľbami.
debata (36)

„Práve tak by mohla získať majestát a silu, ktorá už v dnešnej Ústave, žiaľ, chýba,“ dodal.

„Je pravdou, že každým dňom strácame dôvody sa na štát v čomkoľvek dôležitom spoľahnúť, ale práve preto je toto čas, keď sa treba postaviť, prihlásiť sa o slovo a skúsiť si vybojovať nádej na to, že Slovensko sa stane právnym štátom a že jeho orgány budú chrániť svojich občanov. Ak by sme sa teraz vzdali, šanca dosiahnuť to je nulová. Ak zabojujeme, nemusí to vyjsť, ale rozhodne máme väčšiu nádej, ako keby sme rezignovali,“ pokračoval. Množstvo otázok sa totiž týkalo faktu, či je Slovensko právny štát a či sa občania naň môžu spoľahnúť.

O prezidentskom úrade má jasnú predstavu. „Chcem dohliadať na to, ako vláda plní sľuby, ktoré ľuďom dala, chcem otvárať dvere slovenským podnikom v zahraničí tak, aby to prinášalo prácu ľuďom, ktorí tu žijú, chcem sa chopiť kormidla pri náprave pomerov súdnictve a zároveň plánujem časť prezidentského úradu presunúť do regiónov.“

Jeden z čitateľov sa Procházku opýtal, či založí novú stranu, ak sa prezidentom nestane. " Pravica je v žalostnom stave a nemyslím si, že to, čo teraz potrebuje, je ďalšia strana. Budúcnosť spočíva skôr v spájaní síl. Ale nie v spájaní sa s politickou generáciou 90-tych rokov, ktorá už sa myšlienkovo aj energeticky úplne vyčerpala, ale v spájaní ľudí, ktorí majú aj plány, aj dosť energie ich presadiť. Ja v tomto smere veľmi dbám o aktívnu komunikáciu s ľuďmi s komunálnou skúsenosťou a myslím si, že sieť kompetentných komunálnych politikov by Slovensku mohla ponúknuť aj skúsenosť, aj odbornosť," odpovedal Radoslav Procházka.

Do parlamentu vstupoval Radoslav Procházka ako poslanec KDH, ale z hnutia odišiel. O post hlavy štátu sa uchádza ako občiansky kandidát.

KDH, ktoré do boja o prezidentský palác vyslalo Pavla Hrušovského, opustil pred rokom a ako dôvod uviedol nezáujem hnutia o jeho programovú platformu Alfa.

Radoslav Procházka v kampani tvrdí, že chce byť silný prezident, ktorý by podával plnohodnotný a odborný výkon. Chce dohliadať na to, ako vláda plní vlastné sľuby a programové vyhlásenie. Je to podľa neho jedna zo základných kompetencií prezidenta SR. „Podľa ústavy prezident zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov vrátane vlády. Vláda funguje riadne vtedy, keď plní program. Niekto musí na to dávať pozor. Kto iný ako osoba, ktorá dostala v celoštátnych voľbách mandát. Aktívny vzťah prezidenta k vláde je nielen jeho právo, ale aj jeho povinnosť,“ zdôraznil.

Zaujal aj výrokom, že ako prezident vymení vedenie Ústavného súdu. "Je to jednou z mojich priorít za prvých sto dní v úrade prezidenta,“ vyhlásil pred časom počas diskusie prezidentských kandidátov.

Po tom, čo sa kandidatúry vzdal Peter Osuský, on i strana SaS, ktorá ho navrhla, budú v prezidentských voľbách 15. marca podporovať Radoslava Procházku.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #online rozhovor prezidentské voľby 2014