Na stretnutie s Mezenskou použili bez súhlasu erb mesta

V Poprade sa cez víkend objavili letáky pozývajúce občanov na pondelkové neformálne stretnutie s občianskou kandidátkou na prezidenta Helenou Mezenskou, na ktorých je použitý aj erb mesta Poprad. Vedenie mesta tvrdí, že o tom nevedelo a nedalo na to súhlas.

18.02.2014 09:28
Helena Mezenská, kandidát, kandidátka na prezdenta Foto: ,
Kandidátka na prezidenta Helena Mezenská.
debata (19)

„Mesto Poprad nedalo súhlas a ani nebolo oslovené žiadnym prezidentským kandidátom či volebným štábom o možnosť použitia mestského erbu na propagačné účely,“ uviedol hovorca Popradu Marián Galajda.

Podľa štatútu mesta Poprad právnické osoby zriadené alebo založené mestom, iné právnické osoby a fyzické osoby môžu používať symboly mesta len so súhlasom mesta.

Na použitie erbu sa podľa Heleny Mezenskej treba spýtať tých, ktorí na akciu pozývali. „Nemôžem predsa za všetko, čo sa udeje v tejto krajine, niesť zodpovednosť. Je to dobrovoľná iniciatíva ľudí v Poprade, ktorí zorganizovali stretnutie, mňa len pozvali. Neviem, či erb patrí len primátorovi mesta,“ povedala Mezenská. Spýtala sa, či už Slovensko a Poprad iný problém nemajú.

Používanie symbolov okrem štatútu mesta upravuje aj Všeobecne záväzné nariadenie o používaní symbolov mesta Poprad. Podľa tohto nariadenia môže fyzická osoba dostať pokutu až do výšky 33 eur, ak používa symboly mesta bez predchádzajúceho písomného súhlasu. Použitie mestských symbolov bez súhlasu mesta definuje nariadenie ako priestupok podľa zákona o priestupkoch. Právnická osoba môže za tento priestupok dostať pokutu až 6 638 eur.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #volebná kampaň #Poprad #prezidentskí kandidáti #Helena Mezenská #erb